Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zasady panujące na forum News

1. Posty w tym forum są poddawane moderacji więc nie dodawaj ich kilka razy.
2. Akceptujemy tylko wartościowe wiadomości o php lub pochodnych
3. Publikacja newsa na wortalu po moderacji oscyluje w granicach 30min
4. Wstawiane grafiki powinny mieć maksymalną szerokość 357px

Zapraszamy do uzupełniania wortalu o ciekawe informacje :)

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> XAMPP 1.80, nowa wersja
rzymek01
post 19.07.2012, 16:00:09
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 592
Pomógł: 62
Dołączył: 3.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dziś na sourceforgu pojawiła się nowa wersja serwera xampp dla windows.

PHP: 5.4.4
MySQL: 5.5.25

Xampp, różne wersje i osy: klik
Xampp, najnowsza wersja 1.8 pod Windowsa: klik

Używam od dłuższego czasu, polecam, jest to chyba najbardziej zbliżony serwer pod Windowsa, przypominający te spod Linuxa.
Od razu mamy zainstalowaną obsługą ssl (OpenSSL), a w większości przypadków, jeśli chcemy użyj jakiegoś modułu (np. curl) wystarczy odkomentować jedną linię w pliiku konfiguracyjnym dostępnym z panelu Xamppa

Zawartość i wersje oprogramowania:
###### ApacheFriends XAMPP Version 1.8.0 ######

XAMPP is an easy install bundle solution for developer and designer with following components:

+ Apache 2.4.2
+ MySQL 5.5.25a (Community Server)
+ PHP 5.4.4 (VC9 X86 32bit thread safe) + PEAR
+ XAMPP Control Panel Version 3.0.12 by hackattack142 (Great Thanks!!))
Vgl.: http://www.apachefriends.org/f/viewtopic.p...=16&t=46743
+ phpMyAdmin 3.5.2
+ OpenSSL 1.0.1c
+ ADOdb 5.15
+ XAMPP Security
+ Mercury Mail Transport System v4.62 (not included in the portable version)
+ FileZilla FTP Server 0.9.41 (not included in the portable version)
+ Webalizer 2.23-04 (not included in the portable version)
+ Strawberry Perl 5.16.0.1 Portable
+ Tomcat 7.0.28 (not included in the portable version)
+ Old XAMPP Control Panel Version 2.5 von www.nat32.com (depricated)
+ XAMPP mailToDisk 1.0 (write sendet emails via PHP on local disk in <xampp>\mailoutput. Is activated in the php.ini as mail default.)


* System Requirements:

+ 64 MB RAM (RECOMMENDED)
+ 350 MB free fixed disk
+ Windows 2003, XP (RECOMMENDED), VISTA, Windows 7
Powód edycji: [DeyV]: literówki


--------------------
:]
Go to the top of the page
+Quote Post
Kubala95
post 20.07.2012, 22:37:05
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 19.07.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja jednak uważam, że lepiej sobie złożyć serwer ręcznie. Nie jest to dużo roboty, a zdobywa się większe umiejętności.

Ten post edytował Kubala95 20.07.2012, 22:37:52
Go to the top of the page
+Quote Post
greycoffey
post 22.07.2012, 23:04:33
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 320
Pomógł: 29
Dołączył: 3.04.2010

Ostrzeżenie: (20%)
X----


@up A ja, że Windows na serwer oraz stację roboczą służącą do programowania się nie nadaje, nigdy nie dojdzie do takiej prostoty instalacji i konfiguracjami jak pod Linuxem (Debian, Gentoo).
Go to the top of the page
+Quote Post
rzymek01
post 23.07.2012, 16:27:56
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 592
Pomógł: 62
Dołączył: 3.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


dla moich potrzeb w zupełności wystarcza,
nie widzę przewagi "lampa" nad "xamppem" dla środowiska developerskiego


--------------------
:]
Go to the top of the page
+Quote Post
sazian
post 24.07.2012, 20:26:05
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 969
Pomógł: 132
Dołączył: 19.09.2006
Skąd: B-tów

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(greycoffey @ 23.07.2012, 00:04:33 ) *
@up A ja, że Windows na serwer oraz stację roboczą służącą do programowania się nie nadaje, nigdy nie dojdzie do takiej prostoty instalacji i konfiguracjami jak pod Linuxem (Debian, Gentoo).


więc trzeba zmienić system wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
mrWodoo
post 20.08.2012, 20:04:46
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 160
Pomógł: 6
Dołączył: 13.01.2012
Skąd: Bytom

