Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Koflikt sygnatury Trait i Klasy
markonix
post 15.12.2017, 01:33:14
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 691
Pomógł: 288
Dołączył: 16.12.2008
Skąd: Śląsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Klasa rodzica ma metodę response() i ma ją też trait, niestety sygnatury (i także treść metody są zupełnie różne).
Dziecko dziedziczy po rodzicu i używa trait i powoduje to problem:"
Cytat
Declaration of Dingo\\Api\\Routing\\Helpers::response() should be compatible with Optimus\\Bruno\\LaravelController::response($data, $statusCode = 200, array $headers = Array)

Jak się można domyśleć po przestrzeniach nazw nie mam możliwości ingerencji bezpośrednio w kod tych klas.
Da się to jakoś zgrać? Niestety use + insteadof tu nie zadziałało bo można to użyć tylko dla Trait.

Ten post edytował markonix 15.12.2017, 01:33:38


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Xelah
post 15.12.2017, 09:58:54
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 139
Pomógł: 24
Dołączył: 12.05.2013
Skąd: Hamburg

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A możesz trochę więcej szczegółów podać? O co w ogóle chodzi? Dlaczego takie rozwiązanie? Jak to się stało, że masz trait (bo to ty go dodajesz do klasy, jak mniemam), który ma inną sygnaturę niż klasa, w której chcesz go używać?

Jaki problem w ogóle próbujesz rozwiązać? Bo podałeś tylko objawy bez jakiegokolwiek kontekstu.

Ten post edytował Xelah 15.12.2017, 11:12:18
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 15.12.2017, 10:52:31
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 821
Pomógł: 1375
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mnie to wygląda jak błąd samych klas i problemu z paczkami.
Go to the top of the page
+Quote Post
markonix
post 15.12.2017, 13:33:38
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 691
Pomógł: 288
Dołączył: 16.12.2008
Skąd: Śląsk

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam mój kontroler ApiBaseController który ma dziedziczyć po:
https://github.com/esbenp/bruno/blob/master...lController.php
natomiast w moim API korzystam też z biblioteki Dingo, który ma Trait następujący:
https://github.com/dingo/api/blob/master/sr...ing/Helpers.php

Kontekst jest taki, że korzystam z Dingo, i chciałem dodać "queries" do mojego RESTowego API za pomocą tej małej biblioteki, na którą się składa Trait + BaseController.
To są dwie zupełnie osobne biblioteki stąd kolizja.

Wprawdzie zrezygnowałem z tej biblioteki LaravelController bo okazało się, że biblioteka do repozytoriów, którą już mam w projekcie świetnie sobie radzi.
Problemu więc nie mam ale ciekawość pozostaje czy taki konflikt da się rozwiązać.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Xelah
post 15.12.2017, 14:47:18
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 139
Pomógł: 24
Dołączył: 12.05.2013
Skąd: Hamburg

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie jestem pewien, czy w 100% zrozumiałem problem, ale może coś takiego?:

  1. class RoutingHelpers
  2. {
  3. use Dingo\Api\Routing\Helpers;
  4.  
  5. public function getRequest()
  6. {
  7. return $this->request();
  8. }
  9. }
  10.  
  11. class MyController extends SomeOtherController
  12. {
  13. private $routingHelpers;
  14.  
  15. public function __construct(RoutingHelpers $helpers)
  16. {
  17. $this->routingHelpers = $helpers;
  18. }
  19. }


Jeśli dobrze rozumiem co chcesz osiągnąć, to powyższy kod rozwiązuje problem. Kontroler nie używa traita tylko inną klasę. Metody traita są wywoływane pośrednio.
Go to the top of the page
+Quote Post
Evinek
post 15.12.2017, 22:46:34
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 280
Pomógł: 46
Dołączył: 23.03.2010
Skąd: Gdynia

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ciekawy problem, aż musiałem sam sprawdzić jak to można rozwiązać.

Pierwsza rzecz, którą spróbowałem to użycie "as" aby zmienić nazwę metody z traits.
Niestety to nie pomogło.
Przykład:
https://ideone.com/ddRQZO

Dodałem własną metodę, która używa metody z klasy abstrakcyjnej i wtedy śmiga poprawnie.
Przykład:
https://ideone.com/tL0CoG

Więc jakieś rozwiązanie jest na to choć nie wygląda na jakieś dobre.
Szkoda, że ten pierwszy przykład z samym "as" nie działa.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 12.12.2019 - 19:43