Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> [smarty] - wiadomosci wstępne
itsme
post 3.08.2003, 23:40:48
Post #1





Grupa: Zarząd
Postów: 1 512
Pomógł: 2
Dołączył: 22.04.2002
Skąd: Koszalin




jestem po pierwszych przejsciach ze smarty . Postanowiłem sie podzielić swoim skromnym doświadczeniem.
Moje dane wyjściowe.
396 MB RAM, PIII, FoxServ 3.0, WinXP
czy byly problemy z instalacja - NIE; jedyna czynnoscia ktora kazdy z Was musi wykonac to zassac smarty rozpakowac w katalogu glownym i to wszsytko jest i bedzie dzialac.

Do czego sluzy smarty? Czesto macie problemy z czytaniem wlsnych skrytow wszsytko jest tam razem kod php HTML, czesc z Was rozdziela to za pomoca szablonow zas smarty idzie dalej w smarty mozna wykorzystac funkcje ktore sa tam wbudowane. Czy ja cos robilem wczesniej w smarty i na szablonach - NIE.

skoro juz sciagneliscie smarty do siebie i macie rozpakowane czas napisanie pierwszego DZIAŁAJACEGO skryptu w tym celu wspomoge sie manualem ktory przetlumaczyl rzseattle na poczatek co to jest smarty
Cytat
2.1 Czym jest SMARTY

Smarty jest systemem szablonowym dla php. Służy ułatwieniu oddzielenia logiki aplikacji od jej wyglądu . Najlepiej opisuje go sytuacja kiedy programista aplikacji i projektant szablonów mają do spełnienia różne role (bo przecież w większości przypadków to nie jest ta sama osoba). Na przykład, powiedzmy, że projektujesz stronę web która wyświetla artykuł z gazety. Nagłówek, stopka autor i treść są elementami zawartymi w artykule, przyporządkowany im numer mówi nam w jaki sposób poszczególne elementy będą prezentowane. Elementy zostają przyporządkowane przez aplikacje do Smarty, wtedy projektant szablonów edytuje szablony używając kombinacji znaczników HTML i znaczników szablonu do formatowania prezentacji tych elementów (tabelki HTML, kolory tła, wielkość czcionek, arkusze stylów, itd.). Pewnego dnia programista potrzebuje zmienić sposób w jaki dane artykułu są pozyskiwane (zmiana logiki aplikacji). Ta zmiana nie interesuje projektanta szablonu, dane artykułu dalej będą dostarczane do szablonu w ten sam sposób. Podobnie , jeżeli projektant szablonu chce totalnie zmienić wygląd szablonu, nie wymaga to zmiany w logice aplikacji. Dlatego programista może zmieniać logikę aplikacji bez potrzeby restrukturyzacji szablonów, a projektant szablonów może modyfikować szablony bez łamania logiki aplikacji.

Teraz kilka słów o tym czego SMARTY nie robi. Smarty nie próbuje całkowicie oddzielić logiki od szablonów. Nie ma problemu z logiką w twoich szablonach pod warunkiem ,że ta logika służy tylko do prezentacji. Krótka rada: trzymaj logikę aplikacji z dala od szablonów i logikę prezentacji z dala od aplikacji. To definitywnie utrzyma twoją witrynę jako w pełni i łatwo edytowalną w przyszłości.

Jednym z unikalnych aspektów Smarty jest kompilowanie szablonów. To znaczy, że Smarty czyta plik szablonu i tworzy dla niego skrypt php. Kiedy już jest stworzony, szablony uruchamiane są przez ten skrypt. Dlatego nie ma potrzeby parsowania plików szablonów dla każdego żądania, równocześnie każdy szablon jest w pełni obrabialny dal kompilerów php takich jak Zend Accelerator (http://www.zend.com) albo php Accelerator (http://www.php-accelerator.co.uk/).

