Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Zmiana display przy kliknięciu przycisku
jqsiek
post 24.10.2020, 11:30:51
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 26.07.2020

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cześć,
Chciałem zrobić wyświetlanie się div'a przy kliknięciu przycisku (:focus), jednak przy każdej próbie nie działa poniższy kod. Jak to naprawić?
Kod
.button-logs
{
    border: 0;
    border-radius: 5px;
    background: #ffffff;
    height: 25px;
    z-index: 3;
}

.button-logs:focus ~ .log30
{
    display: block;
}

.log30
{
    position: absolute;
    left: 15px;
    bottom: 60px;
    z-index: 3;
    background-color: #fff5ee;
    height: 500px;
    width: 350px;
    font-size: 15px;
    line-height: 30px;
    display: none;
}
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 24.10.2020, 12:20:22
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6 266
Pomógł: 1714
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A element o klasie log30 na pewno jest następcą .button-logs?
Może jest dzieckiem...


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
jqsiek
post 24.10.2020, 12:41:11
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 26.07.2020

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W HTML wygląda to tak:
Kod
<div class="div-bottom">
        <button class="button-logs">Kliknij, by zobaczyć więcej</button>
</div>
<div class="log30">
        zawartość
</div>
Go to the top of the page
+Quote Post
SmokAnalog
post 24.10.2020, 12:55:15
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 707
Pomógł: 266
Dołączył: 3.07.2012
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Masz odpowiedź dlaczego nie działa. Żeby to działało, .log30 musiałby być na tym samym poziomie hierarchii, co przycisk:

  1. <div class="div-bottom">
  2. <button class="button-logs">Kliknij, by zobaczyć więcej</button>
  3. <div class="log30">
  4. zawartość
  5. </div>
  6. </div>


Poza tym, używanie :focus na przycisku chyba jest trochę dziwne? Pamiętaj, że :focus to nie tylko kliknięty element, ale też zaznaczony za pomocą klawiatury. Jeśli coś ma się wykonać przy kliknięciu, użyj JavaScriptu lub, jeśli koniecznie ma być w samym CSS, możesz użyć sztuczki z ukrytym checkboxem i jego <label>.

Dodam też, że osobiście nie lubię ustawiać ręcznie display: block, bo jakoś tak dziwnie ustawiać ręcznie domyślny display. Zauważ, że zamiast pisać:

  1. .button-logs:focus ~ .log30
  2. {
  3. display: block;
  4. }
  5.  
  6. .log30
  7. {
  8. display: none;
  9. }


Możesz to samo zapisać tak:

  1. .button-logs:not(:focus) ~ .log30
  2. {
  3. display: none;
  4. }


Innymi słowy, możesz używać :not(), by określić szczególne zachowanie, zamiast określać zwykłe i szczególne osobno.
Go to the top of the page
+Quote Post
jqsiek
post 24.10.2020, 13:33:55
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 26.07.2020

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki za odpowiedź i obszerne wskazówki zakochany.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
SmokAnalog
post 24.10.2020, 13:37:53
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 707
Pomógł: 266
Dołączył: 3.07.2012
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Spoczko. Jak coś to pytaj.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.10.2021 - 18:37