Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Gdzie przechowywać zapytania SQL?
ghost1511
post 6.04.2014, 20:47:55
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 186
Pomógł: 18
Dołączył: 2.09.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Chciałbym gdzieś zapisywać zapytania SQL do czyszczenia i wgrywania testowych danych do tabel. Wiem, że mogę zapisać to w pliku txt na dysku, ale czy jest gdzieś miejsce w którym mogę to trzymać na serwerze?

Łączę się z bazą danych za pomocą Microsoft Management Studio.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 6.04.2014, 21:30:27
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 798
Pomógł: 1373
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


w pliku SQL gdziekolwiek sobie zamarzysz,
oby nie w zaszyfrowanym katalogu
Go to the top of the page
+Quote Post
ghost1511
post 6.04.2014, 21:43:40
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 186
Pomógł: 18
Dołączył: 2.09.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ok, ok. Chyba się nie zrozumieliśmy, albo ja nieprecyzyjnie napisałem. Nie chodzi mi o plik sql na serwerze w systemie plików. Chodzi mi o mechanizm pozwalający trzymać zapytania, uruchamiać je zmieniać itp.

Ten post edytował ghost1511 6.04.2014, 21:44:02
Go to the top of the page
+Quote Post
Morfina
post 9.04.2014, 10:17:24
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 14
Pomógł: 0
Dołączył: 4.09.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


O ile dobrze kolegę rozumiem to można do tego celu wykorzystać Widoki lub Procedury zależnie od tego co dokładnie kolego potrzebuje i czy te same czynności dot. różnych baz danych na tym samym serwerze.
Go to the top of the page
+Quote Post
#luq
post 10.04.2014, 07:35:59
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 589
Pomógł: 91
Dołączył: 22.05.2008
Skąd: Gliwice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A dlaczego nie trzymać plików z takimi "serwisowymi" zapytaniami w formacie *.sql w katalogu do którego nie ma dostępu z poziomu przeglądarki i w razie potrzeby z poziomu serwera wykonywać te zapytania?

Na przykładzie mysql:
Kod
mysql -uuser -ppass dbname < file.sql


Jeśli nie masz dostępu do samego serwera to zawsze jest możliwość zdalnego logowania się do samej bazy z poziomu programu na Twoim localu.


--------------------
Moja gra - scraby.io
Go to the top of the page
+Quote Post
ghost1511
post 10.04.2014, 08:00:46
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 186
Pomógł: 18
Dołączył: 2.09.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie, nie mam dostępu do serwera. Chciałem to zrobić w celu przenoszenia tych zapytań między maszynami (Mam dwa komputery z których korzystam mniej więcej w podobnym wymiarze czasowym). Nie pozostaje mi chyba nic innego jak GIT wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
krzyzaq
post 20.08.2014, 08:58:37
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 29
Pomógł: 0
Dołączył: 4.09.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a może w takim razie jakis dropbox, onedrive lub google drive - automatyczna synchronizacja wybranego katalogu po zmianach i problem z głowy - zamiast przeklejać ja git-a?
ew mały gwizdek usb.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 20.08.2014, 10:42:09
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 798
Pomógł: 1373
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@krzyzaq to co piszesz to kompletne nieporozumienie. GIT jest (ogólnie CVS) najlepszym sposobem na przechowywanie takich danych. Zwłaszcza że masz wersjonowanie.

Ostatnio zainteresowałem się czymś takim:
http://dbv.vizuina.com/

Tylko szkoda że nie ma możliwości robienia rollback w postaci oddzielnych zapytań.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2019 - 22:32