Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Dodanie zmiennych do mojego przykładu
xardas001
post 2.11.2019, 00:44:27
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 1.11.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cześć,
wrazie czego jeśli chodzi o php to dopiero zacząłem się uczyć tego języka, ale coś mi świta, ponieważ umiem pawn, mimo wszystko php to inny język.
Od jakiegoś czasu myślę nad projektem, którego ogólne założenie miałoby pełnić funkcję generatora formatowanego tekstu. Tak więc jak pisanie w html, czy CSS nie jest problemem, tak z php robią się z schodki, więc dzisiaj przyszedłem do was o pomoc.
Mój przykład znalazłem na pewnej stronie zagranicznej, nie wiem czy można reklamować, więc nie podam linku.
A wygląda on teraz mniej więcej tak:
  1. name: <?php echo $_POST["quest_name"]; ?><br>
  2. description: '<?php ($_POST["quest_description"]); ?>'<br>
  3. actionbar: '<?php echo $_POST["quest_actionbar"]; ?>'<br>
  4. permission: '<?php echo $_POST["quest_permission"]; ?>'<br>
  5. world_whitelist: [<?php echo $_POST["quest_wl"]; ?>]<br>
  6. world_blacklist: [<?php echo $_POST["quest_bl"]; ?>]<br>
  7. saving: <?php echo $_POST["quest_saving"]; ?><br>
  8. time_limit: <?php echo (int)$_POST["quest_time_limit"]; ?><br>
  9. allow_stop: <?php echo $_POST["quest_allow_stop"]; ?><br>
  10. max_concurrent_instances: <?php echo $_POST["quest_max_conc_inst"]; ?><br>
  11. max_concurrent_instances_queue: <?php echo $_POST["quest_max_conc_inst_queue"]; ?><br>
  12. max_completions: <?php echo $_POST["quest_max_completions"]; ?><br>
  13. min_players: <?php echo (int)$_POST["quest_min_players"]; ?><br>
  14. max_players: <?php echo (int)$_POST["quest_max_players"]; ?><br>
  15. cooldown: <?php echo $_POST["quest_cooldown"]; ?><br>
  16. send_status_message: <?php echo $_POST["quest_send_status_message"]; ?><br>
  17. send_objective_update_message: <?php echo $_POST["quest_send_objective_update_message"]; ?><br>
  18. gps_enable: <?php echo $_POST["quest_gps_enable"]; ?><br>
  19. dynmap_marker_location: <?php echo $_POST["quest_dynmap"]; ?><br>
  20. gui: <?php echo $_POST["quest_gui"]; ?><br>
  21. branches: <?php echo $_POST["quest_branches"]; ?><br>

Tak, dziwnym sposobem jest on napisany, nawet laik jak ja to widzi, po prostu wziąłem jakiś przykład z tej strony i przerobiłem go według swojego uznania.
Pytania:

1. Jak przyjąć/ustawić wartość domyślną, którejś z powyższej zmiennej, (czytałem po różnych forach, znalazłem parę przykładów, np. https://pastebin.com/y61Wfrie, ale mam lekki problem z połączeniem tego z moim przykładem, w momencie pisania tego postu, poprawiam jednocześnie format tego kodu, postaram się jutro edytować i dodać moją wersję już z przypisanymi wartościami, ale do tego czasu jeśli nie zdążę, albo mi się nie uda to prosiłbym was o pomoc w tej sprawie.

2. Jak ustawić wartości zmiennych dla checkboxa dla checked i unchecked? Widziałem kilka przykładów, ale wszystkie są do js lub jquery: https://stackoverflow.com/questions/1940363...ecked-unchecked, a ja wolałbym nie wrzucać wszystkiego i kleić tych języków, żeby tylko działało, bo to ma też wyglądać.

3. Czy lepiej jest ustawić wartości dla wszystkich checkboxów, textów, textarea w samym html za pomocą 'value' czy lepiej zrobić to w załóżmy nowym pliku php?

Ten post edytował xardas001 2.11.2019, 00:47:10
Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 2.11.2019, 08:22:43
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 350
Pomógł: 43
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ten przyklad zwyczajnie wyswietla to co zostalo wyslane formularzem
Wartosc domyslna przypisujesz sprawdzajac czy pole zawiera wartosc. Jesli nie to wyswietlasz czy tam prztpisujesz jakiejs zmiennej wartosc jaka chcesz.

