Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zasady pisania na forum Pro

Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.

9 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Wielojęzykowość, Czekam na Wasze propozycje
Ociu
post 17.04.2006, 15:28:25
Post #21





Grupa: Moderatorzy
Postów: 1 566
Pomógł: 37
Dołączył: 14.05.2003
Skąd: Kraków




Jabol: Muszę się zgodzić z Borą, wygląd pliku jest podobny do plików INI,a wprowadzenie tego w życie jest bardzije zamotane niż INI. Mój skrypt jest tylko silnikiem (albo słowo ostatnio bardzo popularne - frameworkiem) i nie ja go będe dalej rozwijał. Parse_ini_file jest w php4, pod które skrypt (niestety)...

Pewnie zaraz padnie pytanie: "Po co ten temat ?". Szukam jakieś alternatywy dla plików ini i wielkich tablic.

pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
sf
post 18.04.2006, 17:56:26
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 597
Pomógł: 30
Dołączył: 19.02.2003
Skąd: Tychy

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Fipaj @ 2006-04-17 14:24:45)
A co, jeśli w tłumaczonym tekście wystąpi znak "=" bądź przełamanie linii?

Użyć encji. Przełamanie lini jest rozwiązane w plikach konfiguracyjnych smarty. Jeszcze jakieś trudne pytania?


--------------------
Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
Go to the top of the page
+Quote Post
Jabol
post 18.04.2006, 18:01:58
Post #23





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 1 467
Pomógł: 13
Dołączył: 22.02.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Fipaj @ 2006-04-17 14:24:45)
A co, jeśli w tłumaczonym tekście wystąpi znak "=" bądź przełamanie linii?
Przeczytaj dokładnie to zauważysz, że oba problemy już są rozwiązane.

Osobiście w pewnym projekcie używałem też takiej opcji:

tabela: txts
pola:
id int
name varchar
pl text
de text

Tyle, że wiedziałem ile będzie języków... Teksty ogólne miały w name jakąś nazwę i je ładowałem do smarta i potem tylko
Kod
{$txts.PageName}
Teksty, które miały tam NULL były modułami innych modułów i z nich też były podlinkowane, także nie trzeba było się o nie martwić.

Ten post edytował Jabol 18.04.2006, 18:05:24
Go to the top of the page
+Quote Post
Prph
post 26.04.2006, 11:57:49
Post #24





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 338
Pomógł: 2
Dołączył: 4.03.2006
Skąd: Łódź

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,

Kilka dni temu pisalem klase opbsugujaca jezyk w moim frameworku. Wyglada to tak:

Klasa Language :

__construct($sLanguage = null)
1. jezeli podano w parametrze jezyk, ustaw go.
2. jezeli nie podano go, a ustnieje ciastko z nazwa jezyka (tlumaczenie strony w czasie trwania sesji), to zastosuja taki jezyk
3. w innym przypadku stosuj dod`myslny.

__get() dzieki ktorej w prtosty sposob korzysta,my z jezyka.

W pliku english.php mam tablice:

$aLanguage['main_menu_custam'] = 'SuperTurboMegaGigaUltraString ';

W aplikacji odwoluje sie do tego tak:

$oLanguage->main_menu_custam;

W szablonach wpisuje: {$LANGUAGE.MAIN_MENU_CUSTAM}.

Dziala :]
Go to the top of the page
+Quote Post
Neotion
post 27.04.2006, 07:20:49
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 67
Pomógł: 0
Dołączył: 13.09.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Przepraszam będe pisał bez shifta bo siedze w szkole smile.gif

w każdym razie:
wg. mnie najlepszym rozwiązaniem jest to które już oferuje pewien mod do php (nie pamiętam niestsety nazwy ale jest nawet jego opis gdzieś w manualu):
polega on na korzystaniu z tablic zawierających całe tłumaczenia stringów i wywoływanie tłumaczeń np poprzez funkcję
  1. <?php
  2. _("Tłumacz mnie");
  3. ?>
a przedtem na załądowaniu tej tablicy do pamięci. Potem wystarczy napisać sobie edytor w c++ (czy co tam chcecie) który wyciąga wszystkie stringi zawarte w tych funkcjach np. w podanym katalogu i przedstawia wygodny formularz do tłumaczenia. Za to w plikach .php pisazemy sobie jakimś językiem referencyjnym np. angielskim.

