Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> SQLite a sprawa bezpieczeństwa, Poranne gdybanie przy kawie
Bastion
post 20.04.2006, 05:56:33
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 505
Pomógł: 0
Dołączył: 8.01.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,

Mam takie pytanie , przygladam sie bazie danych SQLite i zaczynam powątpiewać
w bezpieczeństwo danych zgromadzonych w bazie , nie mówię tu już o hasłach, bo
przecież można je puścić przez jakiś crypt, ale np. dane klientów etc... Otóż, przypuścmy,
że zakładamy sobię bazę danych metodą tradycyjną - czyli :

  1. <?php
  2.  if (!file_exists('test/dane.db'))
  3.  {
  4.  $baza=sqlite_open("test/dane.db");
  5.  qlite_query($baza, "CREATE TABLE .........
  6.  }
  7. ?>


to prawa dostępu ze strony użyszkodnika są dość .... nieciekawe
-rw-r--r-- 1 nobody 5120 2006-04-20 06:49 dane.db

Czyli zbyt wiele nie stoi na przeszkodzie pobraniu całej bazy z www na dysk
gdy jakos uda trafic sie nam na nazwe i loklaziacje bazy danych ( co w projektach
opensource / gpl nie jest rzecza trudna ), a nie wszedzie da sie zapisac baze
poza katalogiem strony... Ja czegos nie wiem , czy moje obawy sa slusze ?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
dawijanii
post 25.04.2006, 18:00:05
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 31
Pomógł: 0
Dołączył: 3.02.2004
Skąd: from hell

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Bezpieczeństwo zależy od administratora oraz od programisty czy zabezpieczysz sie czy nie twoja sprawa. Ja stosuje parę trików:

Do htaccess dodajesz cos takiego

<Files ~ "^.*\.(inc|tpl|db|sqlite|htaccess)$">
Order allow,deny
Deny from all
</Files>

Co pozwala mi się czuć w miarę bezpiecznie - indexowanie wystarszy puścić query do google ~.db ... i jest tam masa projektów z aps może juz niedługo db.sqlite ;-)

Następnie przy łączeniu sie z bazą możesz wybrać tylko do odczyt:

$db = sqlite_open('/home/w3/main.db','0666');

W mysql dobrze trzymać pliki z hasłami poza witrynom w Sqlite najlepiej baze, jest także płatna modyfikacja która potrafi szyfrowanie bazę sqlite ale to stosują już tylko masochiści ;-)

Sqlite fajna sprawa lecz pamiętam moje początki gdy 100Mb baze tworzyłem 3godziny gdyż nie znałem magicznego polecenia BEGIN; Czy END; teraz to juz idzie bardziej sprawnie.

Wracając do tematu sqlite to młody projekt trzeba radzic sobie samemu a PHP5 nie obsługuje w pełni jeszcze sqlite3 nad czym ubolewam. Przez co musiałem troche sie napisać masa z tym było roboty lecz teraz praca z sqlite to sama przyjemność no może ograniczenie da 1Mb row w wersji sql2 może trochę denerwować . Jedyny plus jest taki iz przy sql injection nie trzeba sie bawić z Union biggrin.gif

Ten post edytował dawijanii 25.04.2006, 18:07:06


--------------------
Nie wiesz jak napisać życiorys zawodowy zajrzyj do portalu Pracy Cv list motywacyjny list motywacyjny to nie jest takie trudne ?
Go to the top of the page
+Quote Post
Bastion
post 26.04.2006, 07:52:37
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 505
Pomógł: 0
Dołączył: 8.01.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wiec jedyne sposoby to

- trzymanie bazy poza katalogiem strony www ( co nie zawsze jest mozliwe )
- pliki htaccess


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.07.2019 - 06:40