Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

6 Stron V  « < 2 3 4 5 6 >  
Reply to this topicStart new topic
> PostgreSQL vs MySQL
SongoQ
post 22.04.2006, 22:24:15
Post #61





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 923
Pomógł: 9
Dołączył: 25.10.2004
Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@ferr Procedura skladowa - co to np piszesz w php mozesz przeniesc na bazke. Najprostrzym przykladem jest dodawanie rekordu.

Np. chcesz dodawac panstwa do bazy danych, w php musisz sprawdzac czy istnieje i ewentualnie zwrocic jego id lub dodac nowe, a tak za pomoca funkcji to wszystko zalatwiasz. Wtedy masz jeden select odwolujacy sie do funkcji ktory zwraca Ci id panstwa. W funkcji masz sprawdzanie czy juz istnieje i dodanie.

Mozesz uzywac do wyliczania roznych wartosci, konwersji itd.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
sobstel
post 22.04.2006, 22:28:46
Post #62





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 853
Pomógł: 25
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(SongoQ @ 2006-04-22 22:24:15)
@ferr Procedura skladowa - co to np piszesz w php mozesz przeniesc na bazke. (...) Np. chcesz dodawac panstwa do bazy danych (...) Mozesz uzywac do wyliczania roznych wartosci, konwersji itd.

jednym słowem przerzucamy trochę logiki na bazę danych odciążając php.


--------------------
"If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org
Go to the top of the page
+Quote Post
ferr
post 23.04.2006, 12:13:47
Post #63





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 122
Pomógł: 3
Dołączył: 18.12.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Yhm, dzieki..


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
NetJaro
post 2.11.2006, 18:52:30
Post #64





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 475
Pomógł: 0
Dołączył: 1.04.2005
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witajcie smile.gif

Co na dzień dzisiejszy polecacie pod kątem wydajności? Mozliwości i tak całych nie wykorzysta się, więc stawiam głownie na wydajność. A więc.. na teraźniejszość co lepiej wybrać pod tym kątem?
Go to the top of the page
+Quote Post
cadavre
post 10.12.2006, 21:33:19
Post #65





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 472
Pomógł: 7
Dołączył: 7.12.2005
Skąd: Gliwice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jakie są różnice składniowe pomiędzy PostgreSQL a MySQL?
Słyszałem, że w PSQL nie można stosować "`" do nazw tabel i jest jakaś różnica z auto_increment. Jakie są różnice w syntax'ie? A bezpieczeństwo?

Ten post edytował cadavre 10.12.2006, 21:35:04


--------------------
Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz!
Go to the top of the page
+Quote Post
Sedziwoj
post 11.12.2006, 01:50:27
Post #66





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 793
Pomógł: 32
Dołączył: 23.11.2006
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To chyba nie do końca ten wątek...
Co do ` to prawda nie można ich stosować do nazw tabel ale możesz ", a zamiast auto_increment to stosujesz typ serial (dokładnie to jest tylko obudowa, bo możesz ręcznie skonstruować odpowiednią sekwencje)
Tu raczej nie ma różnic, tylko inny zapis.


--------------------
Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami.
Go to the top of the page
+Quote Post
kufalo
post 28.01.2007, 12:45:40
Post #67





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 251
Pomógł: 2
Dołączył: 24.08.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Brak wsparcia dla sortowania przez PostgreSQL pod systemem Windows w innej stronie kodowej niz Windows-1250 całkowicie robi tę baze bezuzyteczną.

Ten post edytował kufalo 28.01.2007, 12:46:10
Go to the top of the page
+Quote Post
Zbłąkany
post 29.01.2007, 09:57:40
Post #68


Administrator serwera


Grupa: Developerzy
Postów: 521
Pomógł: 13
Dołączył: 2.04.2004
Skąd: 52°24' N 16°56' E

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Litości winksmiley.jpg miałem PostgreSQL 8.1.x pod windows xp i używałem utf-8 i jakoś nie widziałem, aby miał problem z sortowaniem winksmiley.jpg Stąd logiczny wniosek gadasz głupoty tongue.gif


--------------------
Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox
Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..."
Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL"
Go to the top of the page
+Quote Post
kufalo
post 29.01.2007, 10:02:53
Post #69





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 251
Pomógł: 2
Dołączył: 24.08.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Zbłąkany)
Litości winksmiley.jpg miałem PostgreSQL 8.1.x pod windows xp i używałem utf-8 i jakoś nie widziałem, aby miał problem z sortowaniem winksmiley.jpg Stąd logiczny wniosek gadasz głupoty tongue.gif


Znalazlem pod adresem:
http://confluence.atlassian.com/display/DO...racter+Encoding
ze:
Cytat
Please note that international characters sets are only fully supported and functional when using PostgreSQL 8.1 and above under Microsoft Windows.


