Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP]Tworzenie zapytania ze zmienną pobraną z formularza
bartek07130
post 19.11.2019, 15:58:08
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 19.11.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,
mam formularz, który działa i wyświetla rekordy z bazy danych - imie, nazwisko.
Potrzebuje to jako zmienną, która będzie w zapytaniu, które będzie wyświetlało sprzęt posiadany przez uzytkownika (imie, nazwisko)
Teraz po wciśnięciu przycisku dana jest przechowywana jako $pracDLL ale nie działa w zapytaniu $zapytanie3
Poniżej kod:
  1. <body>
  2. <?php
  3. //zapytanie do tabeli users
  4. $zapytanie1 = "SELECT nazwisko, imie from `users`";
  5. $result1 = mysqli_query($connect, $zapytanie1);
  6.  
  7. //zapytanie 3
  8. $zapytanie3 = "SELECT `sprzet`, `sprzetid`, `data` FROM `test_DLL` WHERE pracDLL = '$pracDLL'";
  9. $result3 = mysqli_query($connect, $zapytanie3);
  10.  
  11. $pracDLL = $_POST['pracDLL'];
  12. ?>
  13.  
  14. <div id="container">
  15. <form action="" method="post">
  16. <fieldset>
  17. <legend style="color:grey"><b>Formularz ZWROTU</b></legend>
  18.  
  19. <label for="pracDLL"></label>
  20. <select name="pracDLL" placeholder="Pracownik DLL">
  21. <option selected disabled value="<php echo($_POST['$pracDLL']); ?>">Wybierz pracownika</option>
  22. <?php while($row = mysqli_fetch_array($result1)):;?>
  23. <option>
  24. <?php echo $row[0],' ',$row[1];?>
  25. </option>
  26. <?php endwhile;?>
  27. </select>
  28. </form>
  29. <?php
  30. if (isset($_POST["ask"])) {
  31. echo "<p>";
  32. echo "<table boder=\"1\"><tr>";
  33. echo "<td bgcolor=\"ffff99\"><strong>Sprzęt</strong></td>";
  34. echo "<td bgcolor=\"ffff00\"><strong>ID Sprzętu</strong></td>";
  35. echo "</tr>";
  36.  
  37. while($r = mysqli_fetch_row($result3)) {
  38. echo "</tr>";
  39. echo "<td bgcolor=\"ffff00\">" . $r[0] . "</td>";
  40. echo "<td bgcolor=\"ffff99\">" . $r[1] . "</td>";
  41. echo "</tr>";
  42. }
  43. echo "</table>";
  44. }
  45.  
  46.  
  47. ?>
  48.  
  49.  
  50. <input type="submit" value="Pokaż urządzenia użytkownika" id="ask" name="ask" >
  51.  
  52. </div>
  53. </body>
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 19.11.2019, 16:21:19
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 420
Pomógł: 923
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dlaczego w tabeli użytkowników nie masz kolumny id do której mógłbyś tworzyć klucze obce?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
bartek07130
post 19.11.2019, 16:34:26
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 19.11.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(viking @ 19.11.2019, 16:21:19 ) *
Dlaczego w tabeli użytkowników nie masz kolumny id do której mógłbyś tworzyć klucze obce?

Owszem mam kolumne id w tabeli users
struktura tabeli users - screen
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 19.11.2019, 16:40:20
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 591
Pomógł: 1523
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A w którym miejscu tworzysz zmienną $pracDLL, a w którym $zapytanie3?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 19.11.2019, 16:42:41
Post #5





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 853
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




$zapytanie3 = "SELECT `sprzet`, `sprzetid`, `data` FROM `test_DLL` WHERE pracDLL = '$pracDLL'";
$result3 = mysqli_query($connect, $zapytanie3);

$pracDLL = $_POST['pracDLL'];

Po pierwsze: teraz najpeirw uzywasz zmiennej a dopiero potem okreslasz jej wartosc.... No nie tak kolejnosc kolego.
Po drugie: jak juz wspomniano wczesniej: skoro masz to ID, to twoje OPTION maja miec to ID jako value. teraz jako value przesylasz imie i nazwisko co jest bez sensu

Teraz jedyne value jakie ustawiasz to tutaj
<option selected disabled value="<php echo($_POST['$pracDLL']); ?>">Wybierz pracownika</option>
co akurat jest totalnei bez sensu. Tu powinno byc poprostu
<option selected disabled value="">Wybierz pracownika</option>


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
bartek07130
post 20.11.2019, 10:43:39
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 19.11.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki, działa.
Sorry za tak błachy problem, ale to przedszkole.

inne pytanie, to czy da się zachować wybrana osobę w formularzu po wykonaniu operacji "ask".
Jak przechowywać tą daną w tym formularzu przy tej operacji.

z góry dzięki

Ten post edytował bartek07130 20.11.2019, 11:15:03
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 5.12.2019 - 20:12