Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Framework czy niezależne skrypty?, Wydajność, rozmiar...
WebCM
post 2.07.2008, 16:18:35
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 375
Pomógł: 20
Dołączył: 28.07.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Do tej pory używałem własnych bibliotek JS: js.js, editor.js, forms.js. Trzeba je jeszcze dopracować i zoptymalizować. Zacząłem znów zastanawiać się nad gotowymi rozwiązaniami, które mogą skrócić czas potrzebny do osiągnięcia ciekawych efektów.

Efekty, które muszę uzyskać:
1. AJAX - pobieranie i wysyłanie danych, przechwytywanie formularzy
2. Okienka (warstwy) z możliwością wyświetlenia obok kursora, na środku bądź równo z przyciskiem
3. Kalendarz - wybór daty i godziny

Przydatne, ale niekonieczne:
1. Sortowanie danych w tabeli
2. Drag & Drop
3. Edytor WYSIWYG
4. Sprawdzanie danych w formularzu
5. Zakładki (np. przy edycji artykułu, który ma wiele stron)

Niestety, większość frameworków jest dość obszerna nawet po kompresji. Wydajność też pozostawia wiele do życzenia. W jednym z testów bada się tylko szybkość przemierzania drzewa przez funkcję $(). Tak naprawdę tylko niektóre jej możliwości są w większości przypadków wykorzystywane.
http://ferrante.pl/2007/12/27/o-frameworka...ript-slow-kilka
http://www.rockstarapps.com/samples/performance

Czy jest sens korzystać z frameworka + własnych rozszerzeń (bez nich się nie obejdzie), jeśli z większości jego ułatwień nie będziemy korzystać? Przecież gdy napiszemy własny kod, ładujemy tylko te funkcje, które są potrzebne w projekcie. Skrypt może stać się kilka razy szybszy. Z drugiej strony na wszystko trzeba czas, a nie zawsze własne rozwiązania są najlepsze. Ewentualnie: własne biblioteki + niezależne gotowe rozwiązania?


--------------------
„Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 2.07.2008, 18:58:48
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 898
Pomógł: 266
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




Moim zdaniem zawsze lepiej korzystać z gotowych rozwiązań, ponieważ ktoś nad tym cały czas pracuje, rozwija i pilnuje, by było wolne od błędów. Oczywiście własne biblioteki również mogą, a nawet powinny być używane, ale nie oszukujmy się. Nie ma potrzeby wymyślania koła od nowa.
Osobiście polecam jQuery - nie waży za wiele (~ 30 kb), do tego oferuje bardzo duże możliwości. Zaczynam też powoli się przekonywać do dojo.

A argument, że kilkadziesiąt kb to dużo i zamuli stronę, można włożyć między bajki. Obecnie łącza są coraz szybsze, więc dodatkowe kb nie wpłyną aż tak bardzo na wydajność. Czasy wdzwanianego internetu odeszły w niepamięć.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
Ociu
post 3.07.2008, 07:03:53
Post #3





Grupa: Moderatorzy
Postów: 1 566
Pomógł: 37
Dołączył: 14.05.2003
Skąd: Kraków




Temat zapowiada ciekawą dyskusję, przypinam.
Go to the top of the page
+Quote Post
Lonas
post 16.07.2008, 06:24:13
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 576
Pomógł: 14
Dołączył: 9.11.2005

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Ja też ostatnimi czasy zacząłem pracować z jquery i muszę przyznać że jestem bardzo zadowolony.
Raz że to sprawdzony framework, dwa bardzo prosto się jej uzywa, wiele rzeczy potrzebnych do projektu można dzieki nej napisać w paru linijkach kodu no i jest do niego wiele przydatnych dodatkowych bibliotek.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony i polecam smile.gif

Ten post edytował Lonas 16.07.2008, 06:25:18


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
phpion
post 16.07.2008, 09:14:14
Post #5





Grupa: Moderatorzy
Postów: 6 062
Pomógł: 857
Dołączył: 10.12.2003
Skąd: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza




Tyle tylko, że wiele komponentów napisanych w jQuery (np. te z demo na oficjalnej stronie) nie działają pod Operę. Ja ze swojej strony polecam mootools. Nie miałem z nim żadnych problemów.
Go to the top of the page
+Quote Post
tommy4
post 16.07.2008, 09:57:45
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 288
Pomógł: 12
Dołączył: 2.12.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tak, ja też miałem trochę problemów z jQuery i bynajmniej nie przez źle napisany kod.