Niektóre z własności Smarty:

* Jest ekstremalnie szybki
* Nie parsuje szablonu za każdym razem, tylko raz kompiluje.
* Rekompiluje tylko te szablony które się zmieniły.
* Język szablonów jest ekstremalnie elastyczny ponieważ możesz tworzyć własne funkcje oraz własne modyfikatory zmiennych
* Konfiguralne znaczniki wyrażeń szablonów, możesz używać {}, {{}}, <!—{}--!>, itd.
* Konstrukcje if/elseif/else/endif są przekazywane do parsera php, więc wyrażenie {if...} może być proste lub kompleksowe – jak sobie życzysz.
* Nieograniczone zagnieżdżanie sekcji, if-ów itd.
* Jeśli to możliwe osadzanie kodu php w plikach szablonów, jednak jest to czynność nie polecana
* Wbudowane caschowanie
* Samowolne źródła szablonów questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif
* Architektura wtyczkowa questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif
* Architektura pozwalająca wykorzystywać wtyczki


teraz czas sprawdzic czy to co macie u siebie dziala
Cytat
Zainstaluj pliki bibliotek Smarty znajdujące się w katalogu /libs/ dystrybucji. Są to pliki php których NIE POWINENEŚ zmieniać. Są one wydzielone spośród wszystkich aplikacji i zostają zaktualizowane tylko wtedy kiedy zaktualizujesz je na nową wersje Smarty.

Przykład 2-1. Pliki bibliotek Smarty
Kod
Smarty.class.php
Smarty_Compiler.class.php
Config_File.class.php
debug.tpl
/plugins/*.php (all of them!)


Smarty używa stałej php o nazwie SMARTY_DIR która jest ścieżką systemową katalogu z bibliotekami Smarty. Przeważnie, jeżeli twoja aplikacja potrafi znaleźć plik Smarty.class.php, nie musisz ustawiawiać SMARTY_DIR. Dlatego, jeżeli Smarty.class.php nie znajduje się w twoim iclude_path, albo nie dostarczysz ścieżki absolutnej do tego w twojej aplikacji, wtedy musisz zdefiniować SARTY_DIR ręcznie. SMARTY_DIR musi zawierać ostatni slash.

Oto jak tworzyć przykładowy skrypt php ze Smarty:

Przykład 2-2. Tworzenie Smarty przykład Smarty
  1. <?php
  2. require('Smarty.class.php');
  3. $smarty = new Smarty;
  4. ?>


Spróbuj uruchomić powyższy skrypt. Jeśli w rezultacie zostanie wyświetlony błąd mówiący o tym, że nie można znaleźć pliku Smarty.class.php spróbuj zrobić jedną z następujące rzeczy:

Przykład 2-3. Wpisać ścieżkę bezwzględna do katalogu z biblioteką
  1. <?php
  2. require('/usr/local/lib/php/Smarty/Smarty.class.php');
  3. $smarty = new Smarty;
  4. ?>


Przykład 2-4. Dodać kaalog biblioteki do php_include path
  1. <?php
  2. // Edit your php.ini file, add the Smarty library
  3. // directory to the include_path and restart web server.
  4. // Then the following should work:
  5.  
  6. require('Smarty.class.php');
  7. $smarty = new Smarty;
  8. ?>



Przykład 2-5. Ustawić stałą SMARTY_DIR
  1. <?php
  2. define('SMARTY_DIR','/usr/local/lib/php/Smarty/');
  3. require(SMARTY_DIR.'Smarty.class.php');
  4. $smarty = new Smarty;
  5. ?>


jestem leniwy i poszukalem na forum ciekawego przykladu i dzieki uprzejmosci Pana search.php oraz wiedzi Seth`a odnalazlem cos
Przykladowy wzorzec test.tpt:

  1. <head>
  2. <title>{$title}</title>
  3. </head>
  4.  
  5. <body>
  6. {$text}
  7. </body>
  8. </html>


