Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [sftp] Przerzucenie plików między serwerami
poczatkujaca12
post 16.09.2019, 10:08:56
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 60
Pomógł: 0
Dołączył: 24.06.2010
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Do SFTP używałam do tej pory WinSCP, ale potrzebuję przerzucić gigantyczne ilości danych między serwerem A i B i chciałabym to zrobić bezpośrednio - jest jakiś program, gdzie w jednym oknie połączę się z serwerem A w drugim z serwerem B i przerzucę pliki bez ściągania wszystkich danych na kompa?
Go to the top of the page
+Quote Post
kapslokk
post 16.09.2019, 10:14:56
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 960
Pomógł: 284
Dołączył: 19.06.2015
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


rsynciem mozesz to zrobić.
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 16.09.2019, 10:15:01
Post #3





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 909
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




scp


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
poczatkujaca12
post 16.09.2019, 10:35:27
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 60
Pomógł: 0
Dołączył: 24.06.2010
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


tylko pod windowsem w wersji okienkowej najlepiej (?) biggrin.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
kapslokk
post 16.09.2019, 10:41:04
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 960
Pomógł: 284
Dołączył: 19.06.2015
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ale po co okienkowo i windows? Logujesz sie po SSH na jeden serwer - jesli chcesz z windowsa to mozesz do tego uzyc np. putty, odpalasz SCP albo rsync i wszystko leci sobie pomiedzy serwerami, z pominieciem Twojego komputera.
Go to the top of the page
+Quote Post
poczatkujaca12
post 16.09.2019, 11:40:31
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 60
Pomógł: 0
Dołączył: 24.06.2010
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dlatego że chce wybrać które foldery gdzie... bez bawienia się z komendami i wpisywaniem z palca ścieżek
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 16.09.2019, 11:48:42
Post #7





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 909
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




Cytat(poczatkujaca12 @ 16.09.2019, 12:40:31 ) *
Dlatego że chce wybrać które foldery gdzie... bez bawienia się z komendami i wpisywaniem z palca ścieżek

Bawienie się komendami i wpisywanie z palca ścieżek jest częścią bycia programistą. Zrobisz sobie ogromną przysługę ucząc się komend.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 16.09.2019, 13:42:08
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 488
Pomógł: 177
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pal licho jak rozmiar danych na serwerze jest mały i jest mało plików.
Przy większej ilości to już przerąbane jest. Kopiowanie na własny system, a potem na nowy serwer, wydłuża czas kopiowania podwójnie.

Ja sobie zawsze robię backup plików do plików .tgz i następnie pobieram na nowy serwer i tak rozpakowuję. Prosto, szybko i mam dodatkowy backup.
Swoją drogą, tak też możesz robić codzienny backup z serwera na serwer.
Ustawiasz na cron komendy do kompresji i wysyłki na drugi serwer.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 17.09.2019, 07:51:04
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 816
Pomógł: 1374
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Tomplus @ 16.09.2019, 14:42:08 ) *
Pal licho jak rozmiar danych na serwerze jest mały i jest mało plików.
Przy większej ilości to już przerąbane jest. Kopiowanie na własny system, a potem na nowy serwer, wydłuża czas kopiowania podwójnie.

Ja sobie zawsze robię backup plików do plików .tgz i następnie pobieram na nowy serwer i tak rozpakowuję. Prosto, szybko i mam dodatkowy backup.
Swoją drogą, tak też możesz robić codzienny backup z serwera na serwer.
Ustawiasz na cron komendy do kompresji i wysyłki na drugi serwer.


Zatwsze możesz tgz puścić po pieline na nowy serwer bez bawienia się w zapisywanie na backupowanym serwerze
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 17.09.2019, 08:02:23
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 488
Pomógł: 177
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To kolejne dobre rozwiązanie. Najciekawsze jest jednak to że wciąż wiele twórców stron WWW, kopiuje strony między serwerami: SERWER A -> KOMPUTER -> SERWER B i to tacy co siedzą w branży wiele lat. Dla wielu konsola SSH to jakiś relikt przeszłości.

Go to the top of the page
+Quote Post
poczatkujaca12
post 18.09.2019, 07:46:44
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 60
Pomógł: 0
Dołączył: 24.06.2010
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


bo jest straszna... a programistką sięnie nazywam i nie aspiruję do takiego miana... jestem głównie od frontendu tongue.gif
tylko tu teraz mi wpadło takie zagadnienie
Go to the top of the page
+Quote Post
kapslokk
post 18.09.2019, 08:27:28
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 960
Pomógł: 284
Dołączył: 19.06.2015
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W dzisiejszych czasach frontend też wymaga posługiwania się konsolą - choćby żeby obsługiwać npm'a, więc to żadna wymówka.
Go to the top of the page
+Quote Post
poczatkujaca12
post 18.09.2019, 09:38:48
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 60
Pomógł: 0
Dołączył: 24.06.2010
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


npm to jednak inna bajka smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.10.2019 - 18:46