Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Zasady panujące na forum News

1. Posty w tym forum są poddawane moderacji więc nie dodawaj ich kilka razy.
2. Akceptujemy tylko wartościowe wiadomości o php lub pochodnych
3. Publikacja newsa na wortalu po moderacji oscyluje w granicach 30min
4. Wstawiane grafiki powinny mieć maksymalną szerokość 357px

Zapraszamy do uzupełniania wortalu o ciekawe informacje :)

 
Reply to this topicStart new topic
> CodeIgniter oddam od zaraz
dżozef
post 10.07.2013, 22:31:13
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 125
Pomógł: 9
Dołączył: 25.05.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W skrócie: EllisLab pozbywa się CI i otwarcie szuka dla niego nowego właściciela:
http://ellislab.com/blog/entry/ellislab-se...for-codeigniter

Coś mi mówi, że jeśli CI nie zostanie przygarnięte przez jakąś fundacją w stylu Apache Foundation to czeka go powolna śmierć. Nie wierzę bowiem, że będą go dalej rozwijać, ewentualnie spodziewam się aktualizacji dla jakichś krytycznych błędów. Szkoda sad.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
!*!
post 11.07.2013, 11:50:04
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 298
Pomógł: 447
Dołączył: 16.11.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To akurat dobra wiadomość, bo CI od kliku lat nie spełnia podstaw przyjętych norm. I trzeba go przepisać od nowa i albo powstanie CI3, albo na rynku pojawi się nowy produkt.


--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
Go to the top of the page
+Quote Post
mstraczkowski
post 12.07.2013, 01:27:44
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 273
Pomógł: 52
Dołączył: 3.02.2013
Skąd: Przemyśl

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dziwię się, że to tak długo trwało, koniec code ignitera (w takiej postaci w jakiej aktualnie się prezentuje od kilku lat) powinien nastąpić już dawno
Tak jak mówi mój poprzednik - Code Igniter już od dawna nie dostosowywał się do przyjętych norm i nadal kurczowo trzymał się swoich "standardów" i staroci PHP4

Garstka społeczności powielała ten sam beznadziejny schemat programowania i wychodziło to co wychodziło
W rezultacie mamy między innymi:

* Używanie eval
* Używanie przestarzałych funkcji mysql_ (z "wytłumieniem" w postaci @)
* Nadmiar regexpów

I wiele innych kwiatków

Nie chcę obrażać programistów, którzy pracowali przy tym frameworku (tworząc go), ale co to do cholery jest ?
  1. if ( ! isset($active_record) OR $active_record == TRUE)
  2. {
  3. require_once(BASEPATH.'database/DB_active_rec.php');
  4.  
  5. if ( ! class_exists('CI_DB'))
  6. {
  7. eval('class CI_DB extends CI_DB_active_record { }');
  8. }
  9. }
  10. else
  11. {
  12. if ( ! class_exists('CI_DB'))
  13. {
  14. eval('class CI_DB extends CI_DB_driver { }');
  15. }
  16. }

Ten framework już dawno temu powinien zostać przepisany na nowo wg. obowiązujących standardów

Są tylko dwie rzeczy, które mi się w nim podobają

1. Dokumentacja - jest jedną z przyjemniejszych jakie kiedykolwiek czytałem
2. Ich "Active Record" (tylko z nazwy) jest dosyć przyjemny w użyciu

Ten post edytował mstraczkowski 12.07.2013, 01:48:38


--------------------
Jeżeli moja wypowiedź Ci pomogła użyj przycisku
Go to the top of the page
+Quote Post
gothye
post 12.07.2013, 06:22:52
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 702
Pomógł: 65
Dołączył: 16.03.2009

Ostrzeżenie: (0%)
-----


AVE!


--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW
Go to the top of the page
+Quote Post
stud3nt
post 12.07.2013, 09:28:52
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 46
Pomógł: 7
Dołączył: 6.01.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam nadzieję, że:
a. projekt nie upadnie
b. ktoś go przejmie
c. opracuje nową wersję, zgodną z obecnymi standardami.

Byłoby szkoda, gdyby CI zniknął. Jest bardzo łatwy do opanowania i ma cudowną dokumentację (po polsku).

