Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP][HTML]wstawianie skryptów PHP do pliku HTML
MySQL
post 4.06.2008, 23:02:45
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 71
Pomógł: 4
Dołączył: 3.06.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Język PHP poznaję od dosłownie kilku godzin. A jako, że najlepiej od razu uczyć się na przykładach to od zaraz po zainstalowaniu pakietu VertrigoServ i uruchomieniu go napisałem 3 bardzo krótkie pliki, które skopiowałem do odpowiedniego katalogu:
abc.html
  1. W poprzez include():<br>
  2. <?php include("data.php");
  3. ?>
  4. <br><br>
  5. W poprzez require():<br>
  6. <?php require("data.php");
  7. ?>
  8. </body>
  9. </html>


abc.php
  1. <?php
  2. include("data.php");
  3. ?>


data.php
  1. <?php
  2. echo date("H:i, jS F");
  3. ?>


Dlaczego gdy otwieram przez przegldarkę plik abc.html to nie widzę aby wkleił mi zawartość pliku data.php, natomiast przez abc.php już widać datę? Szukałem w Internecie jak się wkleja skrypty php i wydaje mi się, że o niczym nie zapomniałem. Gdzie więc leży błąd?


Ten post edytował achaja 4.06.2008, 23:17:13


--------------------
Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek
Go to the top of the page
+Quote Post
Shili
post 4.06.2008, 23:12:37
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 085
Pomógł: 231
Dołączył: 12.05.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Bo w domyślnej konfiguracji serwera (czyli zapewne Twojej) pliki, w których jest kod php muszą mieć rozszerzenie związane z php (czyli najlepiej .php)

Plik html traktowany jest jako plik, w którym nie można wykonać kodu php.
Go to the top of the page
+Quote Post
MySQL
post 4.06.2008, 23:23:17
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 71
Pomógł: 4
Dołączył: 3.06.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Właśnie o to mi chodzi. Czy można w plikach z rozszerzeniem html umieszczać skrypty PHP. Czyli wnioskuję z Twojej wypowiedzi, że można tylko coś musiałbym u siebie w konfiguracji serwera ustawić aby zadziałało? A wiesz co należy ustawić aby takie coś zadziałało? VertrigoServ instaluje serwer Apache ale jak już napisałem PHP zacząłem uczyć się od paru godzin.


--------------------
Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek
Go to the top of the page
+Quote Post
icetab
post 4.06.2008, 23:28:37
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 226
Pomógł: 3
Dołączył: 3.04.2007

Ostrzeżenie: (50%)
XXX--


modrewrite ci pomoze
Go to the top of the page
+Quote Post
MySQL
post 4.06.2008, 23:33:50
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 71
Pomógł: 4
Dołączył: 3.06.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(icetab @ 5.06.2008, 00:28:37 ) *
modrewrite ci pomoze

Dobra dobra. Ale co to jest? nazwa jakiejś funkcji? Jakaś opcja serwera? I w jaki sposób mam tego użyć? Pamiętaj, że PHP  zacząłem się uczyć od KILKU zaledwie godzin i na PHP znam się tyle co na pilotowaniu promu kosmicznego.


--------------------
Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek
Go to the top of the page
+Quote Post
webdice
post 4.06.2008, 23:34:09
Post #6


Developer


Grupa: Moderatorzy
Postów: 3 045
Pomógł: 290
Dołączył: 20.01.2007




W pliku httpd.conf musisz odnaleźć linijkę:

Kod
AddType application/x-httpd-php .php


i zamienić ja na:

Kod
AddType application/x-httpd-php .php .html


Oczywiście możesz dodać jeszcze inne rozszerzenia.

Cytat(icetab @ 5.06.2008, 00:28:37 ) *
modrewrite ci pomoze


Nie pomoże.
Go to the top of the page
+Quote Post
MySQL
post 4.06.2008, 23:46:32
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 71
Pomógł: 4
Dołączył: 3.06.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


webdicepl dziękuję. Zamieniłem w httpd.conf

Kod
AddType application/x-httpd-php .php .phtml .php5

na:

Kod
AddType application/x-httpd-php .php .phtml .php5 .html

Chociaż w pierwszej chwili nie zadziałało i już chciałem o tym napisać ale zadziałało jak zrestartowałem serwer happy.gif Plusik dla Ciebie.
Temat do zamknięcia

// Na tym forum panuje zwyczaj że tematów po rozwiązaniu problemu się nie zamyka.
// Możliwe że znajdzie się osoba która będzie miała podobny problem i dopisze się tutaj.
// ~webdicepl


Ten post edytował achaja 5.06.2008, 09:54:33


--------------------
Pozdrawiam serdecznie
Krzysiek
Go to the top of the page
+Quote Post
--darek--
post 10.03.2013, 20:01:01
Post #8





Goście







też miałem ten problem, dzięki
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 17.02.2020 - 23:01