Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Klasa i jej fabryka - gdzie logika tworzenia obiektu i obsługa błędów
Fred1485
post 15.04.2017, 13:40:51
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 361
Pomógł: 22
Dołączył: 10.02.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cześć,

Mam za zadanie napisać własną implementację klasy kalendarza. Na początek zastanawiam sie nad jedną rzeczą. Mam klasę Miesiąc (przechowującą numer, nazwę, liczbę dni...). Chcę aby stworzenie obiektu tej klasy było maksymalnie proste więc pomyślałem o prostej fabryce, która będzie posiadała jakąś tablicę danych i wg numeru miesiąca zwróci nam gotowy obiekt. Ale jak to najlepiej zrobić pod kątem obsługi błędnych danych. Jeśli obiekt dostaniemy z fabryki to nie ma problemu, ale jeśli ktoś zechce utworzyć obiekt "ręcznie" (nie powinno się?) to trzeba sprawdzić kilka warunków, np ile dni max ma dany miesiąc itp. I teraz pytanie jak to najlepiej zrobić. Czy to w klasie miesiąc odbywa się sprawdzanie danych? Czy może to spada na fabrykę? Pozdrawiam wink.gif


--------------------
  1. echo 'I was trying';
  2. die ();
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 15.04.2017, 14:35:04
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 718
Pomógł: 5772
Dołączył: 27.12.2004




Nie bardzo rozumiem po co ci jakas tablica danych dla klasy miesiac... Chyba nie chcesz na sztywno w kodzie trzymac informacji ile dni ma dany miesiac? Przeciez od tego sa funckje w php


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Fred1485
post 16.04.2017, 10:16:40
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 361
Pomógł: 22
Dołączył: 10.02.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Docelowo ma to być w Javie ale to żadna różnica. Niestety jest tak jak mówisz bo nie mogę używać gotowych funkcji. #witamyNaStudiach wink.gif


--------------------
  1. echo 'I was trying';
  2. die ();
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.09.2019 - 02:50