Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [JavaScript][PHP] BBcode
mrk9109
post 8.02.2018, 11:24:32
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 266
Pomógł: 1
Dołączył: 4.06.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam stworzyłem sobie bbcode i oki wszystko śmiga problem pojawia się dalej nie wiem jak to rozwiązać otóż chce zrobić nad formularzem np:
  1. <input type="button" value="B" style="width: 30px;" />


I jak zrobić że po kliknięciu przycisku B pojawia się w formularzu ? myślalem że o JS ale nie wiem jak to ugryźć liczę na jakieś podpowiedzi jak do tego dojść

Próbowałem to ale lipa

  1. <script type="text/javascript">
  2. function wstaw(value) {
  3. document.getElementById('tresc').innerHTML += value;
  4. }
  5. </script>
  6.  
  7. <input type="button" value="B" style="width: 30px;" onclick="wstaw('')" />
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 8.02.2018, 11:25:55
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 33 585
Pomógł: 5489
Dołączył: 27.12.2004




Wsawiasz pusty text to przepraszam bardzo oczekujesz ze co sie wstawi? Tort z wisienka?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
mrk9109
post 8.02.2018, 11:37:18
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 266
Pomógł: 1
Dołączył: 4.06.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


źle się przekopiowało jest w znacznikach b

  1. <input type="button" value="B" style="width: 30px;" onclick="wstaw('')" />
  2. dla przykladu wpisuje text bo nie wystwietla b nie wiem czemu
  3. <input type="button" value="B" style="width: 30px;" onclick="wstaw('textt')" />


a w texarena dodalem id="wstaw" i nie wiem dlaczego to nie dziala

  1. <tr>
  2. <td width="100"><b>Tresc:</b></td>
  3. <td><textarea id="wstaw" name="tresc" rows="15" cols="" style="width: 100%;"></textarea></td>
  4. </tr>


Ten post edytował mrk9109 8.02.2018, 11:39:11
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 8.02.2018, 11:38:15
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 33 585
Pomógł: 5489
Dołączył: 27.12.2004




Znowu ci sie zle przekopiowalo. Znowu wstawiasz pusty text. Moze przed publikacja postu sprawdz wpierw czy ci sie dobrze przekopiowalo


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
mrk9109
post 8.02.2018, 18:22:13
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 266
Pomógł: 1
Dołączył: 4.06.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


kopiuje dobrze nie wiem dlaczego forum to ucina jak dasz edytuj jako moderator to zobaczysz ze jest tam text ale problem rozwiązany mialem dac inny id w textarena

edit:

Jednak działa w kratkę tą metodą wstaw jak już jest text to świruje dlaczego ?

Ma ktoś jakies pomysły rozwiązania ?

Ten post edytował mrk9109 8.02.2018, 11:58:41
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 8.02.2018, 18:52:12
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 744
Pomógł: 795
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Przede wszystkim to zainteresuj się selected text (inaczej dla przeglądarek i ie się nazywa), poczytaj trochę o zdarzeniach jak poprawnie przypiąć. Na ten moment nie sądzę żebyś miał wiedzę do takich rzeczy więc lepiej gotowy edytor znaleźć.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
aras785
post 8.02.2018, 20:34:09
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 683
Pomógł: 120
Dołączył: 29.10.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cześć,

jakiś czas temu pracowałem nad bbcode ale tylko dla 4 znaczników: b, i, u, link

Kod https://jsfiddle.net/yxwbmkz2/
https://jsbin.com/puqihikiwu/edit?html,js,output

ps. kodu tutaj nie wkleję bo forum blokuje w kodzie js bbcode: [url] biggrin.gif

Ten post edytował aras785 8.02.2018, 20:35:26
Go to the top of the page
+Quote Post
mrk9109
post 9.02.2018, 08:50:10
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 266
Pomógł: 1
Dołączył: 4.06.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


dzięki przyda się na przyszłość wzór smile.gif już użyłem edytor teksty tongue.gif jak kolega pisał jqery
Go to the top of the page
+Quote Post
Beniooo
post 13.02.2018, 14:30:36
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 259
Pomógł: 26
Dołączył: 26.01.2012
Skąd: Ci to przyszło do głowy?

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Twoim głównym problemem było to, że nie przekazywałeś do funkcji co ma wstawić do formularza
Twoje
  1. <input type="button" value="B" style="width: 30px;" onclick="wstaw('')" />

Powinno wyglądać tak:
  1. <input type="button" value="B" style="width: 30px;" onclick="wstaw(this.value)" />


--------------------
Mój post rozwiązał Twój problem? Naciśnij co Ci szkodzi? ;-)
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.02.2018 - 20:34