Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> identyfikacja rekordu w tabeli - jakl
tdobe
post 11.08.2016, 14:20:45
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 11.08.2016

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Witam,

Czy w oraclu jest możliwość zapamiętania jakiegoś adresu logicznego/fizycznego wskazującego bezpośrednio na dany rekord w tabeli?

Od razu piszę, że nie może się ten wskaźnik zmieniać (a rowid zmienia się, mam rozumieć np. po odzyskaniu z backupu, lub przebudowaniu tabeli, jakimś shrinku czy coś...)

questionmark.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 11.08.2016, 14:22:15
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 379
Pomógł: 1304
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeśli rekord ma ID to przecież sam się nie zmieni.

Lepiej powiedz co cudujesz.
Go to the top of the page
+Quote Post
tdobe
post 11.08.2016, 14:26:01
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 11.08.2016

Ostrzeżenie: (10%)
X----


no właśnie problem polega na tym, że mogą istnieć tabele które nie maja kluczy głównych...

Ten post edytował tdobe 11.08.2016, 14:27:48
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 11.08.2016, 14:31:16
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 33 981
Pomógł: 5604
Dołączył: 27.12.2004




Jesli nie masz zadnego klucza glownego, czy to skladajacego sie z jednego pola czy z kilku, to w jaki sposob chcesz identyfikowac rekord?

Jak juz napisał @Pyton - powiedz lepiej co kombinujesz


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
tdobe
post 11.08.2016, 14:36:03
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 11.08.2016

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Cytat(nospor @ 11.08.2016, 15:31:16 ) *
Jesli nie masz zadnego klucza glownego, czy to skladajacego sie z jednego pola czy z kilku, to w jaki sposob chcesz identyfikowac rekord?

Jak juz napisał @Pyton - powiedz lepiej co kombinujesz


No właśnie myślałem że sobie będę identyfikował po ROWID... ale z tego co widze odpada ten pomysł.

A co kombinuje?

Mam potrzebe skopiowania jednej tabeli do innej bazy danych, i zapamietania który rekord w jednej bazie odpowiada rekordowi w drugiej bazie (myślałem, że zapamiętam sobie to po ROWID)... a po co to robię? sprawa trochę złożona, chcę zrobić aby rekord zaktualizowany w jednej bazie zaktualizował rekord w drugiej bazie...

Ten post edytował tdobe 11.08.2016, 14:40:56
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.06.2018 - 19:37