Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [funkcja] Wyswietlanie PNG, w zaleznosci od przegladarki
Dende
post 11.03.2007, 01:33:58
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 32
Pomógł: 0
Dołączył: 17.01.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Moze komus sie przyda? =)
  1. <?
  2. function png($pngurl,$png_szerokosc,$png_wysokosc)
  3. {
  4. echo"<!--[if IE]>";
  5. echo"<img border='0' src='blank.gif' style=".'"'."width: ".$png_szerokosc."px; height: ".$png_wysokosc."px; filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src='".$pngurl."', sizingMethod='scale')".'"'." />";
  6. echo"<![endif]-->";
  7. echo"<![if !IE]>";
  8. echo"<img src='".$pngurl."' border='0'>";
  9. echo"<![endif]>";
  10. }
  11. ?>
Go to the top of the page
+Quote Post
pawkow
post 7.04.2007, 20:44:31
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 76
Pomógł: 7
Dołączył: 30.09.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


czy to aby nie bez sensu questionmark.gif
Nie lepiej, żeby funkcja w PHP sprawdzała przeglądarkę i w zależności od niej wyświetlała img questionmark.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Zeman
post 7.04.2007, 21:26:57
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 70
Pomógł: 0
Dołączył: 29.03.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Niby jeszcze są dla IE metody z filtrem

  1. <img src="blank.gif" style="width: 100px; height: 100px; filter:
  2. progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src='image.png', sizingMethod='scale')" />


tudzież jeśli obrazek ma równomierną alphę wszędzie, to można przezroczystość na całość nadać

  1. div#div_zakrycie {
  2. filter: alpha(opacity=30);
  3. }


--------------------
www.web2biz.pl | trochę o web-usability
Go to the top of the page
+Quote Post
dzem
post 15.04.2007, 16:55:45
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 4.04.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


mam taki obrazek:

oraz blank.gif 1x1 px
ustawiłem klase CSS`a:
  1. img.imgfilter {
  2. width: 17px; height: 17px;
  3. filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader(src='./images/button1.png', sizingMethod='scale');
  4. }

oraz obrazek:
  1. <img src="./images/blank.gif" width="17" height="17" style="imgfilter" border="0">


i efekt tego jest taki, że nic nie widać sad.gif próbowałem ustawić dodatkowo:
  1. alpha(opacity=30); , alpha(opacity=0); alpha(opacity=100);

i za każdym razem ten sam efekt. nic nie widać smile.gif) gdzie jest problem?

Ten post edytował dzem 15.04.2007, 16:58:02
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateusz
post 15.04.2007, 17:34:11
Post #5


Admin Techniczny


Grupa: Administratorzy
Postów: 2 069
Pomógł: 93
Dołączył: 5.07.2005
Skąd: Olsztyn




nie style="imgfilter"

a class="imgfilter"
Go to the top of the page
+Quote Post
dzem
post 15.04.2007, 17:50:37
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 4.04.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


omg, tak analizowałem ten kod a prostego błędu nie zauważyłem sad.gif
ale dzięki bo już się poddałem i przestałem szukać błędów smile.gif
zawsze staram się szukać sam rozwiązań zanim się zapytam teraz trochę mi głupio oO
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.10.2020 - 09:21