Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP]prosta wyszukiwarka, problem z LIKE i POST
elglt
post 23.01.2013, 22:37:19
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 12
Pomógł: 0
Dołączył: 5.10.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam taki kod jak ponizej tabele news z kolumnami tytul oraz tresc i nie mam pojecia dlaczego $_POST['wyszukiwane'] nic nie przesyla po wpisaniu w inputa ani dlaczego $query nie zwraca rezultatow ktore teorytycznie powinien zwrocic nawet kiedy zamiast zmiennej wstawiam jak ponizej LIKE '%a%'

<?php
require 'polaczenie.php';
?>
<form action="wyszukiwarka.php" method="POST">
<br/> <input type="text" name="wyszukiwane"/><br/>
<input type="submit" value="Szukaj"/>

<?php
function szukaj()
{
$wyszukiwane = $_POST['wyszukiwane'];
echo''.$_POST['wyszukiwane'].''; //tu sobie chcialem sprawdzic co zawiera zmienna
$query = mysql_query("select * from news where tytul LIKE '%a%'");

while($row = mysql_fetch_array($query))
{
echo "<br>";
echo "<br>";
echo '<body link="black" vlink="black" alink="black" text-decoration="none"><b><a href="index.php?news='.$row[0].'">'.$row[1].'</a></b></body>';
echo "<br>";
echo "<br>";
}




}

?>
Go to the top of the page
+Quote Post
CuteOne
post 23.01.2013, 23:02:58
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 958
Pomógł: 574
Dołączył: 23.09.2008
Skąd: wiesz, że tu jestem?

Ostrzeżenie: (0%)
-----


gdzie masz wywołanie funkcji szukaj() ?
Go to the top of the page
+Quote Post
sajegib
post 23.01.2013, 23:03:27
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 352
Pomógł: 59
Dołączył: 16.01.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


wszystko fajnie, ale mógłbyś jeszcze wykonać funkcję wink.gif

EDIT

kolega mnie ubiegł

Ten post edytował sajegib 23.01.2013, 23:04:10
Go to the top of the page
+Quote Post
teez
post 23.01.2013, 23:04:40
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 186
Pomógł: 6
Dołączył: 20.12.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. .$row[0].'">'.$row[1].'


Czemu korzystasz z tabel skoro w tym skrypcie nic nie masz takiego?

$row['nazwa'] z phpmyadmin

Tak w ogole to gdzie masz INSERT do bazy? Jak chcesz pobrać coś z bazy skoro nic tam nie wrzucasz?
Go to the top of the page
+Quote Post
Mlodycompany
post 23.01.2013, 23:06:18
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 910
Pomógł: 44
Dołączył: 20.02.2008
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (20%)
X----


1. Gdzie jest i czy w ogóle jest wywołanie funkcji?
2. wykonaj sobie w pliku wyszukiwanie.phptaki kod
  1. var_dump($_POST);
i wstaw wynik

@edit
kurcze, spóźniłem się tongue.gif

Ten post edytował Mlodycompany 23.01.2013, 23:07:01
Go to the top of the page
+Quote Post
CuteOne
post 23.01.2013, 23:08:55
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 958
Pomógł: 574
Dołączył: 23.09.2008
Skąd: wiesz, że tu jestem?

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tezz przyjrzyj się dokłądnie
1. $row jest pobierane za pomocą mysql_fetch_array, która zwraca np. $row[0] i $row['id']
2. po cholerę mu ten insert skoro chce pobrać dane... o.O
Go to the top of the page
+Quote Post
elglt
post 23.01.2013, 23:50:48
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 12
Pomógł: 0
Dołączył: 5.10.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


no tak...chyba czas isc spac bo nie moglem tego dostrzec, dzięki biggrin.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.08.2019 - 04:46