Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

7 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Informacje o błędnych pytaniach, (czyli literówki, błędy merytoryczne i inne uwagi)
DeyV
post 1.09.2007, 11:58:45
Post #1





Grupa: Zarząd
Postów: 2 277
Pomógł: 6
Dołączył: 27.12.2002
Skąd: Wołów/Wrocław




Proponuję, by w tym temacie umieszczać info o pytaniach, które według Was są błędne, źle sformułowane, lub po prostu zawierają jakieś literówki.

Uwagi te można również przesyłać bezpośrednio do Athlan lub nospor.

Acha - posty z problemami skorygowanymi lub uznanymi za nieważne będą usuwane lub edytowane (by nie zostało za dużo informacji dla opornych winksmiley.jpg )


--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
Go to the top of the page
+Quote Post
Hacker
post 1.09.2007, 13:00:27
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 225
Pomógł: 0
Dołączył: 1.11.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#2 jak dla mnie przynajmniej mocno zagmatwane i mogłoby być lepiej sformułowane, a i odpowiedz która według mnie jest prawidłowa jest błędna... (wybrałem 3)

Ten post edytował Athlan 4.09.2007, 15:28:34
Powód edycji: Poprawione


--------------------
(\.../)This is Bunny
(O.o)Copy Bunny into your signature to help him...
(> <)...on his way to world domination
Go to the top of the page
+Quote Post
Sedziwoj
post 4.09.2007, 13:36:42
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 793
Pomógł: 32
Dołączył: 23.11.2006
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pytanie #125 jest źle sformułowane.Kod jest rozdzielony na dwie części dla utrudnienia zróbcie w jednej, nie musi być deklarowanie $a, $b i $c bo są zbędne.Powinno być racze "Co zobaczymy po wykonaniu tego kodu" + kod + odpowiedzi, takie pytanie łatwiej się czyta.(pewnie i tak bym nie zobaczył $...)

#
32preg_match_all() z dokumentacji wynika, że zwraca int, a mi uznało za złą odpowiedź.

EDIT: przy przyklejaniu kolejnego postu zjada nowe linie...


Ten post edytował Athlan 4.09.2007, 15:40:36
Powód edycji: Poprawione oba pytania


--------------------
Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami.
Go to the top of the page
+Quote Post
krzyszbi
post 4.09.2007, 15:21:12
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 251
Pomógł: 13
Dołączył: 15.09.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


podczas rozwiązywania wyskoczyło mi coś takiego i nie miałem jak wybrać innej odpowiedzi

pewnie coś się nie tak wygenerowało jak się poprawi post można skasować
Powód edycji: Pytanie został usunięte z prośbą do autora o ponowne dodanie pytania. Tak mieliśmy w wielu przypadkach jak był rebuild bazy. Cóż :)...


--------------------
Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
Go to the top of the page
+Quote Post
Sedziwoj
post 5.09.2007, 16:16:38
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 793
Pomógł: 32
Dołączył: 23.11.2006
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pytanie #88, przecież to jest błąd w PHP, że rzutuje zmiennoprzecinkowe na całkowite i zlicza jako jeden element.

I po tej serii pytań mam dość funkcji hexdec(), która jest porypana.


--------------------
Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami.
Go to the top of the page
+Quote Post
cube
post 6.09.2007, 14:55:11
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 40
Pomógł: 0
Dołączył: 9.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


w pytaniu o to co nie jest wzorcem projektowym zaznaczenie poprawnej odpowiedzi zostało zaliczone jako błędne
pytanie zostało poprawione

Ten post edytował cube 16.09.2007, 15:14:24
Go to the top of the page
+Quote Post
Hacker
post 6.09.2007, 19:19:03
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 225
Pomógł: 0
Dołączył: 1.11.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@cube z tego co pamiętam to nie jest prawidłowa odpowiedź... Musiałbym jeszcze raz zobaczyć na wszystkie...


--------------------
(\.../)This is Bunny
(O.o)Copy Bunny into your signature to help him...
(> <)...on his way to world domination
Go to the top of the page
+Quote Post
cube
post 7.09.2007, 09:19:21
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 40
Pomógł: 0
Dołączył: 9.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


całe pytanie wygląda tak:
tu była treść pytania
wiec Hacker nie mów mi, że któryś z pozostałych nie jest wzorcem ;]

Pytanie zostało poprawione

Ten post edytował cube 16.09.2007, 15:15:21
Go to the top of the page
+Quote Post
Sedziwoj
post 7.09.2007, 10:31:11
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 793
Pomógł: 32
Dołączył: 23.11.2006
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#124
Dodać kolorowanie składni PHP (i dodać przecinki w pytaniu...) i w "test2" dać chociaż 3 foreach... bo gdybym się nie zaplątał w pytaniu to tylko wybierając to wiadomo która odpowiedź.
#81
Dodać kolorowanie składni PHP (bo się w kodzie można pogubić... co zrobiłem i nie tego inta wziąłem do dodawania :/)

EDIT:
#188 co to ma wspólnego z PHP?

