Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Co to może być "rysowanie w języku c++" na lekcjach informatyki
trzczy
post 17.10.2019, 12:04:57
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 460
Pomógł: 49
Dołączył: 5.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Staram się o pracę nauczyciela informatyki. Na informatyce w technikum jest wiele tematów, m. in. html, excel, python itd. Obecnie rozkminiam temat "rysowanie w c++". W tym języku ogarniam mniej niż podstawy podstaw, ale jak wiadomo, wszystkie języki są w pewnym sensie podobne, więc jako phpowiec nie peniam wink.gif

Mam pytanie: co to może być w programie klasy pierwszej technikum "rysowanie w języku c++". Może ktoś z was coś czai? Może jakieś linki do takich aplikacji, hello word itd, i w ogóle o jaki rodzaj rysownia tam może chodzić. Bo widziałem na yt np. rysowanie takie, że w terminalu, w kolejnych liniach w pętli dodaje się kolejną gwiazdkę i wychodzi trójkąt biggrin.gif Ale może tam chodzi o jakieś wektory, coś jak w paincie?

Z góry dziękuję

Ten post edytował trzczy 17.10.2019, 12:06:12
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 17.10.2019, 12:10:20
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 795
Pomógł: 5790
Dołączył: 27.12.2004




W c++ mozesz normalnie rysowac graficznie. Ot wydajesz komendy ala: linia o wspolrzednich XY, prostokat o wspolrzednch.... itd itd


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
trzczy
post 17.10.2019, 12:15:06
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 460
Pomógł: 49
Dołączył: 5.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A ten rysunek to gdzie potem jest widoczny? Na całym monitorze, w oknie terminala, na pliku rastrowym? Pewnie może być wszędzie, ale jak to by wyglądało w technikum?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 17.10.2019, 12:20:01
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 795
Pomógł: 5790
Dołączył: 27.12.2004




Na monitorze a konkretnie w trybie graficznym w jaki przelaczysz system. Musisz poczytac o trybie graficznym w c++ i tyle.
Rownie dobrze moglo tez chodzic o rysowanie w pliku np bpm/jpg, tak jak mozesz to robic w php. Ale wowczas podobnie rysujesz za pomoca odpowiednich funkcji.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
trzczy
post 17.10.2019, 23:53:06
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 460
Pomógł: 49
Dołączył: 5.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ogarnąłem "tryb graficzny" - to dobre słowo kluczowe do wyszukiwania, więc dzięki. Ostatecznie ustaliłem, że w tym technikum oni zajmują się usytuowaniem kursora w którymś pkt konsoli. Stawiają tam znak i nadają mu kolor. Czyli tak dosyć prymitywnie. Ogólnie to chyba każda szkoła ma inny program informatyki i inne zadania, więc raczej nie ma uniwersalnej odpowiedzi na moje pytanie.

Zatem oni robią to tak z grubsza:

  1. //(...)
  2. void gotoxy( int x, int y )
  3. {
  4. COORD coord; // Tutaj deklarujemy strukturę coord i zmienna coord będzie mogła przechowywać współrzędne, tutaj 2 zmienne X i Y.
  5. coord.X = x; // Tutaj do zmiennej coord.X zapisujemy nasze x w naszym przypadku jest to 15.
  6. coord.Y = y; // Tak samo jak wyżej tylko do coord.Y i tutaj jest to 5.
  7.  
  8. SetConsoleCursorPosition(GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE), coord );
  9. /* Pierwszy parametr to uchwyt do urządzenia do którego się odwołuje, czyli w tym
  10. przypadku jest to bufor konsoli, a drugi parametr to współrzędne nowej pozycji kursora. */
  11. }


Ten post edytował trzczy 17.10.2019, 23:56:17
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.11.2019 - 10:49