Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

40 Stron V  < 1 2 3 4 5 > »   
Closed TopicStart new topic
> Wybór Frameworka.
nrm
post 30.06.2008, 12:25:28
Post #41





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 627
Pomógł: 33
Dołączył: 1.05.2005
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


co ma RoR do używających CI ?!?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
LBO
post 30.06.2008, 12:28:33
Post #42





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 415
Pomógł: 117
Dołączył: 7.09.2005
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


RoRowe podejcie do MVC, a dokładnie ActiveRecord zastepujacy model. Zainfekowało bardzo dużo frameworków zainspirowanych RoRem.
Go to the top of the page
+Quote Post
nrm
post 30.06.2008, 16:32:13
Post #43





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 627
Pomógł: 33
Dołączył: 1.05.2005
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


CI jest ostatnim FW którego bym o takie rzeczy posądzał winksmiley.jpg prędzej cake...


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
LBO
post 30.06.2008, 16:43:45
Post #44





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 415
Pomógł: 117
Dołączył: 7.09.2005
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(normanos @ 30.06.2008, 17:32:13 ) *
CI jest ostatnim FW którego bym o takie rzeczy posądzał winksmiley.jpg prędzej cake...


zwracam honor, faktycznie (sprawdziłem biggrin.gif) CI ma wyraźnie oddzielony, niewyspecjalizowany, model. Ale to co pisałeś o dokumentacji - wywodzi się z RoR.

Ten post edytował LBO 30.06.2008, 16:44:02
Go to the top of the page
+Quote Post
.radex
post 30.06.2008, 16:59:00
Post #45





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 657
Pomógł: 125
Dołączył: 29.04.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(normanos @ 30.06.2008, 13:07:46 ) *
CI zrobił dużo złego w tym temacie bo nawet w manualu i tutorialach propagowali takie piekne rozwiązania jak pobieranie danych w C (do dzisiaj znam osoby, które mają tylko C i V winksmiley.jpg ) lub mieszanie widoku i modelu w kontrolerze tongue.gif


Ja znam osobę, która w swoim CMS-owym pseudo-MVC ma tylko M i V. Rzeczy przypisane normalnie do C idą po części do M, a po części do V.


--------------------
blog | Tadam — minutnik do Pomodoro na Maka :)
Go to the top of the page
+Quote Post
-=Peter=-
post 1.07.2008, 15:14:29
Post #46





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 304
Pomógł: 51
Dołączył: 4.02.2005
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam pytanie odnośnie frameworka symfony (nie chciałem zakładać "niepotrzebnie" nowego tematu, więc tutaj piszę).

Czy jest w sf jakiś input filter? Na początku myślałem że convertery definiowane w plikach walidacji są odpowiedzialne za filtrowanie danych wejściowych, ale dowiedziałem się że mają jednak inną funkcję (filtrują tylko dane zwrotne do formularza...). Kiedyś przeglądałem kod ZF i tam się natknąłem na klasę input filtra (odpowiedzialną za filtrowanie oraz walidację). Może da się convertery jakoś uaktywnić, aby działały jako input filter do filtrowania danych z formularza, przeznaczonych do wpisania w bazę danych? Dopiero od niedawna czytam dokumentację sf i coś w sf robię, więc proszę o wyrozumiałość smile.gif

PS. Wiem też, że w pliku konfiguracyjnym jest opcja escaping_strategy oraz escaping_method, ale to działa tylko do filtrowania danych przed wyświetlenim widoku, a nie przed zapisaniem do bazy danych...

z góry dzięki za wyjąśnienia i wskazówki smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 1.07.2008, 15:17:05
Post #47





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 7 494
Pomógł: 302
Dołączył: 31.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(-=Peter=- @ 1.07.2008, 16:14:29 ) *
Dopiero od niedawna czytam dokumentację sf i coś w sf robię, więc proszę o wyrozumiałość smile.gif
Skoro czytasz to wiesz o czymmmówię.
Po lewej masz blok z linkami do zagadnień rozsianych po dokumentacji.
Jednym z nich jest filter a drugim validators. Jakim cudem je przeoczyłeś?
Go to the top of the page
+Quote Post
-=Peter=-
post 1.07.2008, 17:39:16
Post #48





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 304
Pomógł: 51
Dołączył: 4.02.2005
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie przeoczyłem tego. Wiem że symfony korzysta ze wzorca intercepting filter. Chodziło mi o to, czy ma wbudowany mechanizm (klase) filtrowania danych wejściowych. Jest sfFillInFormFilter, ale też tylko filtruje dane zwrotne do formularza, które go wypełniają w razie nieudanego wysłania danych (nie przejścia walidacji), nie modyfikuje wartości parametrów w obiekcie Request.