Pomysł programu pomocniczego to już idea barzeij wniesiona przeze mnie (albo plagiat czyjejś - nie pamiętam) ale takie rozwiązanie wydaje się wygodne i szybkie.


--------------------
current: nexcite cms (0.2.5) running on top of netsource framework (0.5.3)

workbench: nsapi | php 5.1.2 | mysql 5.0.18 | phpmyadmin 2.9 rc1 | zend studio 5.2.0 | apache/2.2.0 (linux/suse)
Go to the top of the page
+Quote Post
Bastion
post 27.04.2006, 07:35:10
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 505
Pomógł: 0
Dołączył: 8.01.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


takie wlasnie (podobne) rozwiaznie jest w klasie Babel, ktory korzysta z plikow .po / .mo z gettexta. nie trzeba pisac zadnego programu w c++, wystarczy skorzytac z progmau gettext

xgettext example01.php -L php -o pl_PL.po --keyword=_r --keyword=_p

i wycina do pliku po wszystkie ciagi tekstowe poprzedzone funkcja _r i _p


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
sadu
post 27.04.2006, 10:47:56
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 30
Pomógł: 0
Dołączył: 25.04.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


moze pomoze:

http://www.tutorialized.com/tutorial/Multi...ge-System/12488

pozdro
Go to the top of the page
+Quote Post
Seth
post 5.05.2006, 13:20:27
Post #28





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 335
Pomógł: 6
Dołączył: 7.03.2002

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Odkopuje temat bo zastanawiam sie nad tym w jaki spsob, zgrabnie pobierac dane z tablicy z jezykami wewnatrz obiektu.

Moja tablica wyglada mnie wiecej tak:
  1. <?php
  2. $lang['pl_PL'] = array(
  3. 'app' => array(
  4.  'title' => 'Test'
  5. )
  6.  );
  7. ?>


Trzymam ja w pliku pl_PL.lang.php i includuje w zaleznosci od ustawien lokalizacji.

Teraz aby moc uzywac tej tablicy w klasie, przekazuj ja do konstruktora:

  1. <?php
  2. $landSetting = 'pl_PL';
  3.  
  4. require_once($landSetting . '.lang.php');
  5.  
  6. $foo = new Foo($lang[$landSetting]);
  7.  
  8. class Foo {
  9.  var $_lang = null;
  10.  
  11.  
  12.  function Foo(&$lang) {
  13. $this->_lang = &$lang;
  14.  }
  15. }
  16. ?>


Robie tak bo nie chce uzywac globali.

Zastanawiam sie teraz, czy dalo by sie to jednak inaczej zapisac.

Moze zamiast przekazywania tablicy uzyc singletonu zawierajacego ta tablice i odwolywac sie do niej np tak:

  1. <?php
  2. Lang::getMsg('app.title', 'pl_PL')
  3. ?>

?


Ogolnie chodzi mi o to zeby wewnatrz obiektu moc sie dostac do pliku jezykowego bez uzywania global.

Ma ktos jakies pomysly? smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
splatch
post 5.05.2006, 21:36:48
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 487
Pomógł: 7
Dołączył: 7.01.2004
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Bardzo przydatny temat dla wszystkich którzy odwiedziają ten wątek: http://forum.mojavi.org/index.php?showtopic=1502&st=0

Są tam diagramy które ilustrują istotę działania. Polecam uwadze wszystkich.


