Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> AJAX dane z buttona do zmiennej php
Sokusters
post 9.06.2018, 14:31:45
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 15
Pomógł: 0
Dołączył: 17.12.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam, otóż od 3 dni męczę się z ajaxem. Przejdę od razu do rzeczy.

Mam buttona zamieszczonego w każdym wierszu tabeli która jest w pętli for (wiersze)

  1. <button data-toggle="modal" data-target="#admin_info" name="button_nick" value="$a2">I</button>


dane w ajaxie (wszystko w tym samym pliku)

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $(document).ready(function() {
  2.  
  3. var dane = {
  4. 'qwer' : $('button[name=button_nick]').click().val(),
  5. };
  6. $.ajax({
  7. type : 'POST',
  8. url : 'listaadministracji.php',
  9. data : dane,
  10. dataType : 'json',
  11. encode : true
  12. })
  13. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext


i w zawartości modalu:
  1. echo $_POST['qwer'];


Ogólnie zamysł jest taki, że klikam sobie w któryś button w tabeli on w atrybucie value ma wartość = nazwa_uzytkownika i ta wartość ma trafić do zmiennej php która jest akurat w modalu. Musi to być w php ponieważ potem będę to wykorzystywał jako zmienna bazy danych.

Z góry dziękuję za pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 9.06.2018, 14:45:19
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 167
Pomógł: 1437
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zawsze możesz skorzystać z Google:
https://www.google.com/search?q=jquery%20aj...%20send%20value
Go to the top of the page
+Quote Post
Sokusters
post 9.06.2018, 15:12:37
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 15
Pomógł: 0
Dołączył: 17.12.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jakby to działało to bym tak zrobił. Samo pobieranie i wyswietlanie działa ale to nie jest w zmiennej php
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 9.06.2018, 15:20:56
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 167
Pomógł: 1437
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Widzisz różnicę między tym kodem: https://stackoverflow.com/a/29582672, a Twoim?
Kiedy jest wywoływany kod Ajax'a w tym przykładzie?
Go to the top of the page
+Quote Post
Sokusters
post 9.06.2018, 16:42:27
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 15
Pomógł: 0
Dołączył: 17.12.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kiedy klikniemy w coś co ma klase click ;D

faktycznie zapomniałem zrobiłem teraz coś takiego no i dalej nic

  1. <button class="nick_uzytkownika" data-toggle="modal" data-target="#admin_info" name="button_nick" value="$a2">I</button>


[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $(document).ready(function() {
  2. $(".click").click(function()
  3. {
  4. var dane = {
  5. 'qwer' : $('button[name=button_nick]').click().val(),
  6. };
  7. $.ajax({
  8. type : 'POST',
  9. url : 'listaadministracji.php',
  10. data : dane,
  11. dataType : 'json',
  12. encode : true
  13. })
  14. });
  15. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext


  1. echo $_POST['qwer'];
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 9.06.2018, 16:52:41
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 167
Pomógł: 1437
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tak, a nie klasę nick_uzytkownika.
A dojrzałeś jak pobierana i przekazywana jest wartość przycisku do Ajax'a?
Go to the top of the page
+Quote Post
Sokusters
post 9.06.2018, 16:56:45
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 15
Pomógł: 0
Dołączył: 17.12.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Faktycznie już poprawiłem. Ale nie zmienia to faktu iż nadal nie działa
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 9.06.2018, 17:06:30
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 167
Pomógł: 1437
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To pochwal się kodem po tych zmianach, bo trudno wnioskować dlaczego nie działa.
Go to the top of the page
+Quote Post
Sokusters
post 9.06.2018, 17:10:59
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 15
Pomógł: 0
Dołączył: 17.12.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. <button class="nick_uzytkownika" data-toggle="modal" data-target="#admin_info" name="button_nick" value="$a2">I</button>


[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $(document).ready(function() {
  2. $(".nick_uzytkownika").click(function()
  3. {
  4. var dane = {
  5. 'qwer' : $('button[name=button_nick]').click().val(),
  6. };
  7. $.ajax({
  8. type : 'POST',
  9. url : 'listaadministracji.php',
  10. data : dane,
  11. dataType : 'json',
  12. encode : true
  13. })
  14. });
  15. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext


  1. echo $_POST['qwer'];
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 9.06.2018, 17:14:32
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 167
Pomógł: 1437
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Myślę, że dobrze by było abyś jednak sprawdził jak jest przekazywana wartość z przycisku do Ajaxa' (w przykładzie), o czym już wcześniej pisałem.
Go to the top of the page
+Quote Post
Sokusters
post 9.06.2018, 17:25:46
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 15
Pomógł: 0
Dołączył: 17.12.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wydaje mi sie że problem nie leży po stronie pobierania danych tylko samego przesyłu. Z ciekawości zrobiłem coś takiego.

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $(document).ready(function() {
  2. $(".nick_uzytkownika").click(function()
  3. {
  4. var dane = "asdads";
  5. $.ajax({
  6. type : 'POST',
  7. url : 'listaadministracji.php',
  8. data : dane,
  9. dataType : 'json',
  10. encode : true
  11. })
  12. });
  13. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext


  1. echo $_POST['dane'];


I nadal nic się nie wyświetla
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 9.06.2018, 17:40:02
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 167
Pomógł: 1437
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A skąd wiesz skoro ten plik z echo wywołujesz w innym momencie niż żądanie Ajax?
Go to the top of the page
+Quote Post
Sokusters
post 9.06.2018, 17:48:26
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 15
Pomógł: 0
Dołączył: 17.12.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zmieniłem php na

  1. if(isset($_POST['dane'])) {
  2. echo $_POST['dane'];
  3. }


To powinno weryfikować tak?
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 9.06.2018, 17:56:08
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 167
Pomógł: 1437
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeszcze raz. Jeśli wywołujesz plik w innym momencie niż żądanie Ajax, to nie zobaczysz odpowiedzi.
Go to the top of the page
+Quote Post
Sokusters
post 9.06.2018, 18:08:33
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 15
Pomógł: 0
Dołączył: 17.12.2017

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wiec jak bym musiał to zrobić aby działało questionmark.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 9.06.2018, 18:13:49
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 167
Pomógł: 1437
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wyświetlasz zawartość tego żądania w zakładce Sieć w konsoli przeglądarki.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.09.2018 - 21:20