Ostrzeżenie: (0%)
-----


kicha na maksa z nowym szAMBBem... połączenia do mysql trwa > 1s.... podczas gdy na starszej wersji śmiga aż miło ohmy.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
!*!
post 21.08.2012, 06:51:08
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 298
Pomógł: 447
Dołączył: 16.11.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(rzymek01 @ 23.07.2012, 17:27:56 ) *
nie widzę przewagi "lampa" nad "xamppem" dla środowiska developerskiego

Może dlatego że to nieco inne założenia? Pomimo że Xampp jest pod linux/osx to jakoś nie widzę zastosowania skoro jest repo.

- działa od ręki, instalacja jednym poleceniem.
- właśnie dzięki repo robisz update/upgrade do nowszej wersji też jednym poleceniem.
- nie musisz korzystać z otoczki w postaci programów trzecich aby coś ustawić, patrz punk pierwszy

mrWodoo - jakie połączenie? I skąd wiesz że aż tyle, robiłeś pomiary, jak? Przedstaw wyniki.


--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
Go to the top of the page
+Quote Post
mrWodoo
post 21.08.2012, 14:10:53
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 160
Pomógł: 6
Dołączył: 13.01.2012
Skąd: Bytom

Ostrzeżenie: (0%)
-----


tak, pomiar na samej funkcji mysql_connect, ponad 1s było, 1.067 coś tam.

ogólnie, phpmyadmin wolno działało itd.

wróciłem na 1.7.7 (xampp) i śmiga aż miło, tam chyba problemem jest skip-name-resolve (tzn. trzeba ustawić ale nie bawiłem się w to)


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
rzymek01
post 21.08.2012, 17:09:34
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 592
Pomógł: 62
Dołączył: 3.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(!*! @ 21.08.2012, 07:51:08 ) *
Pomimo że Xampp jest pod linux/osx to jakoś nie widzę zastosowania skoro jest repo.

chodzi ci o systemy kontroli wersji?

jeśli tak to nie widzę związku,
chyba, że miałbym vpsa albo clouda, to byłoby mi wszystko jedno czy lokalnie czy zdalnie smile.gif


--------------------
:]
Go to the top of the page
+Quote Post
Pilsener
post 22.08.2012, 09:04:46
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 537
Pomógł: 178
Dołączył: 19.04.2006
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Znowu debaty czy lepiej recznie wsio instalować i czy na windowsie czy na novellu w cziwrajterze. Dostajesz komputer na windowsie i masz programować, więc ściągasz xamppa + ide i lecisz. Jak komuś to nie odpowiada to niech nie używa albo kleci sobie środowisko bajt po bajcie, po to powstały takie paczki żeby człowiek mógł się skupić na programowaniu a nie instalowaniu i konfigurowaniu środowiska, wszystkich bibliotek, rozszerzeń itp. itd. etc.

To taka sama debata, jak pisać w notatniku czy w edytorze. Kiedyś wiele osób uważało, że czyste kodowanie to tylko w notatniku a edytory są dla początkujących czy umierających. Pracuje już trochę a jeszcze nie widziałem, żeby ktoś stawiał ręcznie apacza, php, mysql, pocztę, ftp i ten cały serwerowy bajzel. Po to są narzędzia by ich używać, kto pisze kod w notatniku zamiast nowoczesnym ide, stawia środowisko ręcznie czy korzysta z phpmyadmina zamiast nowoczesnego programu do obsługi i monitorowania wielu baz danych na różnych serwerach jest delikatnie mówiąc - dinozaurem smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
!*!
post 22.08.2012, 10:52:05
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 298
Pomógł: 447
Dołączył: 16.11.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Pilsener)
Pracuje już trochę a jeszcze nie widziałem, żeby ktoś stawiał ręcznie apacza, php, mysql, pocztę, ftp i ten cały serwerowy bajzel. Po to są narzędzia by ich używać

To jeszcze mało widziałeś wink.gif takie paczki są dla początkujących, trudno o postawienie dobrze serwera, (może jeszcze na windows? biggrin.gif) instalując coś takiego. Na *unix jest to po prostu nie potrzebne, odwrotnie niż w windows, bo system jest goły.

rzymek01 - repo == repozytorium, zbiór programów w systemach unix instalowanych bezpośrednio z systemu np. przez aptitude

