Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Jak usunąć obramowanie z img?
miccom
post 22.03.2020, 18:13:39
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 391
Pomógł: 7
Dołączył: 7.07.2007
Skąd: Tychy

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cześć.

Kombinuję, wklejam w kod wszystkie możliwości które podpowiada mi dr. Google- i wszystko na nic.


W moim forum chcę dodać emotikonki.

Funkcją zamieniam tekst na emotki- działa dobrze smile.gif

Ale wokół emotek pokazuje mi się obramowanie- jak je usunąć?



Na zdjęciu poniżej widać że border:0 i border:0 px solid już było...



Ten post edytował miccom 22.03.2020, 18:16:27


--------------------
Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU!
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 22.03.2020, 18:24:42
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 853
Pomógł: 1608
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Obrazek nie ma źródła. Tak się nie używa tagu <img>.
A jeśli już bardzo chcesz wstawiać ikony jako tło, to dodaj każdemu obrazkowi z ikonką: src="/images/emots.png".


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
miccom
post 22.03.2020, 18:37:44
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 391
Pomógł: 7
Dołączył: 7.07.2007
Skąd: Tychy

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ok, a jak właściwie wstawić obrazki z wykorzystaniem sprite css aby dało się wewnątrz tekstu wstawić?

Przy wstawieniu src ładuje mi cały obrazek, a ja chce tylko wycinek tego obrazka



Ten post edytował miccom 22.03.2020, 18:44:21


--------------------
Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU!
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 22.03.2020, 19:02:05
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 853
Pomógł: 1608
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tak, to mój błąd.
Musiałbyś dać tam przezroczysty PNG lub GIF.

Jeśli natomiast pozostaniesz przy src z ikonkami, to zamiast background-image oraz background-position należy użyć object-fit:none i sterować object-fit: https://kawalekkodu.pl/upychanie-walizki-cz...object-position

Jeszcze możesz kombinować pozostając przy background i stylami:
object-position: -100% -100%;
object-fit: none;

Ten post edytował trueblue 22.03.2020, 19:04:42


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
miccom
post 22.03.2020, 19:41:46
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 391
Pomógł: 7
Dołączył: 7.07.2007
Skąd: Tychy

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Oki, dziękuję za pomoc.
Chciałem uniknąć małych obrazeczków, ale chyba musza pozostać img smile.gif
Jeszcze raz dziękuję.


--------------------
Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU!
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 22.03.2020, 19:56:22
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 853
Pomógł: 1608
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


I bardzo dobry pomysł miałeś.
Uważam, że dla potrzeb SEO nie muszą to być obrazki, więc zastosuj tag <span>.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.06.2020 - 12:40