Problemy z tym byly, a bez sortowania ani rusz......
Ale skoro juz to tragiczne niedopatrzenie zostalo naprawione, to chyba ponownie przesiade sie na PostgreSQL.
Chociaz i tak nadal odnosze wrazenie, ze uzywajac tej bazy pod winda mozna sie przejechac...

Cytat(SongoQ)
Warto poswiecić chwilkę na postgresa a konkretnie na plPHP.

A jak to zainstalowac na win, czy moze to juz jest w standardzie przy instalacji postgresql pod winda questionmark.gif

Ten post edytował kufalo 29.01.2007, 16:51:02
Go to the top of the page
+Quote Post
DeadMan
post 9.02.2007, 14:29:55
Post #70





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 19.12.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


mam pytanie jak zaimportowac plik.txt do tabeli test w ktorej sa 4 kolumny,z lini komend. Chce zeby plik.txt wypelnil puste pola w tych 4 kolumnach. Prosze o pomoc
Go to the top of the page
+Quote Post
SongoQ
post 9.02.2007, 14:42:22
Post #71





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 923
Pomógł: 9
Dołączył: 25.10.2004
Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca

Ostrzeżenie: (0%)
-----


napisz sobie jakis skrypcik ktory wrzuci jestli to jest sql to zaimportuj. Odnosnie PG i MySQLa konkretnie funkcji skladowych do nadal postres wygrywa ale podejrzewam ze jeszcze z 2lata i ta roznica bedzie w 2 strone, jesli tylko w MySQLu zostanie jezyk proceduralny.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
DeadMan
post 9.02.2007, 14:49:26
Post #72





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 19.12.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


skrypt to ja mam tylko nie wiem jakie polecenie wpisac w PG.
W SQL to by bylo tak -> LOAD DATA LOCAL INFILE "C:/wycieczki.txt" INTO TABLE
wycieczki LINES TERMINATED BY '\r\n' (kraj, ilosc_dni, nazwa_wycieczki, opis_wycieczki);

w PG to nie dziala probowalem zmieniac ale cos mi niewychodzi help me smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
maly_szcz
post 4.05.2007, 14:57:54
Post #73





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 12
Pomógł: 0
Dołączył: 14.02.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.
Wątek ma już trochę i dlatego chciałbym spytać, czy ktoś z Was próbował porównywać obecne wersje PostgreSQL i MySQL?


Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post
SongoQ
post 5.05.2007, 08:40:14
Post #74





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 923
Pomógł: 9
Dołączył: 25.10.2004
Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca

Ostrzeżenie: (0%)
-----


MySQL szybko sie rozwija i jestem pewny ze rok moze 2 i w mozliwosciach bedzie lepszy od PG. Narazie najwiekszym minusen jest jezyk proceduralny gdzie w Postgresie wiadomo ze jest kilka: plpgsql, java, c, php, ruby, python. Wydaje mi sie ze jesli takie tempo rozmwoju utrzymaja jakie jest teraz moga w malym stopniu podwazyc wartosc ORACLE czy MSSQLa


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Ania-678
post 17.07.2007, 23:08:31
Post #75





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 72
Pomógł: 0
Dołączył: 15.06.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


ym... a MySQL w wersji 5 obsługuje transakcje na blokowanie samych wierszy tak jak postgre? Bo jakoś pewnych informacji w necie nie bardzo można się doszukać...
Go to the top of the page
+Quote Post
Jarod
post 18.07.2007, 10:49:59
Post #76





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 190
Pomógł: 27
Dołączył: 23.04.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(SongoQ @ 5.05.2007, 07:40:14 ) *
MySQL szybko sie rozwija i jestem pewny ze rok moze 2 i w mozliwosciach bedzie lepszy od PG.


Masz jakieś konkretne uzasadnienie czy to tylko Twoje przypuszczenia? Bo obecnie wszyscy mówią, że MySQL nie umywa się do PostgreSQLa..


--------------------
”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335)
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateusz
post 18.07.2007, 16:09:05
Post #77


Admin Techniczny


Grupa: Administratorzy
Postów: 2 069
Pomógł: 93
Dołączył: 5.07.2005
Skąd: Olsztyn




dogania go, doczekaliśmy się triggerów w wersji 5, zadan wykonywanych co jakis czas.. co nie zmienia faktu ze późno to dodają, a zanim hostingi zrobią migracje na 5 to miną wieki...
Go to the top of the page
+Quote Post
SongoQ
post 18.07.2007, 17:53:58
Post #78





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 923
Pomógł: 9
Dołączył: 25.10.2004
Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Masz jakieś konkretne uzasadnienie czy to tylko Twoje przypuszczenia? Bo obecnie wszyscy mówią, że MySQL nie umywa się do PostgreSQLa..

