Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [mysql][php] wyswietlanie rekordu z bazy dopiero po spełnieniu warunku, a żeby bez warunku nie wyświetlało nic
jacke
post 22.03.2010, 15:16:55
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 41
Pomógł: 1
Dołączył: 15.03.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


mam kod nastepujacy:

  1. <?php
  2. echo '<dl>';
  3. $team=$_GET['team'];
  4. $Query = "SELECT * FROM main_ranking WHERE TeamID='".$_GET['team']."'";
  5. $wynik = mysql_query($Query);
  6. $wiersz = mysql_fetch_row($wynik);
  7. {
  8. echo "<dd>Team <b>$wiersz[1]</b> ($wiersz[2]) has joined us on $wiersz[10]. Since then, they played $wiersz[5] matches ($wiersz[6] wins, $wiersz[7] draws and $wiersz[8] looses.)";
  9. echo "</dl>";
  10. }
  11. ?>

dziala to tak, ze po wywolaniu index.php?id=teams wyswietla sie lista druzyn (pobiera wszystkie druzyny z bazy danych) a obok jest miejsce na wyswetlenie krotkiej inforacji kiedy sie zarejestrowala druzyna, ile meczy grali etc, ale to sie powinno wyswietlac dopiero po kliknieciu na dana nazwe druzyny, czyli jak zaladuje index.php?id=teams&team=1, ale przy takiej budowie wyswietla sie tekst po zaladownaiu listy druzyn "Team () has joined us on . Since then, they played matches ( wins, draws and looses.)"

czyli jak zrobic zeby tekst sie wyswietlal tylko wtedy gdy klikne info o druzynie?
jest pewnie bardzo proste rozwiazanie jak sie domyslam przez funkcji if, ale jakiego warunku powinienem uzyc?


ed: nie wiem czy za bardzo nie zamotalem :Q mam nadzieje ze wiadomo o co chodzi biggrin.gif

no proszę...

Ten post edytował jacke 22.03.2010, 15:16:23
Go to the top of the page
+Quote Post
Volume
post 22.03.2010, 15:25:35
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 283
Pomógł: 11
Dołączył: 11.10.2004
Skąd: 3c

Ostrzeżenie: (10%)
X----


  1. if($_GET['team']==1)
  2. {
  3. tutaj wstawiasz to co ma sie pokazac po kliknieciu na link index.php?id=teams&team=1
  4. }
Go to the top of the page
+Quote Post
minolone
post 22.03.2010, 16:23:24
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 141
Pomógł: 24
Dołączył: 21.06.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeżeli dalej sobie nie poradziłeś masz gotowca

  1. <?php
  2.  
  3. $connect = mysql_connect('localhost', 'login_do_bazy', 'hasło_do_bazy') or die (mysql_error());
  4. mysql_select_db('nazwa_bazy');
  5. $query = " SELECT * FROM nazwa_tabeli ";
  6. $result = mysql_query($query);
  7.  
  8. while($row = mysql_fetch_array($result))
  9. {
  10. extract($row);
  11. echo '<a href="noname.php?team='.$id.'">'.$druzyna.'</a><br>';
  12. }
  13.  
  14. if($_GET['team'] > 0)
  15. {
  16. $query = ' SELECT * FROM nazwa_tabeli WHERE id = '.$_GET['team'].' ';
  17. $result = mysql_query($query);
  18.  
  19. $row = mysql_fetch_array($result);
  20.  
  21. extract($row);
  22. echo 'ID = '.$id. '<br>';
  23. echo 'DRUŻYNA = '.$druzyna;
  24. // i tak kolejne pola
  25. }
  26.  
  27. ?>

też nie jestem najlepszy tak że jak ktoś widzi jakies inne rozwiązanie to prosze pisać, pozdrawiam minolone

Ten post edytował minolone 22.03.2010, 16:24:26
Go to the top of the page
+Quote Post
mortus
post 22.03.2010, 16:36:10
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 170
Pomógł: 596
Dołączył: 25.09.2009
Skąd: Piwniczna-Zdrój

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeśli kolega nie wie skąd id drużyny wziąć to niech się temu przyjrzy:
  1. if(isset($_GET['id']) && $_GET['id'] == 'teams') {
  2. if(isset($_GET['team']) && $_GET['team'] != '') {
  3. $query = "SELECT * FROM main_ranking WHERE TeamID=$_GET['team']";
  4. $wynik = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  5. if(mysql_numrows($wynik) > 0) {
  6. $wiersz = mysql_fetch_array($wynik);
  7. echo '<dl>';
  8. echo '<dt>' . $wiersz['TeamNAME'] . '</dt>';
  9. echo '<dd> Team <b>' . $wiersz['TeamNAME'] . '</b> (' . $wiersz[2] . ') has joined us on ' . $wiersz[10] . '. Since then, they played ' . $wiersz[5] . ' matches (' . $wiersz[6] . ' wins, ' . $wiersz[7] . ' draws and ' . $wiersz[8] . ' looses.)</dd>';
  10. echo '</dl>';
  11. }
  12. } else {
  13. $query = "SELECT TeamID, TeamNAME FROM main_ranking";
  14. $wynik = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  15. while($wiersz = mysql_fetch_array($wynik)) {
  16. echo $wiersz['TeamNAME'] . ' <a href="index.php?id=teams&team=' . $wiersz['TeamID'] . '">More info</a><br/>
  17. }
  18. }
  19. }
Gdzie TeamNAME, to kolumna w Twojej tabeli wskazująca na nazwę drużyny.
Go to the top of the page
+Quote Post
jacke
post 23.03.2010, 18:27:25
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 41
Pomógł: 1
Dołączył: 15.03.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Volume @ 22.03.2010, 15:25:35 ) *
  1. if($_GET['team']==1)
  2. {
  3. tutaj wstawiasz to co ma sie pokazac po kliknieciu na link index.php?id=teams&team=1
  4. }


prawie, ale zamiast
  1. if($_GET['team']==1)

dałem
  1. if($_GET['team'] > '0')


i jest dokładnie tak jak chciałem :)


@mortus:
id drużyny pobieram tu:
  1. $team=$_GET['team'];
  2. $Query = "SELECT * FROM main_ranking WHERE TeamID='".$_GET['team']."'";

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.09.2019 - 19:30