Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> prosty kod ajax nie przesyla danych
czarkowy
post 1.09.2017, 12:41:02
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 31
Pomógł: 1
Dołączył: 6.08.2017
Skąd: sdsadada

Ostrzeżenie: (0%)
-----


mam takie pliki js i php
jeżeli chodzi o zwrot danych z pliku php do js to wszystko jest okej,
ale z js do php w ogóle nie sa wysylane,

console.log(data) wygląda tak:
data[0]:"sada"
data[1]:"nie ma"

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $.ajax({
  2. type: "POST",
  3. url: "plik.php",
  4. contentType: "application/json;charset=utf-8;",
  5. dataType: "json",
  6. data: {
  7. x: 'leddde',
  8. },
  9. success: function(data) {
  10. console.log(data);
  11. }
  12. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext


  1. <?php
  2.  
  3. header("Content-Type: application/json;charset=utf-8;");
  4.  
  5. include 'db_connect.php';
  6.  
  7. $var = isset($_POST['x']) ? $_POST['x'] : "nie ma";
  8.  
  9. $data[0] = 'sada';
  10. $data[1] = $var;
  11. echo json_encode($data);
  12.  
  13. ?>


o co tu moze chodzic? ;p kod jest maksymalnie prosty
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 1.09.2017, 12:46:17
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 967
Pomógł: 837
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


var_dump($_POST) w php.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
czarkowy
post 1.09.2017, 12:50:43
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 31
Pomógł: 1
Dołączył: 6.08.2017
Skąd: sdsadada

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(viking @ 1.09.2017, 13:46:17 ) *
var_dump($_POST) w php.


zwraca pustą tablice ;p
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 1.09.2017, 12:52:53
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 967
Pomógł: 837
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W narzędziach deweloperskich przeglądarki sprawdź co wysyłasz. Już ci o tym pisałem wcześniej.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
czarkowy
post 1.09.2017, 13:00:14
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 31
Pomógł: 1
Dołączył: 6.08.2017
Skąd: sdsadada

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(viking @ 1.09.2017, 13:52:53 ) *
W narzędziach deweloperskich przeglądarki sprawdź co wysyłasz. Już ci o tym pisałem wcześniej.


wyglada, ze chyba jest okej ;p

Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 1.09.2017, 13:01:39
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 967
Pomógł: 837
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Powtórzę jeszcze raz - "sprawdź co wysyłasz" a nie nagłówki. Naprawdę tak ciężko się przeklikać i zobaczyć jakie tam dane skoro od kilku dni jest z tym problem u ciebie?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 1.09.2017, 13:02:42
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 535
Pomógł: 1324
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


w php

var_dump(file_get_contents("php://input"));

i zobacz co robi `contentType` w ajax
Go to the top of the page
+Quote Post
czarkowy
post 1.09.2017, 13:12:35
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 31
Pomógł: 1
Dołączył: 6.08.2017
Skąd: sdsadada

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(viking @ 1.09.2017, 14:01:39 ) *
Powtórzę jeszcze raz - "sprawdź co wysyłasz" a nie nagłówki. Naprawdę tak ciężko się przeklikać i zobaczyć jakie tam dane skoro od kilku dni jest z tym problem u ciebie?

wczesniej to byly problemy z innych powodw ostatecznie tongue.gif

no, ale przeciez tu widac, naglowek zadania: dlugosc=8, czyli jest wysylana ta zmienna x ;p

nie wiem gdzie indziej mozna sprawdzic 'co wysylam'




Cytat(Pyton_000 @ 1.09.2017, 14:02:42 ) *
w php

var_dump(file_get_contents("php://input"));

i zobacz co robi `contentType` w ajax


var_dump(file_get_contents("php://input"));

zwraca pusta tablice,
no contentType w ajax chyba podaje, ze typ danych to json i kodowanie utf-8,
w sumie intuicyjnie to wpisuje to nie jestem pewien ;p
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 1.09.2017, 13:21:22
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 967
Pomógł: 837
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chciałem cię nauczyć korzystania z narzędzi deweloperskich ale wiesz lepiej widać. Wywal ten content-type i zobaczysz co się stanie.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
czarkowy
post 1.09.2017, 13:23:58
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 31
Pomógł: 1
Dołączył: 6.08.2017
Skąd: sdsadada

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(viking @ 1.09.2017, 14:21:22 ) *
Chciałem cię nauczyć korzystania z narzędzi deweloperskich ale wiesz lepiej widać. Wywal ten content-type i zobaczysz co się stanie.

dziala ;p
to co w takim razie ten contentType robil?
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 1.09.2017, 13:31:17
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 535
Pomógł: 1324
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Leń na dodatek.... http://api.jquery.com/jquery.ajax/
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.10.2018 - 06:46