Czyli poprostu trzeba sobie taki filtr dopisać, czy znowu coś "przeoczyłem"? smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 1.07.2008, 18:24:56
Post #49





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 7 494
Pomógł: 302
Dołączył: 31.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A skąd projektanci symfony mieliby wiedzieć na okoliczność czego chcesz filtrować i co chcesz filtrować?
Dali możliwość, w końcu na tym polega framework winksmiley.jpg

A filtry pisze się bardzo łatwo spróbuj,

Ten post edytował mike 1.07.2008, 18:25:26
Go to the top of the page
+Quote Post
LBO
post 1.07.2008, 20:07:15
Post #50





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 415
Pomógł: 117
Dołączył: 7.09.2005
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(mike @ 1.07.2008, 19:24:56 ) *
A filtry pisze się bardzo łatwo spróbuj,


Zawsze może użyć Zenda o którym wspominał - będzie jeszcze łatwiej smile.gif Na tym polega piękno frameworków.
Go to the top of the page
+Quote Post
-=Peter=-
post 2.07.2008, 00:04:21
Post #51





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 304
Pomógł: 51
Dołączył: 4.02.2005
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
A filtry pisze się bardzo łatwo spróbuj,

Właśnie spróbowałem, tak pisze się łatwo, bo kod samego filtra nie jest jakiś skomplikowany. Ale aby ładnie zintegrować swój filter (w moim przypadku odpowiedzialny za filtrowanie danych wejściowych w requeście) trzeba było napisać też do tego ConfigHendlera (aby dane na temat filtrów były pobierane z nowego pliku konfiguracyjnego osobnego dla każdej akcji) oraz rozgryść z czym to się je, a dojście do tego od zera jest trochę bardziej trudne tongue.gif

Dzięki za naprowadzenie na rozwiązanie.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Lk_hc
post 2.07.2008, 14:10:33
Post #52





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 36
Pomógł: 1
Dołączył: 12.06.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wybór padł - Wziąłem się na poważnie za Symfony. Jest na prawdę dobrze opisany językiem dla początkującyh na stronie projektu: przystępnie ale nie prymitywnie. Po przerobieniu kilku pierwszych chapterów poradnika ( http://www.symfony-project.org/book/1_2/01...oducing-Symfony ) można już zrobić pierwsze działające konstrukcje ( w sf_sandbox )

Jasne jest że jeszcze prawie nic o tym frameworku nie wiem ale o jego dokumentacji i wsparciu mogę powiedzieć że są na prawdę dobre, żeby nie powiedzieć najlepsze (najprzystępniejsze) z tych, z jakimi się spotkałem w swojej krótkiej frameworkowej karierze.

Materiały oczywiście po angielsku.

Ten post edytował Lk_hc 2.07.2008, 14:12:40
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 2.07.2008, 14:16:20
Post #53





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 7 494
Pomógł: 302
Dołączył: 31.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Lk_hc @ 2.07.2008, 15:10:33 ) *
Materiały oczywiście po angielsku.
Nie tylko.
http://trac.symfony-project.com/wiki/Docum.../pl_PL/book/1.0
Go to the top of the page
+Quote Post
BartazZ
post 14.07.2008, 10:28:24
Post #54





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 23
Pomógł: 0
Dołączył: 16.10.2004

Ostrzeżenie: (10%)
X----


a jak sie ma wykorzystywanie frameworkow do projektow komercyjnych? trzeba za to placic czy mozna korzystac zupelnie za darmo?
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 14.07.2008, 10:31:38
Post #55





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 7 494
Pomógł: 302
Dołączył: 31.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie trzeba płacić. Ale nie możesz brać kasy za sam framework, możesz brać tylko za aplikację napisaną za jego pomocą.
Go to the top of the page
+Quote Post
b4x
post 14.07.2008, 10:44:20
Post #56





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 658
Pomógł: 95
Dołączył: 20.12.2005
Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk)

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Niedługo mam zamiar skorzystać z jakiegoś FrameWorka, jakiego polecacie na początek? winksmiley.jpg


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 14.07.2008, 10:48:04
Post #57





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 7 494
Pomógł: 302
Dołączył: 31.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jaja sobie robisz? W wątku na temat wyboru frameworka po 50 postach piszesz co Ci polecamy?
Rusz dupsko i przeczytaj to co zostało już napisane!
Go to the top of the page
+Quote Post
b4x
post 14.07.2008, 10:51:07
Post #58





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 658
Pomógł: 95
Dołączył: 20.12.2005
Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk)

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@mike, faktycznie- zapomniałem przejrzeć poprzednie strony. :-)

Ten post edytował b4x 14.07.2008, 10:51:19


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Elf
post 31.07.2008, 09:35:31
Post #59





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 24.07.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pragmatycznie porównanie Zend Framework, Symfony i CakePHP zrobione przez ludzi z IBM:
http://www.ibm.com/developerworks/library/...ex.html?ca=drs-
Go to the top of the page
+Quote Post
SirZooro
post 3.08.2008, 23:00:17
Post #60





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 243
Pomógł: 32
Dołączył: 14.06.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jest jeszcze framework PRADO (http://www.pradosoft.com/) - jest on wzorowany na ASP.NET, więc jeżeli ktoś go zna to się poczuje prawie jak u siebie w domu. Strona jest po angielsku, ale Wiki (a przynajmniej część) jest przetłumaczona na Polski. Polecam też obejrzeć Blog Tutorial znajdujący się w sekcji Documentation - jest to przykład jak wykorzystując PRADO zbudować prostego bloga.

Ten post edytował SirZooro 3.08.2008, 23:00:42


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

40 Stron V  < 1 2 3 4 5 > » 
Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.11.2019 - 06:47