Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Mysql zapytanie zwracajace % rekordow.
#sigsegv
post 30.12.2003, 15:09:53
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 10.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam!

Mam taka tablice:

id int
ilosc int

z rekordami:
1;1
2;2
3;4
4;3
5;6
6;2

Chcialbym napisac zapytania ktore zwroci mi w kolejnosci od najwiekszej ilosc do najmniejszej rekordy ktore stanowia 60% sumy ilosci wszystkich rekordow (ale zakrecilem)
czyli

wszystkie rekordy razem daja mi ilosc 18.
60% z 18 daje 10,8
czyli wynik powinien zwracac rekordy az suma ilosci w tych rekordach nie przekorczy 10,8 w kolejnosci od najwiekszej ilosci do najmniejszej:
5;6
3;4
Powiedzmy ze tworzac zapytanie znam wynik sumy tego zapytania w calosci czyli 18.
Ma ktos moze jakis pomysl jak stworzyc takie zapytanie?
Zrobienie tego na poziomie php jest bardzo latwe, ale jezeli rekordow sa miliony to lepiej chyba zaprzegnac do tego baze i wyselekcjinowac rekordy juz na jej poziomie.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
spenalzo
post 30.12.2003, 20:45:06
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 064
Pomógł: 1
Dołączył: 22.01.2003
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Może to?


[sql:1:bdccc3d5e7]SELECT COUNT(*) AS ile FROM tabela[/sql:1:bdccc3d5e7]
Weź to przypisz do jakiejś zmiennej (tutaj $ile) i wstaw do następnego zapytania:
[sql:1:bdccc3d5e7]SELECT @ile:=SUM(ilosc), @maxproc:=((".$ile."/@ilosc)*166), @proc:=((ilosc/@ilosc)*100), pole1, pole2, pole3 FROM tabela WHERE @proc<@maxproc ORDER BY ilosc[/sql:1:bdccc3d5e7]
:?:


--------------------

Go to the top of the page
+Quote Post
uboottd
post 30.12.2003, 21:26:49
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 384
Pomógł: 0
Dołączył: 3.04.2003
Skąd: Chorzow

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jak to mowia starozytni indianie "close, but no banana" smile.gif
[sql:1:b15b5c3358]
select @a:=0,@b:=sum(ilosc)*60/100 from tablica;
select id, ilosc from tablica having (@a:=@a+ilosc)<@b order by ilosc desc;
[/sql:1:b15b5c3358]
Go to the top of the page
+Quote Post
spenalzo
post 30.12.2003, 21:33:58
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 064
Pomógł: 1
Dołączył: 22.01.2003
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Do czego służy HAVING questionmark.gif W manualu jakoś to tak dziwnie opisane i nie moge zbytnio znaleźć...


--------------------

Go to the top of the page
+Quote Post
#sigsegv
post 31.12.2003, 11:10:28
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 10.12.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wielkie dzieki dokladnie o to mi chodzilo.
Having sluzy do porownywania danych w zapytaniu , glownie jest uzywany przy grupowaniu danych np:
SELECT costam,sum(ilosc) as sumilosc FROM tablice GROUP BY costam HAVING sumilosc>100;
Go to the top of the page
+Quote Post
adwol
post 31.12.2003, 12:32:27
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 691
Pomógł: 0
Dołączył: 6.08.2003

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Having sluzy do porownywania danych w zapytaniu , glownie jest uzywany przy grupowaniu danych np:
SELECT costam,sum(ilosc) as sumilosc FROM tablice GROUP BY costam HAVING sumilosc>100;

Nie tyle porównywaniu co filtrowaniu. Jeśli pogrupujesz sobie wiersze za pomocą GROUP BY to potem możesz odfiltrować te grupy za pomocą HAVING (brak GROUP BY oznacza, że cały wynik == jedna grupa). Tylko jeśli dla danej grupy warunek po HAVING jest spełniony to pojawi się ona w ostatecznym wyniku zapytania. Cały knif rozwiązania Uboota polega na tym, że HAVING jest wykonywane jako prawie ostatnia operacja na danych przed wysłaniem ich do klienta (po nim wykonywany tylko LIMIT), a w szczególności po ORDER BY.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 7.12.2019 - 08:23