Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Git fork podkatalogu jako nowe repozytorium
duch4ever
post 7.04.2018, 11:32:51
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 155
Pomógł: 0
Dołączył: 22.06.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam, chciałem stworzyć modyfikację szablonu dużego CMS'a. Chcę zrobić fork tylko jednego katalogu repozytorium tak aby mieć na swoim githubie i tam wrzucać zmiany ale też mieć możliwość zrobuć pulla z originalnego repo gdy pojawią się tam jakieś poprawki błędów itp. i połączyć z własną wersją.

Czy da się to zrobić w gicie? Znalazłem takie coś https://help.github.com/articles/splitting-...new-repository/ ale tam nie ma nic o pullach z oryginalnego repo.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 7.04.2018, 12:17:06
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 821
Pomógł: 1375
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Niestety, musisz zrobic sobie forka całego projektu a potem w razię potrzeby robić merge oryginalnego projektu ze swoim.
Go to the top of the page
+Quote Post
kufel16
post 7.04.2018, 12:44:26
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 19
Pomógł: 2
Dołączył: 25.08.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A jeśli by zrobić gitignora dla katalogu template i utworzyć repo w katalogu template?
Można będzie w ten sposób obejść problem?
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 7.04.2018, 14:01:56
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 821
Pomógł: 1375
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pokaż strukturę katalogów i opisz co czym ma być.
Go to the top of the page
+Quote Post
duch4ever
post 8.04.2018, 14:23:57
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 155
Pomógł: 0
Dołączył: 22.06.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Struktura bez znaczenia, kilka katalogów a ja chcę zrobić fork z jednego. Mogę sklonować całe repo ale czy można mieć klon tylko jednego katalogu?
Go to the top of the page
+Quote Post
com
post 8.04.2018, 16:41:40
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 965
Pomógł: 359
Dołączył: 24.05.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


submoduły?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 8.04.2018, 18:17:06
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 821
Pomógł: 1375
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


submodules się nie za bardzo nada bo oryginalne repo msiałoby mieć kilka myków. Ergo i tak trzeba zrobić fork całego repo i ew. dodać kolejne remote-repo jako np. org-origin i robić fetch + merge zmian.
Go to the top of the page
+Quote Post
duch4ever
post 9.04.2018, 15:29:02
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 155
Pomógł: 0
Dołączył: 22.06.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czekaj czekaj bo nie jestem biegły w gicie smile.gif zrobić klon repozytorium i na osobnej gałęzi trzymać mój katalog? Przy zmianach ściągać całe repo i łączyć z moją gałęzią jeśli są zmiany?
To chyba powinno rozwiązać problem.
Go to the top of the page
+Quote Post
Pyton_000
post 9.04.2018, 17:03:44
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 7 821
Pomógł: 1375
Dołączył: 26.10.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tak dokładnie.
- robisz sobie fork
- zaciągasz repo na dysk
- dodajesz remote : git remote add origin2 http:.....

Robisz sobie swoje zmiany tam jak chcesz....

- sprawdzasz czy nie ma zmian w oryginalnym repo: git fetch origin2
- jeśli się coś pojawiło to scalasz sobie te zmiany do swojego repo: git merge origin2/master master

Jesli nic nie pomieszałem to będzie ok.
Go to the top of the page
+Quote Post
duch4ever
post 9.04.2018, 18:56:34
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 155
Pomógł: 0
Dołączył: 22.06.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki, przetestuje to rozwiązanie.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.12.2019 - 07:27