Kod obsługujący ten wzorzec:
  1. <?php 
  2. define( 'SMARTY_DIR', &#092;"<sciezka bez wzgledna do plikow smarty>\" );
  3. require( SMARTY_DIR.'Smarty.class.php' );
  4.  
  5. $smarty = new Smarty;
  6.  
  7. //tutaj podajemy sciezki do poszczegolnych katalogow (podalem przykladowe sdciezki)
  8. // $_home_path - bezwzgledna sciezka do naszej strony
  9. // mozna to zapisac inaczej (to tylko przyklad :) )
  10. $smarty->template_dir = $_home_path.'templates/'; 
  11. $smarty->compile_dir = $_home_path.'templates/templates_c/';
  12. $smarty->config_dir  = $_home_path.'templates/configs/';
  13. $smarty->cache_dir = $_home_path.'templates/cache/';
  14.  
  15. $smarty->assign( 'title', 'Test strony');
  16. $smarty->assign( 'text', 'To jest text na naszej stronie');
  17. $smarty->display( 'test.tpt' );
  18. // plik test.tpt musi znajdowac sie w katalogu templates.
  19. ?>



pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
spenalzo
post 7.08.2003, 01:09:20
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 064
Pomógł: 1
Dołączył: 22.01.2003
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chciałem dopowiedzieć i jednocześnie zapytać się jako początkujący ze smarty: do jakiego konkretnie katalogu trzeba wrzucić rozpakowane pliki ze smarty? Bo jeżeli nie zdefiniuje sobie SMARTY_DIR to pojawia mi się taki błąd:
Kod
Fatal error: Failed opening required 'Smarty.class.php' (include_path='.;c:php4pear') in E:FoxServwwwsmartyindex.php on line 3


Numer dwa:
Nie wiem czy to u mnie źle czy tutaj, ale dopiero taki kod zadziałał prawidłowo:
[php:1:232bdd4e7c]<?php
$smarty->template_dir = $_home_path."templates/";
$smarty->compile_dir = $_home_path.'templates_c/';
$smarty->config_dir = $_home_path.'configs/';
$smarty->cache_dir = $_home_path.'cache/';
?>[/php:1:232bdd4e7c]

I numer trzy:
czy jeżeli na zdalnum serwerze nie ma smarty to mogę wrzucić to do katalogu "smarty" i z tego katalogu wywołać to tak:
[php:1:232bdd4e7c]<?php
define("SMARTY_DIR","/sciezka/do/mojej/strony/");
?>[/php:1:232bdd4e7c]
i będzie to działać?

Udało się, działa i muszę powiedzieć, że po wykonaniu tego przykładowego pliku już mi się podoba :-).


--------------------

Go to the top of the page
+Quote Post
shw
post 7.08.2003, 21:20:01
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 44
Pomógł: 0
Dołączył: --
Skąd: Wired

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a ja mam takie pytanko.
robie sobie pewien projekt i szczerze mowiac nie chce mi sie poswiecac czasu na pisanie od podstaw systemu szablonow - nie wiecie czy mozna zgodnie z prawem dolaczyc smarty, oczywiscie wszedzie zaznaczajac, ze jego wlasnie uzylem?

[smatry cos sie wali na php5...]
Go to the top of the page
+Quote Post
spenalzo
post 7.08.2003, 21:31:41
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 064
Pomógł: 1
Dołączył: 22.01.2003
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Odpowiadam na swoje pytanie nr 3:
owszem, można samemu zainstalować smarty na serwerze, ale trzeba podać ścieżkę do katalogu:
[php:1:43f43a6e66]<?php
define("SMARTY_DIR","/sciezka/do/katalogu/smarty/");
?>[/php:1:43f43a6e66]


--------------------

Go to the top of the page
+Quote Post
DeyV
post 7.08.2003, 21:32:04
Post #5





Grupa: Zarząd
Postów: 2 277
Pomógł: 6
Dołączył: 27.12.2002
Skąd: Wołów/Wrocław




1. Można (zapoznaj się polską wersją GPL - pokazuje, że możesz z tym softem robić praktycznie wszystko, o ile nie zaczniesz rozpowszczechniać go jako swój, nie informując zainteresowanych, zę zawiera elemnty pochodzące z...)
2. Na http://smarty.php.net jest informacja na ten temat, wraz z poradą, jak to ominąc. Na tym foruum również pojawił się ten temat kilkakrotnie, chyba nawe dziś lub wczoraj. Jesłi to nie wystarczy - jest jeszcze pakiet przygotowany przezemnie -> http://www.mstudio.nq.pl/php_pl/index.php?...dir=%2Fpoprawki (choć nie wiem, czy to akurat działa na najnowszysm snapsie)


