Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP] - pomoc w zaawansowanym wyszukiwaniu
Dahid
post 21.05.2019, 13:21:17
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 21.05.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam wszystkich. Jestem nowy tutaj i mam pytanie. Dla mnie dosyć skomplikowane dla was pewnie to bajka ; ) Mam nadzieje ze poświęcicie mi chwilkę.

W kolumnie posiadam takie dane:

Korki Argentyny
+27.3
Gra ofensywna

Spodenki Polski
+37.2
Rozgrywanie

Getry Argentyny
+37.3
Kondycja

Koszulka Colchoneros
+38
Kondycja

Chciałbym żeby tylko pokazało mi poszczególne kolumny w których znajduje sie np "Getry Argentyny kondycja" jak pominąć "+37.3" żeby pokazało mi "Getry Argentyny Kondycja" bez +37.3

SELECT * FROM `dane` WHERE `items` LIKE '%Getry Argentyny%' - niestety '%Getry Argentyny%' wyszukuje zbyt Wiele ;/ Poniewaz znajduje tez np Getry Argentynu Rozgrywanie, skutecznosc itp ;/
Czy jest to mozliwe ? Jak zastąpić +37.3 i dodać Kondycje ?

Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 21.05.2019, 13:33:47
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 788
Pomógł: 1371
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Rozbić to na kilka kolumn i wtedy szukać
Go to the top of the page
+Quote Post
Dahid
post 22.05.2019, 18:48:31
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 21.05.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ok zrobiłem tak jak kazałes smile.gif

A mam pytanie... chce wyszukać i


SELECT * FROM `fm_dane` WHERE `status` = 2 AND `items` LIKE '%kosz%'



co mam wpiać jezeli chc zeby status = ( puste pole) nic nie ma...
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 22.05.2019, 18:52:12
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 228
Pomógł: 876
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


WHERE status IS NULL


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Dahid
post 22.05.2019, 19:00:16
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 21.05.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Screen

Niestety nie działa tak jak mówisz...


Co prawda podałem inny przykład... być moze zle... chodziło o Coś takiego

status =2 items2 in null ? Zostawiać cos czy tylko is null ?

Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 22.05.2019, 19:09:55
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 788
Pomógł: 1371
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


(`status` = is NULL OR `status` = '' ) AND `items` LIKE '%kosz%'

podałem tak bo nie wiadomo co oznacza "pusty" w twoim wykonaniu.

Ten post edytował Pyton_000 22.05.2019, 19:10:19
Go to the top of the page
+Quote Post
Dahid
post 22.05.2019, 19:17:23
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 21.05.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


tak tez nie wyszukuje...



Screen


Chodzi mi o to jak wyszukać items2 gdzie znajduje ( puste pole jak na screenie)

Ten post edytował Dahid 22.05.2019, 19:22:15
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 22.05.2019, 19:26:09
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 228
Pomógł: 876
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Akurat na screenie status jest 1 dla pustego items. Poczytaj trochę dokumentacji https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/select.html


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Dahid
post 22.05.2019, 19:30:57
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 21.05.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zle zadałem pytanie na początku dlatego wysłałem screena ;/


Chodzi mi o to jak wyszukać wszystkie linijki gdzie items2 = ( jest puste, nie ma zadnej wartości)

https://prnt.sc/ns0msp
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 22.05.2019, 19:35:32
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 228
Pomógł: 876
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zależy co rozumiesz przez puste? Czy to pusty string czy null i dostałeś odpowiedź.
WHERE items2 IS NULL or items2 = ''


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Dahid
post 22.05.2019, 19:53:06
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 21.05.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Po wyszukaniu WHERE items2 IS NULL
dostałem taki komunikat

MySQL zwrócił pusty wynik (zero wierszy). (Wykonanie zapytania trwało 0.0034 sekund(y).)

po wpisaniu items2 = ''

dostałem to samo

MySQL zwrócił pusty wynik (zero wierszy). (Wykonanie zapytania trwało 0.0034 sekund(y).)


Za bardzo nie wiem o co chodzi ;/
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 23.05.2019, 06:37:10
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 228
Pomógł: 876
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pewnie to jest jakikolwiek biały znak typu spacja, enter, oba na raz. Sprawdź długość tego pola albo zrób eksport i pokaż wygenerowane zapytanie insert.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 23.05.2019, 07:03:37
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 788
Pomógł: 1371
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


TRIM(item2) = ''

Ten post edytował Pyton_000 23.05.2019, 07:03:56
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.06.2019 - 01:26