Ten post edytował Sedziwoj 7.09.2007, 10:33:07


--------------------
Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami.
Go to the top of the page
+Quote Post
Hacker
post 9.09.2007, 13:25:39
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 225
Pomógł: 0
Dołączył: 1.11.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#235 zaznaczenie A jest zaliczane jako błąd... A jest to prawda (po rozwiązaniu dla pewności przepisałem kod i go odpaliłem)


--------------------
(\.../)This is Bunny
(O.o)Copy Bunny into your signature to help him...
(> <)...on his way to world domination
Go to the top of the page
+Quote Post
Sedziwoj
post 11.09.2007, 18:50:30
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 793
Pomógł: 32
Dołączył: 23.11.2006
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#201 - kolejne pytanie nie dotyczące PHP
#294 - jak dla mnie to chwytanie za błędy PHP, bo wiadomo że to jest słowo zastrzeżone, więc powinno wyrzucić runtime błąd... ale jak widać tego nie robi, mimo to to jest nadal chwytanie za błędy.


Dołączam się do cube i pytam które z wymienionych wzorców nie jest wzorcem?
Pytanie #71
Nie bylo zadnej odpowiedzi w bazie stad ten blad /nospor/

Edit: i znów mi brzydko przykleiło kolejny post :/

Edit2: edit bo przyklejanie się pieprzy, a ja sobie daruję chwilowo testy, bo robię aby polepszyć jakość pytań, a jak nie są poprawiane to nie widzę sensu.

#81 - kolorowanie PHP, bo po prostu problem jest z odczytaniem.
#130 - nazwy zmiennych w metodzie, albo zmienić, albo w tym samym porządku, to chyba nie jest test na pamięć? A pytanie ma służyć (i powinno tylko) przekazywaniu przez referencje.
#148 - kolorowanie, co prawda moje, ale chyba zapomniałem o tym :|
#52 - nie <? a <?php, po drugie pokazuje zły styl programowania, notice aż się sypią... i jeszcze parę, ale i tak starczy na razie.

Ten post edytował nospor 13.09.2007, 14:01:48


--------------------
Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami.
Go to the top of the page
+Quote Post
szajba7
post 12.09.2007, 18:42:22
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 21
Pomógł: 0
Dołączył: 8.10.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#468 - specem od PHP nie jestem, ale wydaje mi sie ze odpowiedz 'nieskonczenie wiele' jest prawidlowa.

Go to the top of the page
+Quote Post
cube
post 13.09.2007, 13:38:23
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 40
Pomógł: 0
Dołączył: 9.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#180: brakuje paru literek w jednej z odpowiedzi
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.09.2007, 13:48:59
Post #14





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 855
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
#468 - specem od PHP nie jestem, ale wydaje mi sie ze odpowiedz 'nieskonczenie wiele' jest prawidlowa.
Bo i taka odpowiedz jest prawidłowa i tak tez jest w bazie. Pewnie blad aplikacji.

Cytat
#13 - kod php nie jest sformatowany, ciężo jest to przeczytać
a pytanie brzmi:
Cytat
Która z podanych odpowiedzi nie może być modyfikowana po stronie klienta:
sesje
ciastka
adres IP
Nazwa przegladarki

Gdzie tu kod php?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
ARJ
post 13.09.2007, 14:27:59
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 453
Pomógł: 22
Dołączył: 20.09.2004
Skąd: Kraków - NH -

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 13.09.2007, 14:48:59 ) *
Gdzie tu kod php?

lol, pewnie pomyliłem numer pytania. jak na nie trafie to dam znać smile.gif


--------------------
Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
Go to the top of the page
+Quote Post
Sedziwoj
post 14.09.2007, 14:10:20
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 793
Pomógł: 32
Dołączył: 23.11.2006
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#264 - wywalił bym $$b=$a; i zastąpił echo $$b;
bo teraz to jest kolejne pytanie sprawdzającym pamięć, a nie wiedzę.

#122 - to jest referencja, nie wiem czemu to określenie nie pada, ale samo pytanie jest poprawne.

#195 - ja się uczepię tego pytania, bo jest proste ale treść ktoś skomplikował...