  1. $wartosc = (empty(trim($_POST['pole']))) ? "Nowa wartosc" : $_POST['pole'];
  2.  
  3. print $wartosc;


Co do checkbox to sprawdzasz nazwe pola jak w kazdym formularzu. Jesli zostslo zaznaczone to zwroci true jesli nie to nie.

  1. <input type='checkbox' name='feeling' value='ok'>


  1. <?php
  2. if( empty($_POST["feeling"]) ) { echo "Checkbox was left unchecked."; }
  3. else { echo "Checkbox was checked."; }
  4. ?>


3. A po co take kombinacje. I tak przegladarka to wyswietli tak samo

Ten post edytował dublinka 2.11.2019, 08:44:43
Go to the top of the page
+Quote Post
xardas001
post 2.11.2019, 12:14:05
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 1.11.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


1. właśnie o to mi chodzi., a da radę to napisać w ten sposób:
  1. <?
  2. $QuestName = "1";
  3. $QuestDescription = "2";
  4.  
  5. $QuestName = test_input($_POST["quest_name"]);
  6. $QuestDescription = test_input($_POST["quest_description"]);
  7. ?>
  8. <?
  9. echo $QuestName;
  10. echo $QuestDescription;
  11. ?>

Powinna być wartość, która zapisałem wyżej, a echo wgl nie wyświetla mi tej zmiennej, i po wpisaniu wartości w formularzu i bez wpisywania. Tak jakby nie czytało atrybutu name "quest_name"

2. ja chce ustawić wartość dla unchecked i checked, nie tylko checked, ta wartość nie ma być zmienna typu boolean, tylko string o nazwie true/false, te zmienne, które podałem, nie będą wykorzystywane do niczego innego jak do samego odczytu output w echo, więc nie potrzebuje tutaj ustawiać typu zmiennej.

Ten post edytował xardas001 2.11.2019, 12:42:36
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 2.11.2019, 12:26:59
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 430
Pomógł: 925
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A co robi funkcja test_input?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 2.11.2019, 13:21:35
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 350
Pomógł: 43
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie

  1.  
  2. <?
  3.  
  4.  
  5. ?>


tylko

  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. ?>


Najprawdopodobnie tu lezy problem jesli nic sie nie wyswietla.


Cytat(viking @ 2.11.2019, 11:26:59 ) *
A co robi funkcja test_input?


To jest f. z jego linku

https://pastebin.com/y61Wfrie

Ten post edytował dublinka 2.11.2019, 13:22:55
Go to the top of the page
+Quote Post
xardas001
post 3.11.2019, 13:21:22
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 1.11.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(dublinka @ 2.11.2019, 13:21:35 ) *
Nie

  1.  
  2. <?
  3.  
  4.  
  5. ?>


tylko

  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. ?>


Najprawdopodobnie tu lezy problem jesli nic sie nie wyswietla.

Fakt, poprawione, ale nie wiem o co chodzi z <?, a <?php.. Czy jak się programuje w php, to należy podać albo <?, albo <?php? Czy ma to jakieś inne zastosowanie?
Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 3.11.2019, 14:26:04
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 350
Pomógł: 43
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(xardas001 @ 3.11.2019, 12:21:22 ) *
Fakt, poprawione, ale nie wiem o co chodzi z <?, a <?php.. Czy jak się programuje w php, to należy podać albo <?, albo <?php? Czy ma to jakieś inne zastosowanie?

Kiedys wystarczylo podac <? teraz trzeba dodac php.
Nie ma tu sie nad czym zastanawiac. Tak jest i tyle.

To są znaki ktore sięstosuje kiedy oznaczamy poczatek i koniec kodu. Ty niepotrzebnie otwieraszz, zamykasz, otiwerasz i zamykasz. Jesli plik zawiera tylko kod php to wystarczy raz to zrobic.

Ten post edytował dublinka 3.11.2019, 15:14:17
Go to the top of the page
+Quote Post
xardas001
post 3.11.2019, 15:57:37
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 1.11.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wiem, o tym, ale po prostu testowałem to działanie, i nie przejmowałem się szczegółami, teraz mam tylko jeden znak otwierający i zamykający kod.
Dobra, mam wszystko jak na razie. Dzięki za pomoc tongue.gif

Ten post edytował xardas001 3.11.2019, 16:13:53
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.12.2019 - 14:43