Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Wypisanie liter od a -z
homik363
post 14.10.2010, 21:31:12
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 1
Dołączył: 23.11.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam
Czy jest jakaś funkcja która wypisuje litery od A do Z questionmark.gif?
Go to the top of the page
+Quote Post
set4812
post 14.10.2010, 21:35:46
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 150
Pomógł: 3
Dołączył: 13.04.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


$litery = range('a', 'z');
tyle ze to bedzie tablica ;

Ten post edytował set4812 14.10.2010, 21:36:26
Go to the top of the page
+Quote Post
Kaffiuri
post 14.10.2010, 21:37:10
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 40
Pomógł: 6
Dołączył: 6.05.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. <?php
  2. foreach (range('a', 'z') as $literka) {
  3. echo $literka;
  4. }
  5. ?>
Go to the top of the page
+Quote Post
homik363
post 14.10.2010, 21:38:04
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 56
Pomógł: 1
Dołączył: 23.11.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


dziękuje
Go to the top of the page
+Quote Post
Ulysess
post 14.10.2010, 21:40:08
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 695
Pomógł: 65
Dołączył: 27.07.2009
Skąd: Y

Ostrzeżenie: (0%)
-----


hmm wydaje mnie się jednak że lepiej tak:

  1. $alfabet = range('a', 'z');
  2. foreach ($alfabet as $literka) {
  3. echo $literka;
  4. }
Go to the top of the page
+Quote Post
Fifi209
post 14.10.2010, 22:49:09
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 655
Pomógł: 556
Dołączył: 17.03.2009
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Ulysess @ 14.10.2010, 22:40:08 ) *
hmm wydaje mnie się jednak że lepiej tak:

  1. $alfabet = range('a', 'z');
  2. foreach ($alfabet as $literka) {
  3. echo $literka;
  4. }


Twój przykład jedynie powiela w/w rozwiązanie problemu. Z jedną małą zmianą, która w dodatku jest niepotrzebna.
Staraj się nie przetrzymywać w zmiennych danych, które tylko raz wykorzystasz jak tutaj.

Równie dobrze można zrobić tak:
  1. for ($i=97; $i < 123; $i++) echo chr($i).'<br/>';


Ten post edytował fifi209 14.10.2010, 22:51:14


--------------------
Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP
Go to the top of the page
+Quote Post
Ulysess
post 14.10.2010, 23:19:48
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 695
Pomógł: 65
Dołączył: 27.07.2009
Skąd: Y

Ostrzeżenie: (0%)
-----


dzięki za pouczenie smile.gif

hmm ale czy ten przykład nie zadziała tak samo jak np:
  1. $tablica = array(1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12..............);
  2. for($l = 1;$l <= count($tablica);++$l)
  3. {
  4. // warunek
  5. }
czyli przy każdym wykonaniu pętli będzie jeszcze raz liczyć ?
Go to the top of the page
+Quote Post
Fifi209
post 15.10.2010, 07:26:06
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 655
Pomógł: 556
Dołączył: 17.03.2009
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Będzie liczyć z tego co pamiętam, jednakże dodatkowa zmienna jest Ci niepotrzebna - różnicy nie odczujesz a robisz dodatkowe zmienne, które mogą wprowadzić niepotrzebne czasem zamieszanie w kodzie.


--------------------
Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 4.12.2021 - 23:08