Osobiście bardziej polecam Prototype.
Go to the top of the page
+Quote Post
hacek
post 16.07.2008, 09:59:35
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 18
Pomógł: 0
Dołączył: 8.06.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Możesz skorzystać z niezależnych rozwiązań które dają ci prostego Ajax-a dzięki któremu napiszesz swoje funkcje i jest to bardzo lekkie. Zobacz bibliotekę MintAjax, sam obiekt Request wazy tylko 4 KB a daje prostą obłsugę Ajax.

http://mintajax.pl/Pobierz/
Go to the top of the page
+Quote Post
Shili
post 16.07.2008, 10:41:06
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 085
Pomógł: 231
Dołączył: 12.05.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Do tej pory raczej nie mam problemów z jQuery (pod Operą również), ale z tego co tak ogólnie widzę bardziej "w cenie" jest Prototype (również po propozycjach pracy)

A ogólnie, jeśli chodzi o proste rzeczy, takie jak walidacja formularzy czy jakiś pojedynczy popup, to nie widzę sensu dołączać kobył skoro mogę to zrobić równie prosto w czystym js. Ale aktualnie nie wyobrażam sobie pisania bardziej zaawansowanych skryptów jak na przykład rotator zdjęć bez gotowego frameworka. Klientowi i tak to nie robi, byleby działało, a ja dzięki rozszerzeniom oszczędzam naprawdę dużo czasu.

Ten post edytował Shili 16.07.2008, 10:41:37
Go to the top of the page
+Quote Post
ferr
post 19.07.2008, 11:54:46
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 122
Pomógł: 3
Dołączył: 18.12.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kłopoty w jQuery z Opera biora sie przewaznie z tego, ze developerzy frameworka nie palaja specjalnie miloscia do Opery. Jest to europejska przegladarka, majaca marginalne znaczenie w USA, skad pochodza tworcy.

Prototype w cenie? Prototype to dzisiaj przezytek, a ktos opierajacy swoj kod na Prototype ceni raczej duza objetosc kodu i mala jego czytelnosc.

jQuery nie jest idealny, ale z kazda wersja jego szybkosc wzrasta, a do wymagan wymienionych w 1. poscie nadaje sie znakomicie. Biorac pod uwage "fun" i szybkosc pisania, stawiam jQuery na 1. miejscu, przed mootools.

Pozdrawiam

Ten post edytował ferr 19.07.2008, 11:55:52


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Shili
post 19.07.2008, 12:36:57
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 085
Pomógł: 231
Dołączył: 12.05.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Prototype w cenie? Prototype to dzisiaj przezytek, a ktos opierajacy swoj kod na Prototype ceni raczej duza objetosc kodu i mala jego czytelnosc.
Z frameworków js najczęściej się pojawia przy wymaganych umiejętnościach w ogłoszeniach o pracy. Ogłoszeniach nie tylko na tym forum. Być może skoro przeżytek, wynika to z przyzwyczajenia pracodawców.
Go to the top of the page
+Quote Post
ferr
post 19.07.2008, 12:59:31
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 122
Pomógł: 3
Dołączył: 18.12.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Prowadzisz statystyki jakies? smile.gif Wrecz przeciwnie, mam wrazenie, ze Prototype w wymaganiach pracodawcow widzialem bardzo dawno.

Pozdrawiam


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Shili
post 19.07.2008, 13:02:18
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 085
Pomógł: 231
Dołączył: 12.05.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Interesuję się tym, czego potencjalny pracodawca może ode mnie kiedyś chcieć. Wolę wcześniej mieć rozeznanie, niż w razie palącej potrzeby (zwłaszcza, że przy takiej potrzebie przeważnie bierze się pierwsze co przyjdzie) na hurra zapoznawać się z podstawami jakiejś techniki ^^

Ten post edytował Shili 19.07.2008, 13:03:59
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 19.07.2008, 20:46:02
Post #13





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 898
Pomógł: 266
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




@Shili
Jeśli chcesz być cały czas na bieżąco ze wszystkim, to nie tędy droga. Bardzo dobrym wyjściem jest kompletne poznanie jednej biblioteki, dobre poznanie innej oraz znajomość podstaw pozostałych (oczywiście tych najpopularniejszych). Wówczas nawet jeśli nie będziesz wiedziała jak coś napisać, to będziesz miała na tyle pojęcie o problemie, że szybko znajdziesz rozwiązanie.

