Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

7 Stron V  « < 5 6 7  
Reply to this topicStart new topic
> Informacje o błędnych pytaniach, (czyli literówki, błędy merytoryczne i inne uwagi)
vonski
post 1.02.2012, 14:45:17
Post #121





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 292
Pomógł: 89
Dołączył: 27.12.2006
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie wiem czy ktoś sie jeszcze w ogole zajmuje tym testem, ale jakby co.. smile.gif

Pytanie #39
Jakie wartości przyjmną zmienne $a i $b:
  1. $array1 = (1, 2, 3);
  2. $array2 = ('a' => 1, 'b' => 2, 'c' => 3);
  3.  
  4. $a = ($array1 == $array2);
  5. $b = ($array1 === $array2);


Możliwe odpowiedzi:
false, false
true, false
true, true
false, true

Przede wszystkim taki kod wygeneruje Parse error smile.gif Ale zakładając, że autor zapomniał dopisać array(...) to przy zaznaczeniu odpowiedzi: false, false mam błędną odpowiedź. A prawda jest taka, że i $a i $b będzie false, bo przecież tablice różnią się kluczami.

pzdr


--------------------
Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
Go to the top of the page
+Quote Post
MariuszT
post 17.04.2012, 11:47:19
Post #122





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 26
Pomógł: 1
Dołączył: 9.06.2003
Skąd: Tomaszów Mazowiecki

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Czy php jest wyposażony w tzw. przestrzenie nazw (namespace)?
tak
nie ma być nigdy wyposażony
jest to zastąpione przez containery klas
ma być od wersji php6

Pytanie #163 dodane przez haras, dnia 18.07.2007.


Odpowiedziałem "tak" ale zwróciło błąd wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
greg606
post 8.08.2012, 18:44:17
Post #123





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 16.01.2006
Skąd: Wrocław

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pytanie #125
"Dałem nie będzie błedu" i mi nie uznało...


--------------------
Oferuje wymianę: nauka angielskiego w zamian za naukę php
Angielski
Go to the top of the page
+Quote Post
abort
post 9.11.2012, 21:49:36
Post #124





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 590
Pomógł: 107
Dołączył: 25.10.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#163, dodane (uwaga!) 18.07.2007.
Q: Czy php jest wyposażony w tzw. przestrzenie nazw (namespace)?
A: tak

Odpowiedź niezaliczona... No cóż, 5 lat temu nie programowałem jeszcze w PHP i może wtedy rzeczywiście przestrzeni nazw nie było...
Zresztą rzut oka na wątek i... na pierwszej stronie Sedziwoj (22.09.2007, 14:21:48, post #18) też o tym pisze. Ba, dwa posty wyżej napisano (siedem miesięcy temu) to samo.
Sugeruję poprawić odpowiedź smile.gif

Ten post edytował abort 9.11.2012, 21:54:32
Go to the top of the page
+Quote Post
Inscure
post 18.02.2013, 11:42:32
Post #125





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 61
Pomógł: 4
Dołączył: 18.09.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pytanie nr 74.

Cytat
Od której wersji PHP dostępne jest rozszerzenie PDO?
5.2
5
3
5.1
4


Poprawną odpowiedzią jest 5.1, z tymże proponuję o uszczegółowienie czy chodzi o używanie jako wersji stabilnej.
Zaznaczenie 5.1 test uważa za błędną odpowiedź.

http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Biblioteka_PDO


Pytanie nr 143

Cytat
Czy PHP umożliwia programowanie refleksyjne?


Jest dostępne od PHP 5. Zaznaczenie tej odpowiedzi nie jest uznane.
http://php.net/manual/pl/class.reflection.php


--------------------
eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
Go to the top of the page
+Quote Post
ursynek
post 17.06.2013, 07:01:16
Post #126





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 2.06.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Po wykonaniu tego fragmentu kodu zmienna $var będzie zawierać ciąg w postaci:
<?php
$var = 'test PHP pl';
$var = strtoupper(strtolower(ucfirst(ucwords($szawel))));
?>
TEST PHP PL
Test Php Pl
Test PHP Pl
test php pl


Pytanie #349 dodane przez szawel, dnia 19.07.2007.