Z tym sie zgodze ze sie nie umywa. Proste porownianie jesli korzystasz z PG tylko i wylacznie uzywajac SQL to o wiele lepszy jest MySQL ale gdzie juz zaczyna sie cos bardziej pogmatwanego gdzie jest wymagane uzycie jezyka proceduralnego w bazie danych to PG niestety ale MySQL bije jak tylko moze z jakiego powodu? Z takiego ze MySQL nie posiada zadnej implementacji jezyka proceduralnego. Obecnie co mozemy spotkac to SQL w procedurach i funkcjach.

Kiedys juz pisalem jaka baza jest najlpesza. Oczywiscie najlepsza jest taka jakie sa wymagania projektu a jakie sa wymagania projektu to juz jest bardziej skomplikowane. Jesli porownujac funkcjonalnosci to oczywiscie ze najlepsza jest ORACLE ale co z tego jak wiekszosc firm, bardzo duzych firma nie tylko w Polsce nie wykorzysta nawet 50% mozliwosci tej bazy.

@Jarod W obecnej pracy siedze tylko i wylacznie w plpgsql czyli Postgres, no i dla takiej rangi projektu MySQL by sobie nie poradzil, wile rzeczy sie dzieje automatycznie po stronie bazy danych (baz danych) nawet mozna powiedziec ze PG jest molo wystarczalny.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Jarod
post 18.07.2007, 19:26:19
Post #79





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 190
Pomógł: 27
Dołączył: 23.04.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(SongoQ @ 18.07.2007, 16:53:58 ) *
(...)Proste porownianie jesli korzystasz z PG tylko i wylacznie uzywajac SQL to o wiele lepszy jest MySQL(...)

Dlaczego tak uważasz?

Cytat(SongoQ @ 18.07.2007, 16:53:58 ) *
(...)ze najlepsza jest ORACLE(...)

Oracle ale do naprawde bardzo dużych baz. Jakiś czas temu natknąłem się na testy wydajności Oracle vs MSSQL. Ten pierwszy był wydajniejszy dopiero przy bardzo dużych bazach. Przy mniejszych MSSQL prowadził.

Cytat(SongoQ @ 18.07.2007, 16:53:58 ) *
@[b]Jarod [/b(...)MySQL by sobie nie poradzil, wile rzeczy sie dzieje automatycznie po stronie bazy danych (baz danych) nawet mozna powiedziec ze PG jest molo wystarczalny.

Podaj jakieś przykłady jakiego typu rzeczy wykonywane są z automatów. Nigdy nie miałem przyjemności pracować przy budowie tego typu (b. dużych) baz. Jestem po prostu ciekawy.

pozdrawiam


--------------------
”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335)
Go to the top of the page
+Quote Post
SongoQ
post 18.07.2007, 21:08:49
Post #80





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 923
Pomógł: 9
Dołączył: 25.10.2004
Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Dlaczego tak uważasz?

Prostota chyba najbardziej za tym przemawia i popularnosc. Poszukaj sobie testow dla malutkich baz zobaczysz jakie sa rezultaty.

Cytat
Oracle ale do naprawde bardzo dużych baz. Jakiś czas temu natknąłem się na testy wydajności Oracle vs MSSQL. Ten pierwszy był wydajniejszy dopiero przy bardzo dużych bazach. Przy mniejszych MSSQL prowadził.

Z tym to bym sie akurat nie zgodzil. Na Oracle mialem okazje pracowac przez ponad 3 lata uwierz mi ze jesli masz wszystko tak jak trzeba skonfigurowane to jest naprawde szybki. Co do testow to spotkalem sie z zypelnie przeciwnymi.

Cytat
Podaj jakieś przykłady jakiego typu rzeczy wykonywane są z automatów. Nigdy nie miałem przyjemności pracować przy budowie tego typu (b. dużych) baz. Jestem po prostu ciekawy.


Np cos takie jak dodanie do 1 tabeli powoduje mase operacji w innych tabelach, podobnie jak usuwanie i update. Albo inny przyklad monitorowanie zmian rekordow nie wazne czy to robisz przez aplikacje czy recznie masz kazda malusinka zmiane. Takich przykladow moze byc setki, ktore sie dzieja w bazie. Albo dodajesz do 1 baza a automatycznie dane sa replikowane w innych bazach niekoniecznie PG (trafiaja do MSSQL czy ORACLE)

Jesli nie znasz takich rzeczy to radze zakupic pare dobrych ksiazek przeczytac to da troche jasniejszy poglad na mechanizmy baz danych. Obecnie baza danych to nie tylko operacje SQL to rowniez wykorzystanie masy narzedzi jakie oferuje i wile rzeczy napisanych w procedurach skladowanych.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

6 Stron V  « < 2 3 4 5 6 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 17.01.2020 - 21:04