Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Access projekt bazy
Boshi
post 3.11.2014, 15:20:52
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 338
Pomógł: 15
Dołączył: 30.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Bodajże dopiero 2 raz odpalam ten program. Muszę stworzyć prosty porojekt bazy danych Salonu motocyklowego Nie ma narzuconych ilości tabel.
Może ktoś pomóc z tym? Podejrzewam, że to co stworzyłem nadaje się jedynie na śmietnik biggrin.gif




Zaznaczę, że nie będzie to oprogramowywane w czym kolwiek. Po prosto projekt na kartce ma być.

Ten post edytował Boshi 3.11.2014, 15:21:44
Go to the top of the page
+Quote Post
grzes999
post 3.11.2014, 16:20:45
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 305
Pomógł: 29
Dołączył: 5.07.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Na moje oko nie potrzebne jest łacznie pracownika z motocyklem i klientem.
Dla twoich celów wystarczy powiązać pracownika, klienta oraz motocykl motocykl z zamówieniem.
Reszta jest ok
Go to the top of the page
+Quote Post
Boshi
post 3.11.2014, 16:41:55
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 338
Pomógł: 15
Dołączył: 30.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No właśnie się zasntawiałem nad tym, bo wg mojego toku myślenia to by było coś takiego.

Pracownik obsługuje wielu klientów (relacja 1 do wielu )
pracownik obsługuje wiele motocykli(produktów) (relacja 1 do wielu)

Choć nie skoro piszesz, zę nie bardzo to usunę.
Jeszcze jakieś rady? może dodanie tabeli, rozbicie którejś?
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 3.11.2014, 17:48:20
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 426
Pomógł: 1312
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Trochę bez sensu jest ta struktura.

Pracownik i klient to osoba. Te same dane. Pola cz je i dodaj pole np iż_empoempoyee
MotoMotor to jedna tabela, możesz wyodrębnić tylko markę.
Zamowienie - a gdzie pozycje zamówienia?
Powiązanie pracownika z motorem bez sensu. Chyba ze każdy pracownik ma motor który ma sprzedać i żaden inny.

Ogólnie do wywalenia i od nowa :-)
Go to the top of the page
+Quote Post
aniolekx
post 3.11.2014, 17:50:37
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 340
Pomógł: 46
Dołączył: 31.07.2009
Skąd: A

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pracownik obsługuje wielu klientów (relacja 1 do wielu ) - jeżeli to było by prawdziwe, klient musiałby być obsługiwany zawsze przez tego samego pracownika
pracownik obsługuje wiele motocykli(produktów) (relacja 1 do wielu) - jeżeli to było by prawdziwe, motocykl musiałby być obsługiwany zawsze przed tego samego pracownika


Cytat(Boshi @ 3.11.2014, 17:41:55 ) *
No właśnie się zasntawiałem nad tym, bo wg mojego toku myślenia to by było coś takiego.

Pracownik obsługuje wielu klientów (relacja 1 do wielu )
pracownik obsługuje wiele motocykli(produktów) (relacja 1 do wielu)

Choć nie skoro piszesz, zę nie bardzo to usunę.
Jeszcze jakieś rady? może dodanie tabeli, rozbicie którejś?

Go to the top of the page
+Quote Post
Boshi
post 3.11.2014, 18:57:40
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 338
Pomógł: 15
Dołączył: 30.08.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pyton_000 @ 3.11.2014, 17:48:20 ) *
Trochę bez sensu jest ta struktura.

Pracownik i klient to osoba. Te same dane. Pola cz je i dodaj pole np iż_empoempoyee
MotoMotor to jedna tabela, możesz wyodrębnić tylko markę.
Zamowienie - a gdzie pozycje zamówienia?
Powiązanie pracownika z motorem bez sensu. Chyba ze każdy pracownik ma motor który ma sprzedać i żaden inny.

Ogólnie do wywalenia i od nowa :-)


Czyli powinno to wyglądać tak;?

Tabela 'osoba' zawierająca dane takie jak np klient. Nie rozumiem tylko dodania tego pola iż_empoempoyee, co to pole będzie oznaczać?
MotoMotor- chodzi ci o połaczenie tabel modelu i motocykla?
Pozycje zamówione pownny zawierać ID z MotoMotor?

Strasznie to pokręcone jest ;D
Go to the top of the page
+Quote Post
grzes999
post 4.11.2014, 12:26:11
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 305
Pomógł: 29
Dołączył: 5.07.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pyton_000 @ 3.11.2014, 17:48:20 ) *
Trochę bez sensu jest ta struktura.

Pracownik i klient to osoba. Te same dane. Pola cz je i dodaj pole np iż_empoempoyee


Albo dodać tabele role i user_role. Czyi tak jak powinno być. Chociaż w twoim przypadku chyba faktycznie wystarczy oznaczyć w tabeli user, kto jest klientem; a kto pracownikiem.

Tak to powinno mniej wiecej wyglądać.

1. Tabela User
2. Tabela Motr
3. Tabela Model(połączona z tabelą motr)
4. Tabela Zamównie(połączona z tabelą User oraz Motor)
5. Tabela Faktura(połączona z tabelą Zamówienie)
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.07.2018 - 21:08