Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Nie wyświetla wyniku zmiennej;/
assasin
post 6.06.2010, 11:40:41
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 196
Pomógł: 0
Dołączył: 13.11.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Skrypt ma wyświetlać zapytanie sql po wypełnieniu formularza:
http://www.wklej.org/id/346277/
i skrypt..
http://www.wklej.org/id/346273/

Wszystko fajnie ale wyświetla tylko 4 zmienne;/ a powinno około 90.. nie mam pojęcia gdzie jest błąd.. napisałem już 2 takie same skrypty tzn takie same działanie tylko nazwy inne.. i działa a tutaj nie umiem znaleźć błędu.
Może ktoś widzi błąd? dodam że wiem że na 100% wyświetla
$BonusTalents...

Ten post edytował assasin 6.06.2010, 12:07:40
Go to the top of the page
+Quote Post
Mlodycompany
post 6.06.2010, 12:04:06
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 910
Pomógł: 44
Dołączył: 20.02.2008
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (20%)
X----


O Chryste. Masz taki bajzel w kodzie, że chyba nikomu sie nie będzie chciało tego czytać. Co ten skrypt ma robić i do czego to ma być. Skąd wnioskujesz że powinno być 90 zmiennych wyprintowanych?

Ten post edytował Mlodycompany 6.06.2010, 12:05:00
Go to the top of the page
+Quote Post
assasin
post 6.06.2010, 12:09:54
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 196
Pomógł: 0
Dołączył: 13.11.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kod jak kod.
Wypełniasz formularz, a skrypt generuje zapytanie sql.. z odpowiednimi danymi pobranymi z komórek formularza..
Go to the top of the page
+Quote Post
Mlodycompany
post 6.06.2010, 12:28:46
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 910
Pomógł: 44
Dołączył: 20.02.2008
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (20%)
X----


nie wiem po co kilkadziesiat zmiennych zmieniasz np.
Kod
$CharTitleId = "'".$_POST["TitleID"]."', ";
jak dla mnie to jest troche ciężkie do zrozumienia. Sam sobie wbijasz nóż w plecy. Nie prościej by Ci było całe zapytanie generować jakąs pętla? kod by ci się zmniejszył z 20 razy. Zrób sobie coś takiego
  1. $tablica['nazwa'] = "'".$_POST['nazwa']."',";
  2. itd...
  3. foreach($tablica as $name => $val){
  4. $nazwy_pol .= "'".$name."'";
  5. $wartości_pol .= $val;
  6. }
  7. mysql_query("insert into `tabela` (".$nazwy_pol.") VALUES (".$wartosci_pol.")");

Musisz tylko to rozpracować i odpowiednio przerobić.
Go to the top of the page
+Quote Post
assasin
post 6.06.2010, 12:41:21
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 196
Pomógł: 0
Dołączył: 13.11.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zle mnie zrozumiałeś, wygenerowane zapytanie nie ma być wysyłane do bazy tylko wyświetlane na stronie:)
http://utnij.pl/blrb
Co do problemu to naprawiłem to:)

Racja kod jest nie czytalny..
Go to the top of the page
+Quote Post
Mlodycompany
post 6.06.2010, 12:44:36
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 910
Pomógł: 44
Dołączył: 20.02.2008
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (20%)
X----


no to zamiast
  1. mysql_query("insert into `tabela` (".$nazwy_pol.") VALUES (".$wartosci_pol.")");
wystarczy dac
  1. $query = "insert into `tabela` (".$nazwy_pol.") VALUES (".$wartosci_pol.")";
Go to the top of the page
+Quote Post
assasin
post 6.06.2010, 20:59:18
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 196
Pomógł: 0
Dołączył: 13.11.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam mały problem, niekiedy nie ma wartości dla komórki.. jest '', '', itd... co zrobić w skrypcie żeby automatycznie było 0..
Go to the top of the page
+Quote Post
Mlodycompany
post 7.06.2010, 05:36:36
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 910
Pomógł: 44
Dołączył: 20.02.2008
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (20%)
X----


warunek wystarczy zrobic
Go to the top of the page
+Quote Post
assasin
post 7.06.2010, 08:27:35
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 196
Pomógł: 0
Dołączył: 13.11.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tylko warunek musiał by być po każdej zmiennej?
$zmienna = "'".$_POST["form"]."', ";
if...
Zrobił by się syf;/
Tak wgl jak ten warunek miał by wyglądać? jeśli zmienna nie zawiera liczb to zmienna jest = 0 ?

