Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP]Dodawanie zmiennych, kilkadziesiąt zmiennych o wspólnym początku w nazwie
Therminus
post 15.04.2019, 13:05:22
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 27
Pomógł: 0
Dołączył: 24.05.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam kilkadziesiąt zmiennych, które mają nazwy zaczynające się na $ilo_10_
następnie w nazwie występują dwie lub trzy litery i 3-5 cyfr.
Musze je wszystkie zsumować. Mogę je co prawda wszystkie wypisać, ale to niewygodne i o pomyłkę nietrudno.
Czy da się jakoś to uprościć, aby nie wypisywać wszystkich zmiennych do sumowania?
Go to the top of the page
+Quote Post
kapslokk
post 15.04.2019, 13:16:42
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 931
Pomógł: 278
Dołączył: 19.06.2015
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Słyszałeś o tablicach?
Go to the top of the page
+Quote Post
Therminus
post 15.04.2019, 15:06:40
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 27
Pomógł: 0
Dołączył: 24.05.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(kapslokk @ 15.04.2019, 14:16:42 ) *
Słyszałeś o tablicach?

Tak, słyszałem. A jak te nazwy zmiennych mają znaleźć się w tablicy?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 15.04.2019, 15:20:19
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 460
Pomógł: 5713
Dołączył: 27.12.2004




kapslockk mial raczej na mysli, bys nie zapisywal danych do zmiennych, tyko bys wrzucal dane do tablicy


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Lord
post 15.04.2019, 15:20:37
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 178
Pomógł: 28
Dołączył: 10.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Therminus @ 15.04.2019, 17:06:40 ) *
Tak, słyszałem. A jak te nazwy zmiennych mają znaleźć się w tablicy?

https://www.php.net/manual/en/function.array-sum.php
Go to the top of the page
+Quote Post
Therminus
post 15.04.2019, 19:11:46
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 27
Pomógł: 0
Dołączył: 24.05.2015

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(nospor @ 15.04.2019, 16:20:19 ) *
bys nie zapisywal danych do zmiennych, tyko bys wrzucal dane do tablicy

Obawiam się, że nie zostałem zrozumiany. Chcę zsumować zmienne, ale ponieważ jest ich dużo, pomyślałem, że da się to zrobić np za pomocą pętli.
Część nazwy zmiennej, która jest różna dla każdej zmiennej, zastąpić np wyrażeniem regularnym.
Ale nie wiem jak się do tego zabrać.
Go to the top of the page
+Quote Post
kapslokk
post 15.04.2019, 19:15:51
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 931
Pomógł: 278
Dołączył: 19.06.2015
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zostałeś zrozumiany, ale te zmienne nie pojawiają się w kodzie z powietrza. Sam je musiałeś zadeklarować, więc zamiast tworzyć cuda w stylu $ilo_10_ zrób $ilo[10]. Od tego właśnie są tablice. A później sumowanie to już tylko jakiś foreach/array_sum.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.04.2019 - 13:59