Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> [smarty] - wiadomosci wstępne
halfik
post 9.01.2004, 11:57:47
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 259
Pomógł: 0
Dołączył: 17.05.2003
Skąd: Nysa

Ostrzeżenie: (10%)
X----


ale jak SMARTY ma poprawnie dzialac z 5 skoro tam zupelnie zmielilo sie OOP, a przeciez SMARTY to klasy?

a tak wogole, to mysle ze chlopaki od SMARTY wszystko poprawia, zeby dzialalo pod 5 i bedzie ok, a jak nie, to w razie czego mozna samemu winksmiley.jpg
Go to the top of the page
+Quote Post
Cudi
post 9.01.2004, 14:30:19
Post #22


Administrator planeta/IRC


Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 385
Pomógł: 0
Dołączył: 19.04.2003
Skąd: Zabrze

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
ale jak SMARTY ma poprawnie dzialac z 5 skoro tam zupelnie zmielilo sie OOP, a przeciez SMARTY to klasy?

a tak wogole, to mysle ze chlopaki od SMARTY wszystko poprawia, zeby dzialalo pod 5 i bedzie ok, a jak nie, to w razie czego mozna samemu winksmiley.jpg

Do OOP dużo rzeczy dodano, jednak te które są potrzebne do działania klasą z php 4 pozostawiono. Przy prostych klasach zmiany mogą ograniczać sie tylko do zamiany nazwy kontruktora na __contruct(), w Smarty może być z tym troche więcej roboty, bo pórcz OOP jeszcze kilka rzeczy uległo zmienie winksmiley.jpg


--------------------
"Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog
Go to the top of the page
+Quote Post
Bielo
post 17.01.2004, 20:14:21
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 127
Pomógł: 0
Dołączył: 21.09.2003
Skąd: Truskaw

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Hmm, a ja znalazlem kolejna niekompatybilnosc z PHP5  
Zauwazylem ze w koncu w PHP5 pozbyli sie globali HTTP_*_VARS, z ktorych Smarty namietnie korzysta.  
Mam juz przygotowana łatke (spradzana na php 4.1.1, 4.3.3 i snaps z php5), wieczorkiem podrzuce.


16 wyszla wersja 2.6.1 która nie ma problemu z HTTP_*_VARS

Cytat
[16-January-2004] This release is focused on minor fixes and minor new features. $global_assign has been removed, assign globals explicitly if you need them. $SCRIPT_NAME is still assigned for backward compatability. You can make your debug console persist by using SMARTY_DEBUG=1 or SMARTY_DEBUG=0 in the URL. Superglobals $_* are now used by default instead of $HTTP_*_VARS.  


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
enceladus
post 17.01.2004, 21:39:14
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 127
Pomógł: 0
Dołączył: 19.11.2003
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
a ja mam takie pytanko.  
robie sobie pewien projekt i szczerze mowiac nie chce mi sie poswiecac czasu na pisanie od podstaw systemu szablonow - nie wiecie czy mozna zgodnie z prawem dolaczyc smarty, oczywiscie wszedzie zaznaczajac, ze jego wlasnie uzylem?

Możesz bez problemu - smarty jest na LGPL-u a nie jak ktoś napisał na GPL-u i nic nie trzeba omijać smile.gif
http://smarty.incutio.com/?page=SmartyFreq...estions#other-1


--------------------
Enceladus
Warsztat: bez warsztatu
Aktua
Go to the top of the page
+Quote Post
DreeD
post 17.01.2004, 23:56:06
Post #25





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 120
Pomógł: 0
Dołączył: 29.11.2003
Skąd: Tarnów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


jakby ktos nie wiedzial to ja jestem ciemnym czlowiekiem tongue.gif i pomimo bardzo rozbudowanej instrukcji podanej przez It's_me, nadal nie rozumiem o c w tym chodzi.. (zbyt oficjalny (jak dla mnie)jezyk) napewno duza czesc uzytkownikow tego forum (w tym mnie) ucieszylo by zamieszczenie lopatologicznego objasnienia ich dzialania (+przyklady).
to tylko taka moja drobna sugestia...
Go to the top of the page
+Quote Post
Cudi
post 18.01.2004, 00:29:43
Post #26


Administrator planeta/IRC


Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 385
Pomógł: 0
Dołączył: 19.04.2003
Skąd: Zabrze

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Obawiam sie że już bardziej łopatologicznie sie nie da... Zamiast próbować rozumieć znaczenie słow, powklejaj te kody w pliki, poodpalaj, pozmieniaj kilka linijek, próbuj w ten sposób zajarzyć o co w tym chodzi.


