Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Poprawne wykorzystanie elementów html5
d4ng
post 9.01.2015, 11:51:14
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 191
Pomógł: 4
Dołączył: 7.03.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witajcie mam mały problem. Tworze stronkę według poprawnego (tak mi się wydaje) html5 i mam problem z dziedziczeniem...

np. strona bloga wygląda tak:

  1. <header></header>
  2. <nav></nav>
  3. <main role="main">
  4. <article>
  5. <img src="images/zdjecie.png" alt="" />
  6. <h2>Lorem ipsum dolor sit amet</h2>
  7. <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...</p>
  8. </article>
  9. <article>
  10. <img src="images/zdjecie.png" alt="" />
  11. <h2>Lorem ipsum dolor sit amet</h2>
  12. <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...</p>
  13. </article>
  14. <article>
  15. <img src="images/zdjecie.png" alt="" />
  16. <h2>Lorem ipsum dolor sit amet</h2>
  17. <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...</p>
  18. </article>
  19. </main>
  20. <footer></footer>


i teraz robie strone dla pojedynczego wpisu

  1. <header></header>
  2. <nav></nav>
  3. <main role="main">
  4. <article class="post">
  5. <img src="images/zdjecie.png" alt="" />
  6. <h2>Lorem ipsum dolor sit amet</h2>
  7. <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...</p>
  8. </article>
  9. </main>
  10. <aside></aside>
  11. <footer></footer>


Pomimo tego że do article dodałem klase "post" to i tak wszystko zostało odziedziczone.. czy można jakoś uniemożliwić dziedziczenie czy trzeba nadpisywać reguły?

Ps. Czy element <section> będzie dobry dla widgetów sidebara ( <aside> )?

Ten post edytował d4ng 9.01.2015, 11:54:09
Go to the top of the page
+Quote Post
freemp3
post 9.01.2015, 13:53:01
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 458
Pomógł: 74
Dołączył: 6.09.2008
Skąd: Miechów / Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dodanie klasy nie resetuje styli do domyślnych. Jeśli chcesz, aby te dwa elementy ze sobą nie kolidowały to elementowi article na liście też nadaj jakąś klasę i do niej przypisz style.


--------------------
Niemożliwym jest stworzenie czegokolwiek idiotoodpornego, ponieważ idioci są wyjątkowo pomysłowi.

https://www.aroch.pl
https://themeforest.net/user/aroch
https://www.astroblog.aroch.pl
https://www.4geeks.pl
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.01.2020 - 07:06