Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Łączenie kolumn
hansikkk
post 5.09.2014, 14:01:44
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 14.07.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,

Mam kolumnę z datę, rozdzielam na dwie kolumny z miesiącem i rokiem, później chciałbym je połączyć by uzyskać np. 2014/09

Moje nie działające rozwiązanie:

  1. DATEPART(YEAR, dok_DataWyst) + '' + DATEPART(MONTH, dok_DataWyst) AS DATA,


I o ile dla tekstu sprawdza się on znakomicie, o tyle w tym przypadku nie podaje daty, tylko sumę.
Jak wstawić również znak np. "/", by uzyskać 2014/09?

Z góry dzięki za pomoc.

Go to the top of the page
+Quote Post
rad11
post 5.09.2014, 14:06:52
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 237
Pomógł: 177
Dołączył: 7.10.2012
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. DATEFORMAT(dok_DataWyst, %Y%/%m) AS DATA
?

Ten post edytował rad11 5.09.2014, 14:14:53
Go to the top of the page
+Quote Post
hansikkk
post 5.09.2014, 14:42:38
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 14.07.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


DATEFORMAT - is not a recognized built-in function name,


Msg 102, Level 15, State 1, Line 16
Incorrect syntax near 'Y'.
Msg 102, Level 15, State 1, Line 23
Incorrect syntax near 'dok_DataWyst'.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 5.09.2014, 14:43:52
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 513
Pomógł: 5720
Dołączył: 27.12.2004




Bo dostales funkcje, ktora jest w mysql a ty uzywasz mssql... Zobacz jaki jest odpowiednik w mssql.


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Turson
post 5.09.2014, 14:44:00
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 291
Pomógł: 829
Dołączył: 14.02.2009
Skąd: łódź

Ostrzeżenie: (0%)
-----


DATE_FORMAT
Go to the top of the page
+Quote Post
hansikkk
post 5.09.2014, 15:25:56
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 8
Pomógł: 0
Dołączył: 14.07.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


right(CONVERT(char(10), dok_DataWyst, 103), 7),

Odpowiedź.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.05.2019 - 00:18