--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
Go to the top of the page
+Quote Post
FiDO
post 7.08.2003, 22:00:24
Post #6





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 717
Pomógł: 0
Dołączył: 12.06.2002
Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


DeyV Twoja paczka nie dziala prawidlowo tongue.gif
Sam ja od Ciebie sciagalem kiedys jak podawales linka, ale okazuje sie ze ten patch ma wady.
Mam wrazenie, ze nie czytales mojego wywodu bo tam napisalem co nie dziala i dlaczego, jest tez wersja poprawiona.
Go to the top of the page
+Quote Post
DeyV
post 7.08.2003, 22:08:56
Post #7





Grupa: Zarząd
Postów: 2 277
Pomógł: 6
Dołączył: 27.12.2002
Skąd: Wołów/Wrocław




czytalem, zrozumialem, tyle, zę linka nie pamietalem. Tak wiec napisałem - że dziś albo wczoraj było, a to co pamiętam - podałem...
Apropo - podaj link do twojej paczki - mozę też ją wrzucę na swój serwer - jak już mam tam takie śmieci winksmiley.jpg


--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
Go to the top of the page
+Quote Post
FiDO
post 7.08.2003, 22:56:47
Post #8





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 717
Pomógł: 0
Dołączył: 12.06.2002
Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No przeciez w tamtym topicu jest na samym dole link. Jak czytales, ze nie widziales? smile.gif

A link do topica masz 2 pietra wyzej.
Go to the top of the page
+Quote Post
DeyV
post 7.08.2003, 23:01:47
Post #9





Grupa: Zarząd
Postów: 2 277
Pomógł: 6
Dołączył: 27.12.2002
Skąd: Wołów/Wrocław




sorki - nie zauwazylem - czlowiek na starość ślepnie :oops:


--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
Go to the top of the page
+Quote Post
FiDO
post 7.08.2003, 23:52:24
Post #10





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 717
Pomógł: 0
Dołączył: 12.06.2002
Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zdarza sie najlepszym smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
shw
post 8.08.2003, 00:18:16
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 44
Pomógł: 0
Dołączył: --
Skąd: Wired

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ok - a temraz - mi wywala taki blad (na php4 ladnie dziala):

Cytat
Fatal error: Method name must be a string in C:wwwSmarty-2.5.0demotemplates_c%%-13%%-135052920header.tpl.php on line 6


czyli w demie smatry'ego, ktore powinno dzialac...
i coz to moze byc?

(sorry, za takie lekko lame questions, ale nie chce mi sie czytac dokumentacji w calosci i analizowac potem bledu, jezeli moze ktos juz sie z tym spotkal i wie o co chodzi.)
Go to the top of the page
+Quote Post
FiDO
post 8.08.2003, 00:56:10
Post #12





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 717
Pomógł: 0
Dołączył: 12.06.2002
Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To na moim pliku??
Jesli tak to sprawdze u siebie i rano zdam relacje, byc moze cos przegapilem, badz jest tam jakas literowka, wszystkiego przetestowac nie moglem...
Go to the top of the page
+Quote Post
kurtz
post 8.08.2003, 10:18:17
Post #13





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 786
Pomógł: 0
Dołączył: 18.03.2002
Skąd: Wroclaw/Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hej
Cytat
Numer dwa:
Nie wiem czy to u mnie źle czy tutaj, ale dopiero taki kod zadziałał prawidłowo:
[php:1:5adc5ebebf]<?php
$smarty->template_dir = $_home_path."templates/";
$smarty->compile_dir = $_home_path.'templates_c/';
$smarty->config_dir = $_home_path.'configs/';
$smarty->cache_dir = $_home_path.'cache/';
?>[/php:1:5adc5ebebf]
Najczesciej problem dotyczy wylacznie $smarty->compile_dir. Sprawdz to ;)

U mnie spokojnie rusza wszystko bez zmiany niczego poza w/w katalogiem. Wydaje mi sie ze domyslnie nie istneiej on rowneiz w pakiecie z bibliotekami. Chyba ze cos sie ostatnio zmienilo.