Pozdrawiam.

Ten post edytował assasin 7.06.2010, 08:28:59
Go to the top of the page
+Quote Post
phpion
post 7.06.2010, 09:26:02
Post #10





Grupa: Moderatorzy
Postów: 6 062
Pomógł: 857
Dołączył: 10.12.2003
Skąd: Dąbrowa Górnicza




  1. $zmienna = (int)(isset($_POST["form"]) ? $_POST['form'] : 0);
Go to the top of the page
+Quote Post
assasin
post 7.06.2010, 21:55:46
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 196
Pomógł: 0
Dołączył: 13.11.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. $zmienna = (int)(isset($_POST["form"]) ? $_POST['form'] : 0);


jak to zapisać żeby 0 i wartość pobrana z formularza była w cudzysłowie?

ja zrobiłem tak wywala mi Parse error: syntax error, unexpected T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING, expecting T_STRING or T_VARIABLE or '$

  1. $be = (int)(isset("'".$_POST["be"]."'") ? "'".$_POST['be']."'" : "'"0"'");


Ten post edytował assasin 7.06.2010, 21:58:11
Go to the top of the page
+Quote Post
phpion
post 8.06.2010, 07:19:00
Post #12





Grupa: Moderatorzy
Postów: 6 062
Pomógł: 857
Dołączył: 10.12.2003
Skąd: Dąbrowa Górnicza




Cytat(assasin @ 7.06.2010, 22:55:46 ) *
jak to zapisać żeby 0 i wartość pobrana z formularza była w cudzysłowie?

Nie mam zielonego pojęcia po co Ci to, no ale proszę:
  1. $zmienna = (int)(isset($_POST["form"]) ? "".$_POST['form']."" : "0");
Go to the top of the page
+Quote Post
assasin
post 8.06.2010, 08:41:42
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 196
Pomógł: 0
Dołączył: 13.11.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Skrypt pobiera liczbę z formularza
$be = "'".$_POST["be"]."', ";

Wartość jest zapisana w zmiennej.
Gdy wyświetlam zmienną wyświetla ona się w cudzysłowach np: '0', .

W tym przypadku jeżeli w formularzu komórka nie zostanie uzupełniona zostaje automatycznie dodane 0.. a ja bym chciał żeby także te 0 było w cudzysłowu.
$zmienna = (int)(isset($_POST["form"]) ? $_POST['form'] : 0);

Ten post edytował assasin 8.06.2010, 08:42:05
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 8.06.2010, 08:47:20
Post #14





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 688
Pomógł: 5770
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
. a ja bym chciał żeby także te 0 było w cudzysłowu.

bez sensu.... No ale gdzie widzisz problem?

  1. $zmienna = 0;
  2. $zmienna = "'$zmienna'";
  3. echo $zmienna;

Z wiekszymi problemami nie można na forum latac?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
assasin
post 8.06.2010, 15:25:47
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 196
Pomógł: 0
Dołączył: 13.11.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


...
Cytat
Mam mały problem, niekiedy nie ma wartości dla komórki.. jest '', '', itd... co zrobić w skrypcie żeby automatycznie było 0..


Cytat
warunek wystarczy zrobic



Cytat
$zmienna = (int)(isset($_POST["form"]) ? $_POST['form'] : 0);


...
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 8.06.2010, 20:50:54
Post #16





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 688
Pomógł: 5770
Dołączył: 27.12.2004




I co ten przekaz ma oznaczac?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
assasin
post 8.06.2010, 20:55:55
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 196
Pomógł: 0
Dołączył: 13.11.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam syf w kodzie jeśli będę robił tak jak napisałeś będę miał burdel winksmiley.jpg
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 8.06.2010, 20:59:41
Post #18





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 688
Pomógł: 5770
Dołączył: 27.12.2004




Toc sam napisales ze chcesz miec zmienną otoczoną apostrofem -to ci podalem. Z tego miales wziąśc jedną linijkę. Gdzie tu syf?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.08.2019 - 14:57