Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Przekazanie dodatkowych zmiennych obok $_POST
gucio1
post 28.03.2018, 15:20:11
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 107
Pomógł: 0
Dołączył: 30.04.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,
mam taki kod:

  1. $('#form1').on('submit', 'form.addProductToCart', function (event) {
  2. event.preventDefault();
  3.  
  4. $.ajax({
  5. url: 'cart.php',
  6. method: 'POST',
  7. data: $(this).serialize()
  8. })
  9. .done(function (data, textStatus, jqXHR) {
  10.  
  11. });
  12. });


Do pliku cart.php przekazuje wysłane zmienne z formularza.
Zamiast zmiennych z formularza chciałbym przekazać tam już w kodzie JS 2 zmienne np. zmienna1 i zmienna2.
Czyli coś takiego:

  1. $('#form1').on('submit', 'form.addProductToCart', function (event) {
  2. event.preventDefault();
  3.  
  4. $.ajax({
  5. url: 'cart.php',
  6. method: 'POST',
  7. zmienna1 = "wartosc"
  8. zmienna2 = "123"
  9. })
  10. .done(function (data, textStatus, jqXHR) {
  11.  
  12. });
  13. });


I chciałbym to odbierać fomularzem albo GET'em albo czymkolwiek innym. Jak tego dokonać?
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 28.03.2018, 15:22:25
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 821
Pomógł: 1375
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeśli getem to dodaj po prostu do URL te zmienne
Go to the top of the page
+Quote Post
gucio1
post 28.03.2018, 15:23:10
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 107
Pomógł: 0
Dołączył: 30.04.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


w sumie nie wpadłem na to.
A jeśli nie Getem?
Go to the top of the page
+Quote Post
markuz
post 28.03.2018, 15:23:14
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 240
Pomógł: 278
Dołączył: 11.03.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kod
var data = $(this).serialize();
data['a'] = 5;
data['b'] = 10;

        $.ajax({
            url: 'cart.php',
            method: 'POST',
            data: data
        })


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
gucio1
post 28.03.2018, 15:26:01
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 107
Pomógł: 0
Dołączył: 30.04.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


I potem odbieram to w pliku jak $_POSTEM czy jak?
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 28.03.2018, 15:27:16
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 821
Pomógł: 1375
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


albo

Kod
var data = {
    'a': 5,
    'b': 10,
};
$.ajax({
    url: 'cart.php',
    method: 'POST',
    data: $(this).serialize().concat(data)
})
Go to the top of the page
+Quote Post
gucio1
post 28.03.2018, 15:29:11
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 107
Pomógł: 0
Dołączył: 30.04.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki, tylko własnie jak to potem odbieram? smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 28.03.2018, 15:33:56
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 821
Pomógł: 1375
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


skoro nie GETem to POSTem
Go to the top of the page
+Quote Post
gucio1
post 28.03.2018, 16:31:09
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 107
Pomógł: 0
Dołączył: 30.04.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kurcze nie wiem smile.gif
mam odbierać $_POST['a'] i $_POST['b'] questionmark.gif

bo coś nie idzie tak
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 28.03.2018, 16:35:09
Post #10





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 864
Pomógł: 5802
Dołączył: 27.12.2004




No to moze pokaz jak odbierasz, gdzie odbierasz i co potem z tym robisz...


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 28.03.2018, 16:40:20
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 821
Pomógł: 1375
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


I jaki problem sobie zrobić var_dump($_POST) i zobaczyć co tam masz?
Go to the top of the page
+Quote Post
gucio1
post 28.03.2018, 16:40:48
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 107
Pomógł: 0
Dołączył: 30.04.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1.  
  2. header("Content-Type: application/json;charset=utf-8");
  3.  
  4. echo json_encode([
  5. 'cart' => $_POST['a'],
  6.  
  7. ]);
  8.  
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 28.03.2018, 16:43:13
Post #13





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 864
Pomógł: 5802
Dołączył: 27.12.2004




No i sprawdzales co to zwraca?
A najlepiej zrob var_dump calego POST jak napisal Pyton


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
gucio1
post 28.03.2018, 17:18:52
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 107
Pomógł: 0
Dołączył: 30.04.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W sumie źle trochę się wyraziłem bo w tym przypadku nie chcę nic wysyłać $_POSTem tylko po prostu przekazać do ajaxa 2 zmienne bez wysyłania formularza.
Tak jakby uruchomić ajaxa clickiem a nie sumbitem.
I wtedy jak tu odebrać te dane tongue.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 28.03.2018, 17:20:21
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 821
Pomógł: 1375
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


tak samo?
Go to the top of the page
+Quote Post
gucio1
post 28.03.2018, 17:23:17
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 107
Pomógł: 0
Dołączył: 30.04.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pomyślałem że nie da się wywołać tego var_dump($_POST) kiedy nie wysyła się formularza smile.gif
To serio nie wiem jak wywołać ten var_dump. Kombinowałem na kilka sposobów i dajcie proszę jakąś podpowiedź
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 28.03.2018, 18:44:35
Post #17





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 864
Pomógł: 5802
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
Tak jakby uruchomić ajaxa clickiem a nie sumbitem.

No to odpal tego ajaxa clickiem a nie submitem. No jaki problem?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
gucio1
post 11.04.2018, 13:08:34
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 107
Pomógł: 0
Dołączył: 30.04.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Problem leży w tym że nie mogę odebrać tych danych $_POSTem.
W tym naszym przykładzie zmienne nazywają się "a" i "b" próbuje w sposób $_POST['a'] i nie wiem czy powininem do tego dodać jakiś przedrostek lub odczytać to w specyficzny sposób. A na przy formularzu wysyłanym przez AJAX nie mogę wywołać tego var_dump.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 11.04.2018, 13:43:51
Post #19





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 864
Pomógł: 5802
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
A na przy formularzu wysyłanym przez AJAX nie mogę wywołać tego var_dump.
A kto ci broni?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
gucio1
post 12.04.2018, 11:47:22
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 107
Pomógł: 0
Dołączył: 30.04.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No nikt ale kiedy próbuje go wywołać nie mam żadnego zwrotu
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 12.12.2019 - 14:04