--------------------
Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant.
Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania..
Go to the top of the page
+Quote Post
AveNET
post 20.05.2006, 09:54:11
Post #30





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 7.03.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam taką tablicę
  1. <?php
  2.  
  3. $lang=array (
  4.  
  5. 'Ave' => 'Łukasz Peroń',
  6. 'JK' => 'Jan Kowalski',
  7.  
  8. );
  9.  
  10. ?>


Chciałbym żeby zamiast za każdym razem pisać (aby się wyświetliło Łukasz Peroń)
  1. <?php
  2. echo $lang['Ave'];
  3. ?>


żeby stosować krótką forme (taką jak niżej) ale o tym samym działaniu co powyższy kod

  1. <?php
  2. {%Ave%}
  3. ?>


Może ktoś ma pomysł jak to zrobić, wielkie THX

Ten post edytował AveNET 20.05.2006, 09:56:12
Go to the top of the page
+Quote Post
DeyV
post 20.05.2006, 21:20:50
Post #31





Grupa: Zarząd
Postów: 2 277
Pomógł: 6
Dołączył: 27.12.2002
Skąd: Wołów/Wrocław




Cytat(Seth @ 2006-05-05 13:20:27)
Ogolnie chodzi mi o to zeby wewnatrz obiektu moc sie dostac do pliku jezykowego bez uzywania global.

A może po prostu nie używać tablicy?

W końcu jest tyle "ładniejszych" rozwiązań?

Można np. przechowywać te dane w pliku pl_PL.ini (.php) który nie tylko jest szybciej parsowany, niż php, to na dodatek - łatwiejszy do generowania z utomatu.

Równie dobrze - można te dane przechowywać przecież w mini klasach, a wtedy korzystanie z sigletona staje się już banalne.

Choć osobiście najbardziej żałuję, że prace z plikami .po / .mo z gettexta jest w tej chwili tak skomplikowana, ponieważ najchętniej na nie przerzuciłbym cały ten problem - choćby z uwagi na wydajność i wszechstonność (obsluga liczb pojedynczych i mnogich, odmiany itp.)


--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
Go to the top of the page
+Quote Post
g00fy
post 1.06.2006, 20:23:06
Post #32





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 22
Pomógł: 0
Dołączył: 23.11.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a co powiedzie o languagefactory::GetLang()
a pozniej w miejscach w tpl <? $lang->get('id_slowa');?>
?
Go to the top of the page
+Quote Post
nasty
post 4.06.2006, 19:22:50
Post #33





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 634
Pomógł: 14
Dołączył: 27.05.2006
Skąd: Berlin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Moim zdaniem, (ja tak zrobilem w moim programie ktory teraz pisze), w pliku php, zrobic array :
Angielskie:
  1. <?php
  2. $cp_Lang = array(
  3. "ok" => "OK",
  4. "yes" => "Yes",
  5. "no" => "No",
  6. "user not found" => "User not found");
  7. ?>

Polskie:
  1. <?php
  2. $cp_Lang = array(
  3. "ok" => "OK",
  4. "yes" => "Tak",
  5. "no" => "Nie",
  6. "user not found" => "U?ytkownik nie istnieje");
  7. ?>

Wyjasniam, texty w plikach sa zachowane w tej postaci, znaczy sie "key" od przeumaczonego slowa albo zdanie to jest to samo zdanie tylko ze po angielsku, wtedy bedziesz wyswietlal error np. user not found, to poszuka w array czy jest index z takim kluczem, jak tak to go wyswietli a jak nie to wyswietli to zdanie ktore pisales, ktore tez jest poprawne.

a oto funkcja to tumaczy:
  1. <?php
  2. function _($string) {
  3.  
  4. $string = trim(strtolower($string));
  5. $language = $_CFG['system_language'];
  6. require_once("i18n/lang.$language.php");
  7.  
  8. if(!empty($cp_Lang[$string])) {
  9. return $cp_Lang[$string];
  10. } else {
  11. return $string;
  12. }
  13.  
  14. }
  15. ?>

t tak mozesz byc pewien ze nigdy nikt nie zobaczy bledu zwiazanego z nie znalezieniem polskiego (czy innego) odpowiednika.
Go to the top of the page
+Quote Post
DooBLER
post 3.12.2006, 09:13:15
Post #34





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 16
Pomógł: 0
Dołączył: 7.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam
Odgrzeję kotleta...

Piszę średniej wielkości aplikację i także stanąłem przed problemem wielojęzyczności.

Miałem zamiar rozwiązać to przy pomocy plików językowych zawierających tablice z całymi "zdaniami"

Jednak po przeczytaniu tego tematu zainteresowałem się plikami .po/.mo (zwłaszcza, że miałem z nimi już do czynienia przy okazji tłumaczenia jakiejś gry...)