Zmienna $var będzie pusta.
Go to the top of the page
+Quote Post
drzajnek
post 18.03.2014, 22:32:18
Post #127





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 8.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Jaki będzie efekt działania kodu poniżej?
  1. <?php
  2.  
  3. echo(abc) ? def: ghi;
  4.  
  5. ?>

Żadne z wymienionych.
Wyświetlony zostanie napis \"ghi\"€.
Wyświetlony zostanie napis \"€žabc\".
Błąd €“ ten kod jest niepoprawny.
Wyświetlony zostanie napis \"def\"€.

Pytanie #268 dodane przez koodlaty, dnia 19.07.2007.


Zaznaczyłem "Błąd €“ ten kod jest niepoprawny", co okazało się być złą odpowiedzią. Nie zdefiniowano stałych abc, def i ghi, więc wydaje mi się, że ten kod trzeba uznać za błędny, albo dodać cudzysłowy.

Cytat
Czym różnią się polecenia:
  1. <?php return echo "aaa"; ?>
  2. <?php return print "aaa"; ?>

?
Funkcja echo zwraca wartość typu int, funkcja print zwraca wartość typu void
Funkcja echo zwraca wartość typu void, funkcja print zwraca wartość typu int
Funkcja echo zwraca wartość typu bool, a print wartość typu int
Niczym

Pytanie #365 dodane przez PPower, dnia 20.07.2007.


Ta składnia jest błędna, przynajmniej tak mówi mój PHP 5.4 - czy takie pytania mają w ogóle prawo bytu?

Cytat
Po wykonaniu tego fragmentu kodu zmienna $var będzie zawierać ciąg w postaci:
  1. <?php
  2. $var = 'test PHP pl';
  3. $var = strtoupper(strtolower(ucfirst(ucwords($szawel))));
  4. ?>

test php pl
TEST PHP PL
Test PHP Pl
Test Php Pl


Pytanie #349 dodane przez szawel, dnia 19.07.2007.


Chyba powinno być
Kod
$var
zamiast
Kod
$szawel
.

Cytat
Co będzie zawierać zmienna $wynik po wykonaniu się poniższego kodu:
<?php
5class 5Ojciec 5{
private 5$str 5= 5'Ojciec'5;
public function 5show5(){
return 5$this5->5str5;
}
}
class 5Syn 5extends 5Ojciec 5{
private 5$str 5= 5"Syn"5;
public function 5show5(){
5parent5::5show5();
}
}
5$objSyn 5= new 5Syn5();
5$wynik 5= 5$objSyn5->5show5();
5?>5 5
Wyświetli Syn
Wyrzuci błąd
Nic nie wyświetli
Wyświetli Ojciec


Pytanie #146 dodane przez Sedziwoj, dnia 18.07.2007.


Zaznaczenie odpowiedzi "Nic nie wyświetli" zostałe zinterpretowane jako błąd. A przecież metoda Syn::show nie zwraca nic (brak "return").

PS jak widać powyżej skopiowanie kodu ze strony wkleja wszędzie znak "5". To samo dzieje się przy kopiowaniu innych pytań (ale znak bywa inny).

Ten post edytował drzajnek 10.03.2014, 09:38:06
Go to the top of the page
+Quote Post
sobol6803
post 19.03.2014, 19:52:45
Post #128





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 115
Pomógł: 13
Dołączył: 19.06.2011
Skąd: Ruda Śląska

Ostrzeżenie: (0%)
-----


CODE
Po wykonaniu tego fragmentu kodu zmienna $var będzie zawierać ciąg w postaci:
<?php
$var = 'test PHP pl';
$var = strtoupper(strtolower(ucfirst(ucwords($szawel))));
?>
test php pl
TEST PHP PL
Test PHP Pl
Test Php Pl


Pytanie #349 dodane przez szawel, dnia 19.07.2007.


Od 2007 roku niepoprawione. tongue.gif Chodzi o zmienną $szawel, która nie istnieje. Powinno być $var.

CODE
Do czego służy znak & (ampersand) wstawiony przed nazwą funkcji?
Wymusza używanie parametrów liczbowych
Informuje funkcje że ma zostać zwróca referancja
Wyłącza potrzebę przekazywania funkcji parametrów
Ewentualne błędy które miały by nastąpić podczas wykonywania funkcji nie zostaną zgłoszone


Pytanie #20 dodane przez starach, dnia 13.07.2007.