--------------------
"Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog
Go to the top of the page
+Quote Post
NuLL
post 1.03.2005, 01:54:35
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 262
Pomógł: 21
Dołączył: 3.05.2004
Skąd: Sopot, Krakow, W-wa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Znalazłem przed chwlką na Sieci...Godzina póżna więc brak testów

http://www.paullockaby.com/projects/smarty-light/

SMARTY wersja odchudzona -z tego co sie orientuje niektorzy poszukują tak więc wrzucam link. Sam nie korzystałem jeszcze ale napewno probuje.


--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
Go to the top of the page
+Quote Post
Diwi
post 29.04.2005, 10:34:02
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 245
Pomógł: 4
Dołączył: 22.01.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A ja zarzuce troche kodu może to komuś się kiedyś przyda. Miałem problem z wyświetlaniem newsów, chodziło o tablice którą robiłem. Naszczęście pomógł mi @Hwao. Tutaj zarzuce troche kodu jak wyświetlić dużą ilosć rekordów wyciąganych z bazy danych MySQL przy użyciu Smarty.

  1. <?php
  2.  $result = mysql_query(&#092;"SELECT * FROM `news` ORDER BY `id` DESC\");
  3.  
  4. while ($row = $this->db->pobierz_rekordy($result)) {
  5.  
  6. $news[$row['id']]['tytul'] = $row['tytul'];
  7. $news[$row['id']]['tresc'] = $row['tresc'];
  8. $news[$row['id']]['data_dodania'] = $row['data_dodania'];
  9. $news[$row['id']]['autor'] = $row['author'];
  10. $news[$row['id']]['email_autora'] = $row['author_email'];
  11. $news[$row['id']]['id'] = $row['id'];
  12.  
  13. } /* while */
  14.  
  15. /* przypisujemy tablice $news do szablonu Smarty */
  16. $tpl->assign_by_ref('news', $news);
  17. $tpl->display('news.tpl');
  18. ?>


news.tpl

Kod
{foreach from=$news item=newsy}
<table width="400">

    
       <tr>
               <td align="left">{$newsy.data_dodania} <b>{$newsy.tytul}</b></td>
            
              
       </tr>
      
       <tr>
               <td align="left" colspan="2">{$newsy.tresc}</td>
       </tr>
      
       <tr>
               <td align="left"><a href="mailto:{$newsy.email_autora}">{$newsy.autor}</a></td>
               <td align="right"><a href="komentarze-news-{$newsy.id}.html">Komentarze</a></td>
       </tr>



</table>
{/foreach}


Ten post edytował Diwi 29.04.2005, 10:34:40
Go to the top of the page
+Quote Post
stogi
post 17.07.2005, 13:40:10
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 17.07.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam wszystkich i od razu stawiam pytanie (nie wiem czy nie jest troche lamerskie, ale mam tylko 18 lat i dopiero się uczę).

Czy jest jakiś sposób na to by Smarty pracował ze skryptami napisanym w JavaScript?

Do czego mi to potrzebne? Ano chciałem na robionej przeze mnie stronie zrobić tzw. aktywne przyciski. Jednak po umieszczeniu kodu skryptu Java w sekcji HEAD Smarty pokazuje mi błąd kompilacji.

Czy ktoś próbował już tego i czy wogóle jest to możliwe?