Ten post edytował !*! 22.08.2012, 10:54:44


--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
Go to the top of the page
+Quote Post
Pilsener
post 23.08.2012, 00:08:23
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 537
Pomógł: 178
Dołączył: 19.04.2006
Skąd: Gdańsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ale u licha ja tu nie mówię o klasycznym serwerze, tylko o środowisku pracy na potrzeby developera. Jeśli ktoś mi chce stawiać wersję produkcyjną portalu na XAMPPie, to nie będę się powtarzał - to samo co napisałem wyżej, tylko o 180 stopni smile.gif XAMPP jest dla programisty PHP/MySQL a nie dla administratora serwera czy systemów linuksowych.
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 24.08.2012, 05:59:05
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 743
Pomógł: 795
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie wiem czemu ludzie sie pierdzielą z jakimś Xamppem który tylko później sprawia problemy jak chcieć np zainstalować postgresa, czy juz nawet nie mówiąc o wyższej jeździe z imagick jak jest dostępny i zawsze wspierany z samej góry Zend Server CE w którym to wszystko po prostu działa.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
rzymek01
post 24.08.2012, 17:34:15
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 592
Pomógł: 62
Dołączył: 3.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(!*! @ 22.08.2012, 11:52:05 ) *
rzymek01 - repo == repozytorium, zbiór programów w systemach unix instalowanych bezpośrednio z systemu np. przez aptitude

używam XAMPP tylko i wyłącznie na windows i nie pomyślałbym nawet o nim na linuxach smile.gif
Poleć mi coś równie dobrego i szybkiego w postawieniu na windows tongue.gif

a repozytoria skojarzyły mi się z systemem kontroli wersji (nie pomyślałem, że może chodzić Ci o linuxa),
bo jest to też jakaś alternatywa,
na linuxie montujesz poleceniem sshfs projekt z deweloperskiej maszyny i to wszystko, całość może być pod gitem/svnem,
w każdym razie gdziekolwiek jesteś potrzebujesz jedynie IDE i zamontowania katalogu, żadnej konfiguracji smile.gif

Ten post edytował rzymek01 24.08.2012, 17:37:24


--------------------
:]
Go to the top of the page
+Quote Post
zaksmok
post 10.09.2012, 23:10:03
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 58
Pomógł: 2
Dołączył: 12.01.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dla osób z problemem z połączeniem MySQL: Zmieńcie localhost na 127.0.0.1 w adresie hosta. Błąd wynika z zapętlania połączenia.
Go to the top of the page
+Quote Post
Mikser
post 16.01.2015, 16:55:58
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 16.01.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czy własny serwer nie zajmuje pamięci na komputerze jak będę dodawał tekst albo zdjęcia na bloga?
Czy mój blog będzie dostępny cały czas nawet jak komputer będzie wyłączony?
Go to the top of the page
+Quote Post
SpiritCode
post 16.01.2015, 17:11:31
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 167
Pomógł: 35
Dołączył: 29.12.2014
Skąd: Otwock

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mikser złota łopata dla Ciebie!

A co do pytania:
Z tego co wiem, to serwer lokalny korzysta z komputera jak z maszyny serwerowej, czyli używa tego samego miejsca na dysku co reszta aplikacji i w miarę potrzeby zajmuje kolejne MB pamięci.
Kiedy wyłączysz komputer to wyłączysz też aplikację serwerową i nie będzie wglądu do jego zasobów. Jeśli Twój komputer z wykorzystaniem Xampp udostępnia treści w internecie to tak - strona przestanie odpowiadać jeśli wyłączysz komputer
Go to the top of the page
+Quote Post
Mikser
post 16.01.2015, 17:45:17
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 16.01.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


dzięki Dopiero sie uczę xamppa i nie wiem jak dział
Go to the top of the page
+Quote Post
Kloc
post 17.01.2015, 20:31:09
Post #19





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 115
Pomógł: 8
Dołączył: 8.06.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam xampa, i jak udostępnić stronę w internecie?


--------------------
Kloc = Kolor
Obama !== Murzyn
Obama === Kloc


Jak Ci pomogłem to daj Pomógł, tu nie chodzi o te Pomógł, bo to do niczego nie potrzebne, ale daj! :D
Go to the top of the page
+Quote Post
patry6123
post 21.01.2015, 19:28:09
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 72
Pomógł: 11
Dołączył: 4.12.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Albo wstawiasz ją na jakiś hosting, albo musisz mieć publiczne ip
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.02.2018 - 09:28