Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Input[text] jak input[password]
topcio
post 18.03.2018, 10:31:49
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 115
Pomógł: 0
Dołączył: 14.01.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hej.
Powiedzcie mi proszę czy to ma sens:
Celem skryptu jest aby w polu input text można było wpisywać hasło, tak jak w polu input[password], chodzi o to, że text nie jest nigdy zapamiętywany przez przeglądarki, a chcę osiągnąć taki efekt aby nie było widać co się wpisuje w pole text, ale można było przesłać jego zawartość do walidacji.

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $(function() {
  2. $('#tb1').on("change paste keydown keyup", function(e) {
  3. if (e.which == 8) {
  4. var test = $('#txt').val();
  5. var newstring = test.substring(0, test.length - 1)
  6. $('#txt').val(newstring);
  7. }
  8.  
  9. var string = $('#txtCustName').val();
  10. var txtClone = $(this).val();
  11. $('#txtCustName').val(txtClone);
  12.  
  13. // $("#txt").val(text_stord);
  14. string = $('#txtCustName').val();
  15.  
  16. var i = -1,
  17. length = $('#txt').val().length;
  18.  
  19. for (i; i < length; i++) {
  20. string = string.replace(/./g, '*');
  21. $("#tb1").val(string);
  22. }
  23.  
  24. var j = -1,
  25. length2 = $('#txt').val().length;
  26. var test = $('#txt').val();
  27.  
  28. for (j; j < length2 + 1; j++) {
  29. test = test.replace(/\*/g, "");
  30. $('#txt').val(test);
  31. }
  32.  
  33. $("#txt").val(($("#txt").val()) + ($("#txtCustName").val().slice(-1)));
  34. if (($('#txt').val().length) > ($('#tb1').val().length)) {
  35. test = test.replace(/\*/g, "");
  36. $('#txt').val(test);
  37. }
  38. });
  39. });
  40.  
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext


działanie skryptu można zobaczyć na

http://jsfiddle.net/e9KFT/205/

Ten post edytował topcio 18.03.2018, 11:17:27
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 18.03.2018, 10:54:12
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 212
Pomógł: 1443
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Może wspomnisz jaki cel ma Twój skrypt?
Go to the top of the page
+Quote Post
topcio
post 18.03.2018, 11:10:42
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 115
Pomógł: 0
Dołączył: 14.01.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(trueblue @ 18.03.2018, 10:54:12 ) *
Może wspomnisz jaki cel ma Twój skrypt?

Sorki, już poprawiłem
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 18.03.2018, 11:17:13
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 212
Pomógł: 1443
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeśli założeniem jest widoczność znaku w momencie wprowadzania z klawiatury, to może ma sens.
Ale jeśli chodzi tylko i wyłącznie o zastąpienie pola password na tekstowe, to wystarczy takiemu polu nadać styl z czcionką gdzie każdy znak jest kropką (np.: https://fontstruct.com/fontstructions/show/...assword_dots_2).
Go to the top of the page
+Quote Post
topcio
post 18.03.2018, 11:26:44
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 115
Pomógł: 0
Dołączył: 14.01.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(trueblue @ 18.03.2018, 11:17:13 ) *
Jeśli założeniem jest widoczność znaku w momencie wprowadzania z klawiatury, to może ma sens.
Ale jeśli chodzi tylko i wyłącznie o zastąpienie pola password na tekstowe, to wystarczy takiemu polu nadać styl z czcionką gdzie każdy znak jest kropką (np.: https://fontstruct.com/fontstructions/show/...assword_dots_2).


Jaki człowiek jest zacofany, nie pomyślałem o tym.
Ogólnie chodzi o to, że mam na stronie włączoną funkcję idle Timeout i jak ktoś odejdzie od kompa na jakiś czas to mu blokuje interfejs, aby go odblokować należy podać hasło, nie może to być z pola password, bo wiadomo, że ludki lubią zapisywać hasła a w biurze to nie przejdzie. Pisałem powyższe aby móc przeprowadzić walidację wpisanego hasło tak by nikt go nie widział podczas wprowadzania. Zaraz oblukam jak to się sprawdza z tą czcionką.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 18.03.2018, 11:27:57
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 264
Pomógł: 5678
Dołączył: 27.12.2004




Mozna tez wylaczyc zapamietywanie dla password
https://stackoverflow.com/questions/32369/d...d-functionality
przejrzyj odpowiedzi


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
topcio
post 18.03.2018, 11:31:04
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 115
Pomógł: 0
Dołączył: 14.01.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 18.03.2018, 11:27:57 ) *
Mozna tez wylaczyc zapamietywanie dla password
https://stackoverflow.com/questions/32369/d...d-functionality
przejrzyj odpowiedzi

Próbowałem już z wyłączeniem zapamiętywania, ale nie działa tak jak bym chciał. Bo jeśli ktoś sobie zapamiętał już wcześniej hasło, to po kliknięciu na pole password pokaże się opcja użyj hasła dla. I wtedy jest zonk.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 18.03.2018, 12:41:34
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 561
Pomógł: 1329
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wydaje mi się że raczej wystarczy jeśli inaczej nazwiesz pole z hasłem.... tj za każdym razem będziesz generował nową nazwą i przesyłał ją do serwera żeby wiedział skąd sprawdzić.

Ten post edytował Pyton_000 18.03.2018, 12:42:26
Go to the top of the page
+Quote Post
topcio
post 18.03.2018, 15:50:28
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 115
Pomógł: 0
Dołączył: 14.01.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pyton_000 @ 18.03.2018, 12:41:34 ) *
Wydaje mi się że raczej wystarczy jeśli inaczej nazwiesz pole z hasłem.... tj za każdym razem będziesz generował nową nazwą i przesyłał ją do serwera żeby wiedział skąd sprawdzić.

Nie potrafię sobie tego zobrazować?
Robię pole input tex i ajaxem wysyłam każdą zmienną po czym resetuje pole input?
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 19.03.2018, 09:28:46
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 561
Pomógł: 1329
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Robisz np. tak że
- jak nadejdzie czas blokowania to robisz request do serwera o wygenerowanie tokenu.
- robisz input z nazwą tokenu.
- za każdym razem jak gość kliknie wyślij czy coś to albo go wpuszczasz albo generujesz kolejny token i znowu podmieniasz
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 17.11.2018 - 06:14