Pozdrawiam,

Stogi.
Go to the top of the page
+Quote Post
crash
post 17.07.2005, 14:08:51
Post #30





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 196
Pomógł: 2
Dołączył: 17.01.2004
Skąd: Sosnowiec

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Umieść kod JS między tagami: {literal}...{/literal}


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
bela
post 17.07.2005, 14:44:33
Post #31


Administrator PHPedia.pl


Grupa: Developerzy
Postów: 1 102
Pomógł: 2
Dołączył: 14.09.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Aktywne tzn, że zmieniają się po najechaniu?snitch.gif Lepiej CSS-a użyć


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
eS...
post 19.09.2005, 02:08:49
Post #32





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 367
Pomógł: 2
Dołączył: 4.03.2003
Skąd: C:/Windows/Temp

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Diwi @ 2005-04-29 11:34:02)
  1. <?php              
  2.                 while ($row = $this->db->pobierz_rekordy($result)) {
  3.                 $news[$row['id']]['tytul'] = $row['tytul'];
  4.                 $news[$row['id']]['tresc'] = $row['tresc'];
  5.                 $news[$row['id']]['data_dodania'] = $row['data_dodania'];
  6.                 $news[$row['id']]['autor'] = $row['author'];
  7.                 $news[$row['id']]['email_autora'] = $row['author_email'];
  8.                 $news[$row['id']]['id'] = $row['id'];
  9.                 } /* while */    
  10. ?>

a nei szybciej
  1. <?php
  2.  
  3. $news=array();
  4. while ($row = $this->db->pobierz_rekordy($result)) {
  5.  
  6.                               $news[]=$row  ;
  7.                         } 
  8.         
  9. ?>

a foreach zostaje taki sam! myśle że szybciej smile.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
son
post 23.02.2006, 15:50:01
Post #33





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 210
Pomógł: 0
Dołączył: 31.01.2004
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,
mam pytanie odnośnie polskich czcionek. Co zrobić aby były przekazywane one w normalnej postaci, a nie jako coś takiego: ż #281; ?


--------------------
Warsztat: Apache 1.3.36 | MySQL 4.1.19 | php 5.1.4 | OS Linux SUSE 10.3 x86_64 | Kernel 2.6.22.12-0.1 | Opera 9.5 | Kate
Na warsztacie: Ekartki
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 23.02.2006, 15:51:23
Post #34





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 7 494
Pomógł: 302
Dołączył: 31.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(son @ 2006-02-23 15:50:01)
Witam,
mam pytanie odnośnie polskich czcionek. Co zrobić aby były przekazywane one w normalnej postaci, a nie jako coś takiego: ż #281; ?

Gdzie i skąd przekazywane?
Jak dostarczasz do templateu zmienne za pomocą assign() to wszystko powinno być OK.
Go to the top of the page
+Quote Post
son
post 23.02.2006, 16:04:26
Post #35





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 210
Pomógł: 0
Dołączył: 31.01.2004
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Masz rację. Kiedy normalnie dołączam dane do temlate czcionki są OK. Pomyliłem się dlatego, że dane wyciągnąłem z MySql i tam były tak 'rozkodowane'. Ale to nie jest ważne:p
Mój problem polega na tym, że gdy próbuję sformatować jakiś tekst za pomocą {$tekst|capitalize} zakładając, że zmienna $test="aącaźgvćbłnógaaemłuee" dostaję wynik: AąCaźGvćBłNóGaaemłUee Nie trudno zauważyć, że zamiast pierwszej litery smarty zamienia na wielkie pierwszą oraz wszystkie po polskich znakach.

___
Edit:
Hmm... to może ktoś mi powie jak uciec od polskich znaków? Może być w php smile.gif

___
Edit2:
Znalazłem tą funkcję o którą mi chodziło. Dla zainteresowanych: w php: urldecode oraz urlencode, natomias w smarty: {$articleTitle|escape:"url"}
Funkcje te co prawa nie likwidują polskich zaków, lecz zamieniają je tak aby mogły być używane w url'ach smile.gif

Ten post edytował son 26.02.2006, 12:00:06


--------------------
Warsztat: Apache 1.3.36 | MySQL 4.1.19 | php 5.1.4 | OS Linux SUSE 10.3 x86_64 | Kernel 2.6.22.12-0.1 | Opera 9.5 | Kate
Na warsztacie: Ekartki
Go to the top of the page
+Quote Post
moron
post 20.03.2006, 22:41:40
Post #36





