Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Wyciągnięcie statusu przesyłki z kuriera DPD
Lacki2006
post 30.06.2019, 23:07:47
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 96
Pomógł: 0
Dołączył: 3.03.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam
Potrzebuję do sklepu internetowego zrobić pobieranie statusu gdzie obecnie znajduje się paczka jest gotowe rozwiązanie tylko niewiem jak zrobic aby dany status pobierał do zmiennej np
$zmienna1="odebranie paczki od kuriera";
$zmienna2="przesyłka w doręczeniu";
itd przy każdej zmianie statusu .
Ma ktoś pomysł jak to zrobić ?
Taki jest kod do pobierania statusów
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. $sslhost = "ssl://tracktrace.dpd.com.pl";
  5.  
  6.  
  7. $fp = fsockopen($sslhost, 443);
  8. $lp = 0;
  9. $vars = array(
  10. 'q' => '0000162135842U',
  11. 'typ' => '1',
  12. );
  13. $content = http_build_query($vars);
  14.  
  15. fwrite($fp, "POST /findPackage HTTP/1.1\r\n");
  16. fwrite($fp, "Host: tracktrace.dpd.com.pl\r\n");
  17. fwrite($fp, "Content-Type: application/x-www-form-urlencoded\r\n");
  18. fwrite($fp, "Content-Length: ".strlen($content)."\r\n");
  19. fwrite($fp, "Connection: close\r\n");
  20. fwrite($fp, "\r\n");
  21.  
  22. fwrite($fp, $content);
  23. ;
  24. header('Content-type: application/json');
  25. while (!feof($fp)) {
  26. echo fgets($fp, 1024);
  27.  
  28.  
  29.  
  30.  
  31. }
  32.  
  33. ?>


--------------------
----------------------------------------------------------------------------
Najlepsza scianka reklamowa z darmową dostawą w całej polsce.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 2.07.2019, 14:15:20
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 688
Pomógł: 5770
Dołączył: 27.12.2004




No i co ci zwraca
echo fgets($fp, 1024);
?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Lacki2006
post 2.07.2019, 21:42:58
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 96
Pomógł: 0
Dołączył: 3.03.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki za zainteresowanie
Zwraca statusy tylko jak je pobrać każdy do innej zmiennej

  1. HTTP/1.1 200 OK
  2. Date: Tue, 02 Jul 2019 20:40:42 GMT
  3. Content-Type: text/html;charset=UTF-8
  4. Transfer-Encoding: chunked
  5. Connection: close
  6. Vary: Accept-Encoding
  7. Cache-Control: no-store
  8. Set-Cookie: JSESSIONID=518080~4C8FD0B47D309D4F7F5EB63357C50818; Path=/; HttpOnly
  9.  
  10. cc3
  11. <div xmlns:xs="http://www.w3.org/2001/XMLSchema" class="single-package"><input type="hidden" value="0000162135842U" class="js-waybill"><input type="hidden" value="0000162135842U" class="js-waybill-paczki"><fieldset class="compact">
  12. <div class="form-group"><span class="label">Przesyłka</span><span class="input"><span class="input-text">0000162135842U</span></span></div>
  13. <div class="form-group"><label>Paczki w przesyłce</label><span class="input"><select name="parcel" class="custom-select">
  14. <option value="0000162135842U">0000162135842U</option></select></span></div>
  15. <div class="form-group"><span class="label">Paczka</span><span class="input"><span class="input-text">0000162135842U&nbsp;
  16. </span></span></div>
  17. <div class="form-group"><span class="label">Jesteś odbiorcą? Możesz samodzielnie zarządzać przesyłką</span><span class="input"><a href="https://mojapaczka.dpd.com.pl/login?parcel=0000162135842U">
  18. <div class="column arrow"><span class="btn--arrow-right btn--no-text"></span></div></a></span><span class="label l-info"><span class="l-info">Portal pozwala na przekierowanie, zmianę daty doręczenia, rezygnację z paczki i przekierowanie do punktu Pickup</span></span></div>
  19. <div class="js-package-details subform" style="display: none;"></div>
  20. </fieldset>
  21. <fieldset class="compact">
  22. <h3>Historia przesyłki</h3>
  23. <div class="table-wrapper-400">
  24. <table class="table-track">
  25. <thead>
  26. <th>Data</th>
  27. <th>Godzina</th>
  28. <th>Opis</th>
  29. <th>Oddział</th>
  30. </thead>
  31. <tbody>
  32. <tr>
  33. <td>2019-06-18</td>
  34. <td>12:22:34</td>
  35. <td>Przesyłka doręczona <br>Odbiorca:&nbsp;BODZIOCH
  36. </td>
  37. <td>TAR</td>
  38. </tr>
  39. <tr>
  40. <td>2019-06-18</td>
  41. <td>07:54:07</td>
  42. <td>Wydanie przesyłki do doręczenia</td>
  43. <td>TAR</td>
  44. </tr>
  45. <tr>
  46. <td>2019-06-18</td>
  47. <td>03:26:11</td>
  48. <td>Przyjęcie przesyłki w oddziale DPD </td>
  49. <td>TAR</td>
  50. </tr>
  51. <tr>
  52. <td>2019-06-17</td>
  53. <td>21:43:30</td>
  54. <td>Przyjęcie przesyłki w oddziale DPD </td>
  55. <td>MC</td>
  56. </tr>
  57. <tr>
  58. <td>2019-06-17</td>
  59. <td>15:08:11</td>
  60. <td>Przyjęcie przesyłki w oddziale DPD </td>
  61. <td>WBA</td>
  62. </tr>
  63. <tr>
  64. <td>2019-06-17</td>
  65. <td>14:01:19</td>
  66. <td>Przesyłka odebrana przez Kuriera</td>
  67. <td>WBA</td>
  68. </tr>
  69. <tr>
  70. <td>2019-06-17</td>
  71. <td>12:35:09</td>
  72. <td>Zarejestrowano dane przesyłki, przesyłka jeszcze nienadana</td>
  73. <td></td>
  74. </tr>
  75. </tbody>
  76. </table>
  77. </div>
  78. </fieldset>
  79.  
  80. 6
  81. </div>
  82. 0
  83.  
  84.  


--------------------
----------------------------------------------------------------------------
Najlepsza scianka reklamowa z darmową dostawą w całej polsce.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 3.07.2019, 09:23:03
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 688
Pomógł: 5770
Dołączył: 27.12.2004




Po pierwsze sprawdz w dokumentacji czy mozna tam otrzymac zwrotke w innym formacie np. XML czy JSON. teraz masz zwrotke w html i chcac te dane wydobyc musialbys parsowac ten HTML. Generalnie i to by sie dalo w miare latwo zrobic bo statusty sa w tabeli w wierszach wiec nawet prosty preg_match_all by zalatwil sprawe no ale po co sie pieprzyc jesli mozna by dostac ladnego JSONa


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 3.07.2019, 09:30:37
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 282
Pomógł: 889
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Albo możesz użyć zewnętrzne api od np furgonetka.pl.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.08.2019 - 04:37