--------------------
Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami.
Go to the top of the page
+Quote Post
Kicok
post 16.09.2007, 12:01:52
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 033
Pomógł: 125
Dołączył: 17.09.2005
Skąd: Żywiec

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#212 - U mnie ten kod wyświetla zarówno 4 jak i 1...


--------------------
"Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
Go to the top of the page
+Quote Post
Sedziwoj
post 22.09.2007, 14:21:48
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 793
Pomógł: 32
Dołączył: 23.11.2006
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#163 - prawdopodobnie ma być już w 5.3 więc pytanie jest bez sensu
#260 - żadna z podanych metod nie jest "magiczna", wszystkie zaczynają się od jednego _, do tego pytanie jak dla mnie jest bez sensu.
#115 - pytanie jest przekombinowane, instanceof jest tylko dla PHP5, var jako zmienna klasowa jest w PHP4, i {}{} jako błąd ogólny.
Więc zróbcie coś aby było logiczne, bo można trzy odrzucić ale dwie zostają w zależności która wersja PHP i ogólny błąd też jest... Czyli jest nie jednoznaczne.
#437 - nie tylko zapisu, ale też odczytu w czasie zapisu... albo podać konkretny typ blokady, albo zmienić odpowiedź.
#90 - wybrałem ksort() i niech mi ktoś powie, że źle wybrałem? Dopisać po czym ma być sortowana ta tablica, czy po kluczu, czy wartości.

#2 - metoda w metodzie? Chyba chodzi o funkcje w metodzie. (pomijam sens takiego odwoływania się, bo to hermetyzacji nie daje)
Do tego jak chcecie jednak za to łapać, dodać opcję, że jest niemożliwe.
#408 - zaznaczyłem "jest ignorowane przez parser" niby się mylę? na początku pliku czyli przed <?php

Co do #2
  1. <?php
  2. function ff()
  3. {
  4.  echo 'bbb';
  5. }
  6. class A {
  7.  protected $a = 'b';
  8.  
  9.  public function mm()
  10.  {
  11. function ff()
  12. {
  13.  echo "coś";
  14.  #echo $this->a;
  15. }
  16.  
  17. ff();
  18.  }
  19. }
  20. $aa = new A();
  21. $aa->mm();
  22. ?>

(przykład Ace)
Czyli ta funkcja jest "dziwna" i bym jednak uważał, że to jest błąd w PHP. I to pytanie usunął, chyba że macie jakieś lepsze informacje, bo co najwyżej funkcja powinna być widoczna w zasięgu, a nie jest.

A wynik:
Cytat
Fatal error: Cannot redeclare ff() (previously declared in C:\workspace\test.php:2) in C:\workspace\test.php on line 11


Ciekawy jest wynik zamiany deklaracji klasy z funkcją, bo nadal ta w klasie redefinuje tą globalną.

#210 - kolejny skrypt który nic nie sprawdza, do tego sypie "Notice"
#235 - zaznaczyłem A, a powiedziało że błędnie.
#413 - zaznaczyłem system() i mówi mi że błędnie, pomijając fakt skrajnej głupoty używania tego, może mi ktoś powiedzieć co jest poprawne?
#71 - sprawa jak bumerang, który z wzorców nie jest wzorcem?

#112 żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa, bo wszędzie jest <? ?> co nic nie robi w PHP5. (przy zmianie '<?' na '<?php ' tylko e i f, no chyba że ja czegoś nie umiem, co w tym przypadku jest możliwe, bo inne sposoby "wyświetlania" [niż przez funkcje] są dla mnie błędne)

Ten post edytował Sedziwoj 17.09.2007, 16:07:34


--------------------
Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami.
Go to the top of the page
+Quote Post
cube
post 23.09.2007, 20:42:05
Post #19





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 40
Pomógł: 0
Dołączył: 9.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


sprawdźcie pytanie #70, bo wg manuala wszystkie odpowiedzi są błędne
Go to the top of the page
+Quote Post
Sedziwoj
post 25.09.2007, 22:54:32
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 793
Pomógł: 32
Dołączył: 23.11.2006
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


#276 chyba jest błąd w pytaniu, bo wysypie się już na
  1. <?php
  2. private $param = string;
  3. ?>
a chyba chodziło o dostęp do metody?

#286 pytanie jest źle sformułowane, bo np. ja myślałem że chodzi o konwersję z typu boolean.. i nie wiedziałem o co chodzi. Więc lepiej ubrać w kod i pytanie co wyświetli...

(na dwa pytanie odpowiedziałem źle mimo że wiem jaka jest poprawna odpowiedź, do tego wcześniej na nie poprawnie odpowiadałem... chyba za późno na test biggrin.gif)


--------------------
Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami.
Go to the top of the page
+Quote Post

7 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 7.12.2019 - 19:38