Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Uruchomienie skryptów po wupushowaniu tagów
rad11
post 9.08.2018, 07:12:46
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 232
Pomógł: 177
Dołączył: 7.10.2012
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chciałbym skonfigurować sobie plik gitlab-ci.yml w kilku projektach tak aby po wypushowaniu tagu uruchomić sobie trzy komendy. Dodatkowo chciałbym zdefiniować zmienne w tym pliku gitlab-ci.yml.

Plik wygląda następująco:

  1. stages:
  2. - build
  3. - deploy
  4.  
  5. build:
  6. stage: build
  7. script:
  8. - composer install --no-ansi
  9. - vendor/bin/phar-composer build
  10. artifacts:
  11. paths:
  12. - example.phar
  13. tags:
  14. - php:7.0
  15.  
  16. deploy:
  17. stage: deploy
  18. only:
  19. - tags
  20. dependencies:
  21. - build
  22. script:
  23. - cp example.phar /opt/example/
  24. tags:
  25. - php:7.0


komenda to będzie example.phar bin/console command1 $VARIABLE1 $VARIABLE2 $VARIABLE3

Czy jest ktoś w stanie pomóc mi zmodyfikować ten pliczek tak aby uruchomić te komendy po wypushowaniu tagu ?

Ten post edytował rad11 9.08.2018, 07:13:07
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 9.08.2018, 07:38:03
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 530
Pomógł: 1324
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


`deploy` który masz odpala się na tagi. Więc dodaj sobie do `script` to co chcesz a potem przeleć przez Lint sprawdzając czy poprawnie.

No chyba że nie zrozumiałem co chcesz osiągnąć smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
rad11
post 9.08.2018, 07:46:19
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 232
Pomógł: 177
Dołączył: 7.10.2012
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To może jeszcze raz opisze troszkę dokładniej.

Mam kilka skryptów jeden z nich dodaje mi do JIRA wersje które są pobrane z gita oraz drugi skrypt który tworzy release notes w confluence też pobierając najnowsze tagi. I teraz chciałbym aby wykryć to czy w gitcie został wypushowany tag i uruchomić po tym te 2 skrypty.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 9.08.2018, 08:02:29
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 530
Pomógł: 1324
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


No to tak jak napisałem. Masz już:

Kod
deploy:
  stage: deploy
  only:
    - tags
  dependencies:
    - build
  script:
    - cp example.phar /opt/example/
  tags:
    - php:7.0


więc do sekcji `scripts` dodaj sobie kolejne polecenia.

Możesz też dodać nowy stage np: `documentation` dodając go za deploy w `stages` a potem task:

Kod
deploy:
  stage: documentation
  only:
    - tags
  script:
    - example.phar bin/console command1 $VARIABLE1 $VARIABLE2 $VARIABLE3


Ten post edytował Pyton_000 9.08.2018, 08:02:42
Go to the top of the page
+Quote Post
rad11
post 9.08.2018, 08:08:43
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 232
Pomógł: 177
Dołączył: 7.10.2012
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ok spróbuję tak i wrócę z feedbackiem wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
ZenekN
post 12.09.2018, 21:08:44
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 386
Pomógł: 5
Dołączył: 7.08.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie wrociles
Go to the top of the page
+Quote Post
rad11
post 16.09.2018, 07:50:45
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 232
Pomógł: 177
Dołączył: 7.10.2012
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Taki sposob pomógł
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.10.2018 - 15:45