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 24.08.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(eS... @ 2005-09-19 01:08:49)
Cytat(Diwi @ 2005-04-29 11:34:02)
  1. <?php              
  2.                 while ($row = $this->db->pobierz_rekordy($result)) {
  3.                 $news[$row['id']]['tytul'] = $row['tytul'];
  4.                 $news[$row['id']]['tresc'] = $row['tresc'];
  5.                 $news[$row['id']]['data_dodania'] = $row['data_dodania'];
  6.                 $news[$row['id']]['autor'] = $row['author'];
  7.                 $news[$row['id']]['email_autora'] = $row['author_email'];
  8.                 $news[$row['id']]['id'] = $row['id'];
  9.                 } /* while */    
  10. ?>

a nei szybciej
  1. <?php
  2.  
  3. $news=array();
  4. while ($row = $this->db->pobierz_rekordy($result)) {
  5.  
  6.                               $news[]=$row  ;
  7.                         } 
  8.         
  9. ?>

a foreach zostaje taki sam! myśle że szybciej smile.gif

ehh...
jak wstawiam:
  1. <?php
  2. while ($wiersz = $this->db->mysql_fetch_array($wynik)) {
  3.  
  4.                               $user[]=$wiersz  ;
  5.                         } 
  6. ?>

to wyskakuje mi blad:
Kod
Fatal error: Call to a member function on a non-object

a
  1. <?php
  2. while ($wiersz = mysql_fetch_array($wynik)) {
  3.  
  4.                               $user[]=$wiersz  ;
  5.                         } 
  6. ?>
nie przekazuje danych wogole
es jak to zrobic zeby mozna bylo potem wywaloac dane po nazwach pol w bazie
tzn {$user.id} {$user.imie} itd
trzeba wszystko pisac tak jak napisal divi?

edit:
znalazlem jeszcze to:
  1. <?php
  2.  $sql = 'select contact_id, name, nick from contacts order by contact';
  3. $smarty->assign("contacts", $db->getAssoc($sql));
  4. ?>

ale tez mi nie dziala... sad.gif

Ten post edytował moron 20.03.2006, 22:53:23


--------------------
i'm moron ;(
Go to the top of the page
+Quote Post
Coyote
post 19.06.2006, 23:49:55
Post #37





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 151
Pomógł: 0
Dołączył: 20.02.2005
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (30%)
XX---


$this->db - to sie odnosi do jakiejs klasy przez ktora kolega ma obslugiwana baze danych wiec dlatego ci nie dziala ;P


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Flaku
post 15.08.2008, 22:27:37
Post #38





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 53
Pomógł: 0
Dołączył: 2.10.2005
Skąd: Częstochowa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zrobiłem tak jak podane było w pierwszym poście i pojawia się błąd:


Kod
Fatal error: Smarty error: unable to write to $compile_dir '/public_html/templates/templates_c'. Be sure $compile_dir is writable by the web server user. in /public_html/smarty/Smarty.class.php on line 1092


Ktoś wie dlaczego?
Go to the top of the page
+Quote Post
djerk
post 16.08.2008, 09:53:05
Post #39





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4
Pomógł: 0
Dołączył: 11.07.2008
Skąd: 34N, 72E

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Flaku @ 15.08.2008, 23:27:37 ) *
Zrobiłem tak jak podane było w pierwszym poście i pojawia się błąd:


Kod
Fatal error: Smarty error: unable to write to $compile_dir '/public_html/templates/templates_c'. Be sure $compile_dir is writable by the web server user. in /public_html/smarty/Smarty.class.php on line 1092


Ktoś wie dlaczego?


Pewnie masz źle ustawione prawa dostępu do katalogu - zmień więc te CHMODy i powinno śmigać.
Go to the top of the page
+Quote Post
Flaku
post 16.08.2008, 12:48:20
Post #40





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 53
Pomógł: 0
Dołączył: 2.10.2005
Skąd: Częstochowa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Faktycznie wcześniej dawałem 7700 bo gdzieś wyczytałem że bezpieczniej... dałem na 777 i gra gitara.
Go to the top of the page
+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.06.2018 - 16:22