Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> __autoload
Rastman
post 4.10.2005, 20:23:00
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 177
Pomógł: 0
Dołączył: 6.06.2004

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Mam taki problem z funkcją __autoload, nie mogłem znaleźć odpowiedzi na forum, a dopiero próbuję użyć tej funkcji. więc mam index.php:
  1. <?php
  2.  
  3. function __autoload($klasa)
  4.  {
  5. include($klasa.".php");
  6.  }
  7.  $bbb = new aaa;
  8.  
  9. ?>


i aaa.php:

  1. <?php
  2.  
  3. class aaa
  4. {
  5.  public i =10;
  6.  public b = 20;
  7. }
  8.  
  9. ?>

a jak odpalam wyskakuje błąd:

Cytat
Fatal error: Class 'aaa' not found

w czym rzecz?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
theoden
post 4.10.2005, 21:44:48
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 33
Pomógł: 0
Dołączył: 21.03.2004
Skąd: Radom

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Plik index.php jest w tym samym katalogu co aaa.php?

Poza tym dawaj require_once a nie include.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Rastman
post 4.10.2005, 21:53:16
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 177
Pomógł: 0
Dołączył: 6.06.2004

Ostrzeżenie: (20%)
X----


tak, pliki są w jednym katalogu. include użyłem tylko dla testów require_once nic nie zmienia. nie wiem tylko czemu w pliku aaa.php nie wstawiłem znaczników php...<?php ?>. już wszystko działąwinksmiley.jpg

Ten post edytował Rastman 4.10.2005, 21:55:41


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.08.2020 - 12:51