Swoją drogą, podjęli bardzo dobrą decyzję, bo w ostatnich latach prawie w ogóle nie rozwijali tego projektu. Na wersję 2.1.4 czekało się dłuuuuugo, a zmiany są kosmetyczne - to ma być rozwój?

Ten post edytował stud3nt 12.07.2013, 09:32:28
Go to the top of the page
+Quote Post
mstraczkowski
post 12.07.2013, 09:42:15
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 273
Pomógł: 52
Dołączył: 3.02.2013
Skąd: Przemyśl

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wiele ludzi mówi, że Code Igniter jest łatwy w opanowaniu oraz szybko i przyjemnie się w nim pisze.
Owszem, nie będę zaprzeczać, ale warto czasami spojrzeć pod maskę swojego "samochodu"

Bo to, że na dzień dzisiejszy działa nie oznacza, że w przyszłości nie staniesz na skrzyżowaniu
Ponieważ niektóre części "samochodu" były mocno przestarzałe i zużyte

Takie tam metaforyczne stwierdzenia wink.gif


--------------------
Jeżeli moja wypowiedź Ci pomogła użyj przycisku
Go to the top of the page
+Quote Post
!*!
post 12.07.2013, 17:39:20
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 298
Pomógł: 447
Dołączył: 16.11.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Bo to, że na dzień dzisiejszy działa nie oznacza, że w przyszłości nie staniesz na skrzyżowaniu
Ponieważ niektóre części "samochodu" były mocno przestarzałe i zużyte


I właśnie dlatego pozbywają się zgniłego jaja :D
Ciekawe ile to potrwa i ile osób/firm się zgłosiło.


--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
Go to the top of the page
+Quote Post
motyl-pl
post 12.07.2013, 23:36:57
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 294
Pomógł: 31
Dołączył: 2.04.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Teraz pozostaje pytanie dla deweloperów korzystających tylko z CodeIgnitera za jaki inny framework się brać najbardziej podobny do CI, kochane ?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
dżozef
post 13.07.2013, 00:00:34
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 125
Pomógł: 9
Dołączył: 25.05.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


a czemu nie laravel? nie, żebym był ekspertem ale po dniu zabaw z nim widzę, że CI nie dorasta mu do pięt


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
!*!
post 13.07.2013, 09:38:24
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 298
Pomógł: 447
Dołączył: 16.11.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
a czemu nie laravel?

Ponieważ jego dokumentacja nie dorasta do pięt CI, jak i jego "logika" nie jest przyjazna dla początkujących, a tego CI odebrać nie można.

Nie ma obecnie na rynku FW który byłby odpowiednim zastępcą CI.


--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
Go to the top of the page
+Quote Post
Spawnm
post 13.07.2013, 10:29:40
Post #11





Grupa: Moderatorzy
Postów: 4 069
Pomógł: 497
Dołączył: 11.05.2007
Skąd: Warszawa




Cytat
Ponieważ jego dokumentacja nie dorasta do pięt CI

Zawsze jakiś wolontariusz może coś dopisać wink.gif

Cytat
Nie ma obecnie na rynku FW który byłby odpowiednim zastępcą CI.

Opisz gdzieś jak taki miał by wyglądać.
Go to the top of the page
+Quote Post
!*!
post 13.07.2013, 12:36:02
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 298
Pomógł: 447
Dołączył: 16.11.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Prosty, czytaj przyjazny dla początkujących, z dobrą dokumentacją, nie rozdrabniający się jak np. Kohana gdzie masz klasę w katalogu, w którym jest katalog katalogu i jeszcze jeden katalog w innym katalogu, coś prostego... jedyne co poza CI przychodzi mi do głowy to cakePHP, ale u nich dokumentacja leży, symfony nie ma co brać pod uwagę, bo początkujący mają problem z jego odpaleniem, a zend to nie framework, choć tu dokumentacja ostatnio się poprawia, jednak to nadal nie to.