"Informuje funkcje że ma zostać zwróca referancja" worriedsmiley.gif


--------------------
  1. mysql_query("DROP DATABASE $_GET['dbname']");
Go to the top of the page
+Quote Post
KrzysiuFFF
post 30.05.2014, 15:12:17
Post #129





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 27.05.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie jest to błąd, ale nieścisłość:
Cytat
Czy w PHP wbudowana jest funkcja powtarzająca podany tekst podaną ilość razy?
Nie
Tak, od PHP 5
Tak


Pytanie #298 dodane przez kacka, dnia 19.07.2007.

Nie "tekst", a łańcuch znaków.

Ortografia i gramatyka:
Cytat
Które z poniższych zmiennych mają nieporawną nazwe:
$a_1
$_a1
$a1
$1a
$a_1_a


Pytanie #347 dodane przez szawel, dnia 19.07.2007.

Która z poniższych zmiennych ma niepoprawną nazwę

To chyba do wyrzucenia:
Cytat
Która z poniższych funkcji zwraca długość napisu?
print()
trim()
substr()
strlen()
żadna z wymienionych


Pytanie #322 dodane przez Neeeo, dnia 19.07.2007.

Długości napisu? W pikselach? Chodzi o długość łańcucha, ale:
1) moim zdaniem jest to zbyt proste i odstaje bardzo do reszty
2) jeśli ktoś nie ma automatycznej konwersji funkcji znakowych na mb_ to dostanie długość w bajtach, a nie liczbę znaków, o co pewnie autorowi chodziło. Może to spowodować, że ktoś się nauczy, że liczbę znaków (co nie jest zaznaczone, ale na chłopski rozum autorowi nie chodzi o bajty) zwróci ta funkcja i będzie się dziwił, że (strlen('żółć') > 4) daje mu true.

Strasznie dużo pytań - tym razem jakoś 4/15 - polega na zagadkach nie tyle programistycznych, co zabawy w rozczytywanie prostego, ale zaciemnionego kodu na czas. Wskaźniki, zmienne z nazwami zmiennych, zmienne globalne itd. Póki raz jest fajnie, to trafić na takie 4 pytania... Wiem, wiem. Najlepsze rozwiązanie to "napisz lepsze".

Jeśli to możliwe, to proszę tutaj:
Cytat
Które z tych wyrażań, zwróci logiczną prawdę (TRUE)?
(!TRUE!=FALSE || FALSE!=TRUE) && (TRUE!=FALSE && !FALSE!=TRUE)
(!FALSE!=TRUE && FALSE!=TRUE) || (!TRUE!=TRUE && TRUE!=FALSE)
(!TRUE==FALSE) && (TRUE!=FALSE && !FALSE!=TRUE) && (!FALSE!=TRUE)
(!FALSE!= TRUE && (!TRUE!=FALSE && !TRUE!=FALSE) && (FALSE!=FALSE)


Pytanie #187 dodane przez mapy, dnia 18.07.2007.

o kolorowanie składni, bo cięśzko się rozczytać przez te wielkie litery, brak kolorowania i niekonsekwencję spacji. Na końcu jest błąd, bo brakuje jednego nawiasu - otworzone trzy, zamknięte dwa.

Ten post edytował KrzysiuFFF 30.05.2014, 15:13:22
Go to the top of the page
+Quote Post
Turson
post 28.08.2014, 11:06:36
Post #130





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 291
Pomógł: 829
Dołączył: 14.02.2009
Skąd: łódź

Ostrzeżenie: (0%)
-----


http://i.imgur.com/2rQO0wF.png
Niepotrzebny backslash wszystko psuje

Nie podobają mi się pytania typu
"Kiedy wprowadzono [coś]?"
- 5.0
- 5.1
- 5.2
- 5.3
Na co komu aż taka wiedza zamiast praktycznego zastosowania?

Ten post edytował Turson 28.08.2014, 11:07:54
Go to the top of the page
+Quote Post

7 Stron V  « < 5 6 7
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.10.2019 - 02:55