A wracając do tematu. Szkoda, że ZF ugadał się z dojo, a nie z jQuery. Z drugiej strony jest to motywacja do nauki dosyć ciekawej biblioteki. Szkoda tylko, że w dojo tworzy się kod, który nie waliduje się w3c.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
Shili
post 20.07.2008, 11:17:32
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 085
Pomógł: 231
Dołączył: 12.05.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Bardzo dobrym wyjściem jest kompletne poznanie jednej biblioteki, dobre poznanie innej oraz znajomość podstaw pozostałych (oczywiście tych najpopularniejszych).
jQuery umiem w stopniu zadowalającym (nie spotkałam się z problemem narzuconym odgórnie którego nie mogłabym rozwiązaćm od razu zaznaczę - twierdzę, że po 9 latach zapoznawania się z HTMLem i jego xmlową odmianą HTMLa znam dobrze, niekoniecznie kompletnie - oczywiście w połączeniu ze stylami i obsługiwaniem tego przez przeglądarki), dlatego ciekawią mnie wymagania pracodawców względem innych bibliotek. I ciekawi mnie to, jak często te inne się pojawiają.

Ten post edytował Shili 20.07.2008, 11:19:36
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 15.11.2008, 12:51:10
Post #15





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




Cytat
Czy jest sens korzystać z frameworka + własnych rozszerzeń (bez nich się nie obejdzie), jeśli z większości jego ułatwień nie będziemy korzystać? Przecież gdy napiszemy własny kod, ładujemy tylko te funkcje, które są potrzebne w projekcie.

Gdyby wszystkie przeglądarki jednakowo obsługiwały popularnie obsługiwane specyfikacje, to raczej bym sobie darował frameworki.

Ale niestety, jest IE i pisanie za każdym razem obejść dla innej sytuacji jest kompletną stratą czasu...


--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
dyktek
post 21.12.2008, 12:47:04
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 240
Pomógł: 0
Dołączył: 18.01.2004
Skąd: rzeszów / kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(ferr @ 19.07.2008, 13:54:46 ) *
Kłopoty w jQuery z Opera biora sie przewaznie z tego, ze developerzy frameworka nie palaja specjalnie miloscia do Opery. Jest to europejska przegladarka, majaca marginalne znaczenie w USA, skad pochodza tworcy.

dość ryzykowna teza...

co do kłopotów w operze to może ktoś podać jakieś konkretne przykłady?

a co do meritum wątku winksmiley.jpg uważam jak pewnie większość, że lepiej używać gotowych rozwiązań.
Go to the top of the page
+Quote Post
phpion
post 21.12.2008, 12:55:57
Post #17





Grupa: Moderatorzy
Postów: 6 062
Pomógł: 857
Dołączył: 10.12.2003
Skąd: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza




Cytat(dyktek @ 21.12.2008, 14:47:04 ) *
co do kłopotów w operze to może ktoś podać jakieś konkretne przykłady?

Proszę bardzo, przykład z dokumentacji:
http://docs.jquery.com/Effects/fadeIn#speedcallback
Pod Operą nie widać "Click here...". Nie wiem czy to wina jQ czy CSS (nie sprawdzałem) ale swego czasu (podczas wyboru frameworka JS) widziałem sporo takich "kwiatków".
Go to the top of the page
+Quote Post
Crozin
post 21.12.2008, 13:23:37
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6 471
Pomógł: 1305
Dołączył: 6.08.2006
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@phpion: przykład z dokumentacji, Opera:
Cytat
Version
9.62 //o właśnie... musze zaaktualizować
Build
2466
Platform
Linux
Działa pięknie. winksmiley.jpg
Go to the top of the page
+Quote Post
phpion
post 21.12.2008, 13:28:50
Post #19





Grupa: Moderatorzy
Postów: 6 062
Pomógł: 857
Dołączył: 10.12.2003
Skąd: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza




@Crozin:
Ja korzystam z 9.61*. Zdecydowanie wolę MooTools, z którym nie mam tego typu problemów.

* Zaktualizowałem do 9.63 - nadal kupiszon.

Cytat
Version 9.63
Build 10476
Platform Win32
System Windows XP


Ten post edytował phpion 21.12.2008, 13:34:27
Go to the top of the page
+Quote Post
Riklaunim
post 21.12.2008, 13:33:31
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 640
Pomógł: 44
Dołączył: 8.02.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W Goldenline i innych związanych aplikacjach jest stosowane jQuery i problemów raczej nie ma, bo założeniem wyjściowym jest obsługa wszystkich kluczowych przeglądarek do IE 6 włącznie. Zgodność z przeglądarkami zależy od zastosowanych elementów jQuery (aptana chyba to ładnie pokazuje). Należy też uwzględnić że uzasadnione użycie tego typu frameworków to nie jest zrobienie tooltipa i lightboxa na stronce, ale znacznie więcej (gridy, obsługa SWF, generowanie danych z JSONów itd.)


--------------------
Biblioteki: Skrypty, CMS | Kurs PHP | Python
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2018 - 21:38