--------------------
Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta).
Go to the top of the page
+Quote Post
mstraczkowski
post 13.07.2013, 13:58:00
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 273
Pomógł: 52
Dołączył: 3.02.2013
Skąd: Przemyśl

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie ma na rynku, aż tak prostego frameworka jak CodeIgniter bo zwyczajnie wszystko poszło do przodu
Może to odpowiedni moment, aby zacząć uczyć się czegoś porządniejszego niż naciąganej obiektowości

Ten post edytował mstraczkowski 13.07.2013, 14:01:38


--------------------
Jeżeli moja wypowiedź Ci pomogła użyj przycisku
Go to the top of the page
+Quote Post
styryl
post 16.07.2013, 14:34:18
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 222
Pomógł: 27
Dołączył: 16.04.2008
Skąd: Bakutilu

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zawsze z tych łatwiejszych zostaje KOHANA, z tym że dokumentacja troszkę kuleje
Go to the top of the page
+Quote Post
nrm
post 16.07.2013, 16:30:28
Post #15





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 627
Pomógł: 33
Dołączył: 1.05.2005
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(!*! @ 13.07.2013, 09:38:24 ) *
Ponieważ jego dokumentacja nie dorasta do pięt CI, jak i jego "logika" nie jest przyjazna dla początkujących, a tego CI odebrać nie można.

Nie ma obecnie na rynku FW który byłby odpowiednim zastępcą CI.

Pozwolę się z Tobą nie zgodzić:

- dokumentacja L4 nie jest tragiczna. Oczywiście w CI miałeś to bardziej rozbudowane ale pamiętaj, że CI to stało w miejscu od lat, a L4 jest od maja br.

- L4 lub Fuel może być spokojnie zamiennikiem CI, a nawet powinien

- L4 ma coraz większą ilość poradników, tutoriali, wpisów na blogach, lekcji video oraz 3 książki w produkcji a to dopiero początek

Z CI jest taki problem, że _na ogół_ osoby w nim robiące (niech się nikt nie obraża, ja tez w nim robiłem, chyba w 2006 ;) ) są ogólnie początkujące i mają problem z programowaniem. CI to "stara szkoła", nawyki i rozwiązania z czasów PHP4. Moim zdaniem to NIE jest kwestia, że CI jest łatwy - łatwe jest to co on reprezentował w tych czasach.

Moim zdaniem taki Fuel czy L4 nie odbiega jakoś skomplikowaniem, one po prostu reprezentują to co jest OBECNIE w PHP, a to już setki kilometrów od tego co było kiedyś ;)


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
wlisik
post 8.08.2013, 15:14:55
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 24
Pomógł: 0
Dołączył: 5.08.2013

Ostrzeżenie: (20%)
X----


Powiem tak:

od przeszło 10 lat skrypt CI wzbudza protesty streamerów FAT/DAT/SAT.
Ja sam, używając spartanOS, wyjąłem 7 resoPH.snap z FAT
Przecież CI to dobry traser i ktoś powinien kupić projekt
albo niech go dadzą na GitHub.com

===

Fakt, CI jest przestarzały i walidacji w3c nie przechodzi.
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateusz
post 9.08.2013, 19:54:52
Post #17


Admin Techniczny


Grupa: Administratorzy
Postów: 2 067
Pomógł: 93
Dołączył: 5.07.2005
Skąd: Olsztyn




Jak patrzyłem na Laravel to wygląda całkiem prosto, jedynie co mnie w nim drażni że po wstępnym przejrzeniu dokumentacji to tam wszystko jest na staticu, imo dziwnie to wyglada
Go to the top of the page
+Quote Post
dżozef
post 9.08.2013, 21:15:58
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 125
Pomógł: 9
Dołączył: 25.05.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


chyba mówisz o poprzedniej wersji (3). wersja 4 nie używa prawie wogóle staticów, a coś co nazwano "fasady" (ang. facades): http://laravel.com/docs/facades


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
nrm
post 9.08.2013, 22:07:17
Post #19





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 627
Pomógł: 33
Dołączył: 1.05.2005
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@Kwiateusz: j.w. to tylko złudzenie optyczne, nie ma ani grama statyki wink.gif Z przodu fasada odpala co trzeba. A wygląda zacnie i prosto wink.gif


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
kwiateusz
post 10.08.2013, 07:21:27
Post #20


Admin Techniczny


Grupa: Administratorzy
Postów: 2 067
Pomógł: 93
Dołączył: 5.07.2005
Skąd: Olsztyn




Dzięki za info, jak mówiłem rzuciłem tylko okiem moze ze 3 minuty. Po linku od dżozefa wygląda lepiej smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 17.10.2018 - 19:43