Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zasady pisania na forum Pro

Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Propozycje tematów
batman
post 20.09.2007, 07:35:18
Post #21





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 909
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




Akurat siedzę nad XMLReader i podobnie jak w przypadku SPL brakuje dobrej dokumentacji. Z chęcią zobaczę Twoje wpisy na blogu dot. tego zagadnienia winksmiley.jpg


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
konradk2
post 13.10.2007, 16:42:33
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 28.12.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ja proponuję temat o ciekawych błędach w skryptach na przykład ostatnio trafił mi się taki

Fatal error: Exception thrown without a stack frame in Unknown on line 0

muszę przyznać że dostarczył mi wiele radości i śmiechu
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.10.2007, 16:47:18
Post #23





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 786
Pomógł: 5785
Dołączył: 27.12.2004




o "ciekawych" bledach takich jak Twoj to se z kolegą przy koli możesz pogadać a nie na php Pro

Nie spamuj.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
eai
post 21.07.2008, 05:50:55
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 367
Pomógł: 10
Dołączył: 20.05.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Można założyć temat o Routerach i sposobach routingu. W jaki sposób tworzyć routery na potrzeby naszych aplikacji, jakie są wydajne a jakie nie. Jakich używać a jakich nie używać.

Ten post edytował eai 21.07.2008, 05:51:25
Go to the top of the page
+Quote Post
starach
post 21.07.2008, 09:26:52
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 999
Pomógł: 30
Dołączył: 14.01.2007
Skąd: wiesz ?

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W pełni popieram pomysł dotyczący ruterów.
Sam niedawno wziąłem się za przepisywanie swojego i wyszły mi z tego 3 klasy i całkiem sporo kodu - przynajmniej jak na router.
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateusz
post 21.07.2008, 09:32:05
Post #26


Admin Techniczny


Grupa: Administratorzy
Postów: 2 069
Pomógł: 93
Dołączył: 5.07.2005
Skąd: Olsztyn




Prosze bardzo, temat utworzony.
Go to the top of the page
+Quote Post
SHiP
post 2.08.2008, 17:11:13
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 697
Pomógł: 47
Dołączył: 19.12.2003
Skąd: Lublin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A ja proponuję temat dotyczący odciązania dużych aplikacji po przez rozproszony system serwerów winksmiley.jpg i ich ładną obsługę.


--------------------
Warsztat: openSUSE, NetBeans, Photoshop
Mój Blog
Go to the top of the page
+Quote Post
nrm
post 2.08.2008, 18:44:09
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 627
Pomógł: 33
Dołączył: 1.05.2005
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@SHiP: +1 wykop biggrin.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateusz
post 2.08.2008, 18:53:22
Post #29


Admin Techniczny


Grupa: Administratorzy
Postów: 2 069
Pomógł: 93
Dołączył: 5.07.2005
Skąd: Olsztyn




Gotowe smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
karmer
post 3.09.2008, 20:56:36
Post #30





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 23
Pomógł: 2
Dołączył: 3.09.2008
Skąd: Kętrzyn

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,
od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pomysł utworzenia klasy, która byłaby swego rodzaju reprezentacją ekranu przeglądarki internetowej. Obiekt tej klasy przechowuje dane opisujące środowisko po stronie klienta (przeglądarki internetowej) takie jak jej typ (tekstowa, graficzna, inne), rozdzielczość.
Każdy inny obiekt w systemie po uprzednim wywołaniu odpowiedniej metody "dzierżawi" od tego obiektu pewną część ekranu (lub kilka), która staje się jego interfejsem.

Każdy obiekt systemu otrzymuje od obiektu obsługi ekranu informację o środowisku klienta, dzięki czemu wie jakiego interfejsu użytkownika ma użyć.

Obiekt obsługi ekranu korzysta z menadżera szablonów, który posiada informację o tym ile każdy z szablonów posiada "boxów", które mogą zostać wydzierżawione dla innych obiektów.

To tylko zarys tego o czym myślę. Mam jeszcze wiele pomysłów z tym związanych. Od razu uprzedzę, że mam odpowiednie przygotowanie aby to zrobić, jestem inżynierem informatykiem. To co napisałem powyżej po części zostało sprawdzone i działa.

Chciałbym o tym podyskutować. Czy warto dalej w to brnąć.
Go to the top of the page
+Quote Post
Speedy
post 4.09.2008, 14:11:19
Post #31





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 651
Pomógł: 28
Dołączył: 4.12.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chętnie przyglądnąłbym się dyskusji na temat zaproponowany przez karmera, a nawet włączył, jeśli uznam, że coś do niej wniosę winksmiley.jpg.


--------------------
Sygnatura niezgodna z regulaminem.
Go to the top of the page
+Quote Post
starach
post 12.09.2008, 14:28:37
Post #32





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 999
Pomógł: 30
Dołączył: 14.01.2007
Skąd: wiesz ?