Pozdrawiam


--------------------
.. make web your home ..
Go to the top of the page
+Quote Post
FiDO
post 8.08.2003, 10:53:46
Post #14





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 717
Pomógł: 0
Dołączył: 12.06.2002
Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hmm, a ja znalazlem kolejna niekompatybilnosc z PHP5 winksmiley.jpg
Zauwazylem ze w koncu w PHP5 pozbyli sie globali HTTP_*_VARS, z ktorych Smarty namietnie korzysta.
Mam juz przygotowana łatke (spradzana na php 4.1.1, 4.3.3 i snaps z php5), wieczorkiem podrzuce.
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 8.08.2003, 11:06:20
Post #15





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




Czy ktioś zgłasza te niekompatybilności do smartyTeamu?


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
FiDO
post 8.08.2003, 11:26:57
Post #16





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 717
Pomógł: 0
Dołączył: 12.06.2002
Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wieczorem poszukam w necie czy ktos juz czasem tego nie zrobil.
Ten poprzedni 'blad' z call_user_func np. byl na kilku stronach opisany (znalazlem dopiero po rozwiazaniu tego sad.gif ), lacznie z poprawionym gotowym kodem. Byc moze i na to ktos wpadl, nie wierze ze bylem pierwszy winksmiley.jpg
W kazdym razie poszukam i jak nic nie znajde to dam im znac.
Go to the top of the page
+Quote Post
DeyV
post 8.08.2003, 12:25:37
Post #17





Grupa: Zarząd
Postów: 2 277
Pomógł: 6
Dołączył: 27.12.2002
Skąd: Wołów/Wrocław




tak czy inaczej - mógłbyś przygotować gotową, sprawdzoną paczkę. Przynajmniej na jakiś czas (do kolejnej wersji php5 winksmiley.jpg ) byłby spokój.


--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
Go to the top of the page
+Quote Post
FiDO
post 8.08.2003, 19:11:22
Post #18





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 717
Pomógł: 0
Dołączył: 12.06.2002
Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Oczywiscie, ze przygotuje winksmiley.jpg
Ba.. mam juz gotowa smile.gif sprawdzana na kilku wersjach php i smiga, podrzuce za jakies 2 godzinki, bo teraz tylko na chwile wpadlem, zaraz wracam na kolacje i potem przyjde to wrzuce smile.gif
Dobrzeby bylo, zeby to troche potestowac zanim sie rozglosi jako oficjalna poprawke. W sumie nie znam dokladnie klasy Smarty ani Smarty_Compiler, w ktorych mieszalem. Tak tylko je pobieznie przegladnalem, wiec moze jest cos o czym nie wiem.
Go to the top of the page
+Quote Post
FiDO
post 8.08.2003, 21:30:31
Post #19





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 717
Pomógł: 0
Dołączył: 12.06.2002
Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra

Ostrzeżenie: (0%)
-----


here we are... http://stargate.uz.zgora.pl/~fido/smarty-php5.zip
Jesli ktos jest bardziej zainteresowany to uprasza sie o lookniecie w okolice linijki 550 z pliku Smarty.class.php winksmiley.jpg
Go to the top of the page
+Quote Post
mhs
post 3.10.2003, 20:21:48
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 764
Pomógł: 3
Dołączył: 30.04.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ponieważ od jakiegoś tygodnia wykorzystuje Smarty i trochę szukałem informacji na ten temat poniżej podaję linka (swoją drogą zamieszczonego gdzieś na tym forum) do pewnego artykuły - myślę, że nadaje się on do tematu: [smarty] - wiadomosci wstępne (zawiera kilka informacji o samej idei szablonów jak i systemie Smarty)

http://ivpro.net/szablony.htm
Go to the top of the page
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.09.2018 - 18:56