Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Zapytanie z wykorzystaniem dwóch tabel, MS SQL Server
Affek
post 14.11.2016, 17:50:36
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 13.05.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,

Mam dwie tabele - T1 oraz T2. W jaki sposób mogę napisać zapytanie, które wyświetli po numerze ID (który jest taki sam w obu tabelach) rekordy, które nie występują w tabeli T1, ale występują w tabeli T2?

Z góry dziękuję za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 14.11.2016, 17:59:06
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 585
Pomógł: 5734
Dołączył: 27.12.2004




Identyczny problem
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=252864&hl=


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
SmokAnalog
post 14.11.2016, 18:01:19
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 478
Pomógł: 235
Dołączył: 3.07.2012
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Z tego co zrozumiałem, kolumna `id` jest taka sama w obu? Jeśli tak, to możesz zrobić taki LEFT JOIN:
  1. SELECT `t2`.*
  2. FROM `t2`
  3. LEFT JOIN `t1`
  4. ON `t2`.`id` = `t1`.id
  5. WHERE `t1`.`id` IS NULL
Go to the top of the page
+Quote Post
Affek
post 14.11.2016, 18:15:22
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 13.05.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A jeśli kolumna ID nie byłaby taka sama? Np. W pierwszej tabeli T1 byłoby to id a w drugiej tabeli id_1 ?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 14.11.2016, 18:17:29
Post #5





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 585
Pomógł: 5734
Dołączył: 27.12.2004




No to nie mozna samemu zmieniec
`t2`.`id`
na
`t2`.`id_1`

?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Affek
post 14.11.2016, 19:04:07
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6
Pomógł: 0
Dołączył: 13.05.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A da się w jakiś sposób nie wyświetlać tych samych ID? W tabeli 1 ID występuje tylko raz (gdzie jest kluczem podstawowym) natomiast w tabeli 2 występuje wiele razy. Chciałbym wyświetlić te wartości które występują w tabeli 2 ale nie występują w tabeli 1 ale bez duplikatów.

Udalo się z wykorzystaniem count i group by smile.gif dzieki za pomoc!
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.06.2019 - 17:53