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chciałbym zaproponować dyskusję na temat sposobów wykonania widoku.
Szczególnie zależy mi na poznaniu waszych opinii dotyczących generowania widoku przy użyciu smarty i / lub poprzez parsery XML.
Wielce nurtuje mnie i ciekawi przewaga jednej techniki nad drugą.
To czy ten temat nadaje się na Pro może być kwestią dyskusyjną. Jednak wydaje mi się że im lepszy programista tym lepszej techniki używa.
Dlatego chciałbym poznać wasze opinie.
Pozdrawiam i liczę że jest to wystarczające uzasadnienie.
Go to the top of the page
+Quote Post
LBO
post 12.09.2008, 14:45:49
Post #33





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 415
Pomógł: 117
Dołączył: 7.09.2005
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ciekawe byłoby również przedstawienie różnic wpięcia V w architekturze MVC w przodujących frameworkach (i nie tylko), a także implementacji helperów.
To o czym pisze @orglee fachowo zwie sie Rendererami.

Ten post edytował LBO 12.09.2008, 14:48:42
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 19.09.2008, 09:30:21
Post #34





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 909
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




Znalazłem na jednym z kanałów RSS informację o tym, że w październiku pojawi się beta wersja PHP 5.3. Spośród wszystkich opisanych "ficzerów", zainteresowała mnie jedna rzecz - phar. PHP-owy odpowiednik plików jar znanych z Javy. W manualu sporo o tym napisali. Może warto o tym podyskutować? Możliwości i ograniczenia takiego rozwiązania.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 19.09.2008, 09:56:14
Post #35





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 7 494
Pomógł: 302
Dołączył: 31.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Phar w PHP 5.3 nie będzie nowością. Biblioteka ta obecnie funkcjonuje jako jedno z rozszerzeń PECLa. Dodatkiem jaki wniesie PHP 5.3 będzie włączenie biblioteki Phar do core'a PHP.
Nie mniej jednak zakładam wątek bo temat ciekawy: PHP Archive czyli phar
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 10.11.2008, 18:59:01
Post #36





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 909
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




Przyszedł mi do głowy kolejny ciekawy temat - drzewa w bazie danych. Co jakiś czas przewija się taki temat przez forum i zazwyczaj podawane są dwa rozwiązania - id i parentId oraz nested sets. W ten drugi właśnie zaczynam się wgryzać i wydaje się być dobrą alternatywą dla id i parentId. Z chęcią poznam doświadczenia innych ludzi, którzy znają się bardziej na rzeczy. Czekam na wasze opinie.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
Strzałek
post 10.11.2008, 19:32:29
Post #37





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 384
Pomógł: 6
Dołączył: 11.09.2004
Skąd: Grodzisk Mazowiecki

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W archiwum jest taki temat: Temat: drzewka_sqlowe

Nie wiem czemu nie został przeniesiony tutaj. Może warto by to zrobić teraz? Temat drzewek jest nieśmiertelny.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 10.11.2008, 20:03:10
Post #38





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 909
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




Cytat
W archiwum...
Doskonale powiedziane. W archiwum. Poza tym ostatni post jest sprzed ponad dwóch lat, a okres taki w świecie IT to kilka epok. Nie śledzę tematu drzewek, więc nie wiem czy nie pojawiły się jakieś nowe metody/sposoby na przedstawianie drzew lub ich optymalizację.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
LBO
post 12.11.2008, 11:07:01
Post #39





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 415
Pomógł: 117
Dołączył: 7.09.2005
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A ja bym się chciał zapytać o doświadczenia Tych programistów w których firmach stosuje się diagramy UML.
I jak się one mają do rzeczywistego projektu. Praktycznie każdy framework oferuje swoją drogę tworzenia oprogramowania i zastanawia mnie jak na przykład takie diagramy klas przekładają się na kod.
Go to the top of the page
+Quote Post
Strzałek
post 16.11.2008, 20:15:45
Post #40





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 384
Pomógł: 6
Dołączył: 11.09.2004
Skąd: Grodzisk Mazowiecki

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(batman @ 10.11.2008, 20:03:10 ) *
Doskonale powiedziane. W archiwum. Poza tym ostatni post jest sprzed ponad dwóch lat, a okres taki w świecie IT to kilka epok. Nie śledzę tematu drzewek, więc nie wiem czy nie pojawiły się jakieś nowe metody/sposoby na przedstawianie drzew lub ich optymalizację.



No to przenieś go z archiwum do otwartego.

Jeżeli chodzi o moją propozycję: Testy jednostkowe (Unit Tests). Kto używa? Kiedy użwać? Jak używać?

Ten post edytował Strzałek 16.11.2008, 20:16:37


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.11.2019 - 03:12