I teraz mam prośbę do kogoś kto kożysta z tego sposobu tłumaczenia w php.
Proszę o jakieś fragmęty kodu jak się używa tych plików.

I jescze nasówa mi się pytanie czy na serwerze nie musi być coś doinstalowywane żeby obsługa tych plików była możliwa, bo jeśli tak to niestety ten sposób lokalizacji odpada

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
NuLL
post 3.12.2006, 12:55:27
Post #35





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 262
Pomógł: 21
Dołączył: 3.05.2004
Skąd: Sopot, Krakow, W-wa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


http://forum.php.pl/index.php?showtopic=42371&hl=babel


--------------------
Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
Go to the top of the page
+Quote Post
cicik
post 3.12.2006, 17:03:29
Post #36





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 219
Pomógł: 5
Dołączył: 18.07.2006
Skąd: Piekary Śląskie

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Można też skorzystać z TMX, zunifikowany opis XMLowy.


--------------------
CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota
Go to the top of the page
+Quote Post
Sh4dow
post 4.12.2006, 10:55:20
Post #37





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 569
Pomógł: 0
Dołączył: 17.08.2003
Skąd: Dąbrowa Górnicza

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie wiem czy ktoś wogóle o tym słyszał czy używał, ale ja osobiscie pracuje z gettextem. Bardzo szybki, duzo narzedzi okienkowych, z webowymi jest gorzej, chociaz sam juz napisałem cos takiego ale jest jeszcze w wersji wczesnych beta, jesli nie masz tlumaczenia dla klucza, to pokazuje ci sie klucz, niby wymaga od uzytkownika zeby klucze byly pelnymi zdaniami, ale chociaz szablony dla widoku sa czytelniejsze. Problemy: trzeba przygotowywac pliki poprzez kompliacje.
Jeszcze jeden blad to to ze serverrobi cache plikow skompilowanych i przy czestej edycji nie widac poprawek. Ale sa sposoby na obejscie tego problemu

Ten post edytował Sh4dow 4.12.2006, 10:57:13


--------------------
Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota
Zarządzaj swoim budżetem domowym
Go to the top of the page
+Quote Post
DeyV
post 7.12.2006, 23:18:16
Post #38





Grupa: Zarząd
Postów: 2 277
Pomógł: 6
Dołączył: 27.12.2002
Skąd: Wołów/Wrocław




Właśnie o gettext była mowa, gdy wspominaliśmy o Babel oraz plikach .mo i .po smile.gif


--------------------
"Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
Go to the top of the page
+Quote Post
pawkow
post 21.03.2007, 20:27:11
Post #39





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 76
Pomógł: 7
Dołączył: 30.09.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Problem multijęzykowości rozwiązałem w prosty sposób. Mam taką strukturę katalogów:

Kod
| Languages
| -- Polish
| -- | -- global.php
| -- | -- header.php
| -- | -- footer.php
| -- | -- cośtam.php
| -- English
| -- | -- global.php
| -- | -- header.php
| -- | -- footer.php
| -- | -- cośtam.php


I w bazie mam np. artykuły: id, pl_title, eng_title, pl_body, eng_body

W cookies trzymam pl lub eng, i sprawdzam w aplikacji, czy jest pl, czy eng. Jeżeli nie ma lub jest inne, to korzystam z default (pl) i ładuję odpowiednie pliki językowe w odpowiednich częściach aplikacji, oraz pobieram odpowiednie treści z bazy danych. Proste, i wydajne
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 21.03.2007, 20:30:23
Post #40





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 7 494
Pomógł: 302
Dołączył: 31.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(pawkow @ 21.03.2007, 20:27:11 ) *
Proste, i wydajne
Sposób najgorszy z możliwych.
Jakbym miał 5 wersji językowych i znalazł błąd w jednym z plików to by mnie coś trafiło przy poprawianiu.

Odradzam stanowczo takich rozwiązań.
Go to the top of the page
+Quote Post

9 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.06.2019 - 17:53