Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Co zrobić aby tekst nie przechodził do nowej lini?
kari
post 17.01.2008, 19:20:43
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 52
Pomógł: 0
Dołączył: 1.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Upraszczając sprawę, to w css'ie mam coś takiego:
  1. #srodkowanie {
  2. position: absolute;
  3. left: 50%;
  4. right: 50%; }

W html'u wygląda to następująco:
  1. <div id="srodkowanie">
  2. <div id="tekst"><p>tekst tekst tekst</p></div>
  3. </div>


I teraz co zrobić, aby tekst nie był dzielony przy każdej spacji.


--------------------
(\.../)
(O.o)
(> <)
This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Go to the top of the page
+Quote Post
czachor
post 17.01.2008, 19:46:14
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 888
Pomógł: 40
Dołączył: 16.12.2003
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kod
#tekst p {
     white-space: nowrap;
}

(dla IE działa od v6)


--------------------
how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free
Go to the top of the page
+Quote Post
kari
post 17.01.2008, 20:38:43
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 52
Pomógł: 0
Dołączył: 1.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A wcześniejsze wersje?
Mam jeszcze jedno pytanie. Po zastosowaniu sposobu ze strony TwinHelix na przezroczyste png w IE, nie chce mi w tej przeglądarce działać "background-repeat". Jest na to jakiś sposób?


--------------------
(\.../)
(O.o)
(> <)
This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Go to the top of the page
+Quote Post
czachor
post 17.01.2008, 20:59:17
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 888
Pomógł: 40
Dołączył: 16.12.2003
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A wcześniejsze wersje niet :] Możesz próbować szukać jakiegoś hacka, ale wątpię, żeby był na to. A niżej hack na przezroczystość PNG (używam go na mojej stronie).


Kod
/*

Correctly handle PNG transparency in Win IE 5.5 & 6.
http://homepage.ntlworld.com/bobosola. Updated 18-Jan-2006.

Use in <HEAD> with DEFER keyword wrapped in conditional comments:
<!--[if lt IE 7]>
<script defer type="text/javascript" src="pngfix.js"></script>
<![endif]-->

*/

var arVersion = navigator.appVersion.split("MSIE")
var version = parseFloat(arVersion[1])

if ((version >= 5.5) && (document.body.filters))
{
   for(var i=0; i<document.images.length; i++)
   {
      var img = document.images[i]
      var imgName = img.src.toUpperCase()
      if (imgName.substring(imgName.length-3, imgName.length) == "PNG")
      {
         var imgID = (img.id) ? "id='" + img.id + "' " : ""
         var imgClass = (img.className) ? "class='" + img.className + "' " : ""
         var imgTitle = (img.title) ? "title='" + img.title + "' " : "title='" + img.alt + "' "
         var imgStyle = "display:inline-block;" + img.style.cssText
         if (img.align == "left") imgStyle = "float:left;" + imgStyle
         if (img.align == "right") imgStyle = "float:right;" + imgStyle
         if (img.parentElement.href) imgStyle = "cursor:hand;" + imgStyle
         var strNewHTML = "<span " + imgID + imgClass + imgTitle
         + " style=\"" + "width:" + img.width + "px; height:" + img.height + "px;" + imgStyle + ";"
         + "filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.AlphaImageLoader"
         + "(src=\'" + img.src + "\', sizingMethod='scale');\"></span>"
         img.outerHTML = strNewHTML
         i = i-1
      }
   }
}


Ten post edytował czachor 17.01.2008, 20:59:43


--------------------
how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 17.01.2008, 21:08:19
Post #5





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 913
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




W CSS nie ma raczej hack-a na nowrap w IE6. Wydawało mi się, że to działa w IE6.
Jeśli nie chcesz, by się Twoja strona poprawnie walidowała, możesz użyć znacznika:
  1. <nobr>jakis tekst</nobr>
Jednak jak już wspomniałem, nie przejdzie on walidacji.


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
kari
post 19.01.2008, 18:55:38
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 52
Pomógł: 0
Dołączył: 1.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeszcze coś, co mnie dość irytuje winksmiley.jpg
Teksty mam umieszczone w znacznikach <p></p>. I teraz w FF powoduje to, że mają one pewien margines, a IE wyświetla wszystko dobrze. Jak możżna usunąć ten margines i tak w zasadzie do czego on służy??

A co do skryptu czachor'a, to używałem go wcześniej, ale od jakiegoś czasu nie chce działać. i to nie tylko mi.

Ten post edytował kari 19.01.2008, 18:57:28


--------------------
(\.../)
(O.o)
(> <)
This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Go to the top of the page
+Quote Post
sobstel
post 19.01.2008, 19:05:04
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 853
Pomógł: 25
Dołączył: 27.08.2003
Skąd: Katowice

Ostrzeżenie: (0%)
-----


p{margin:0;padding:0}

niektóre przeglądarki mają dla kilku elementów prdefiniowane style, np. marginesy. zawsze możesz sprobować zresetować wszystkie style


--------------------
"If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org
Go to the top of the page
+Quote Post
kari
post 21.01.2008, 10:56:37
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 52
Pomógł: 0
Dołączył: 1.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Następne pytanie winksmiley.jpg
Wykonałem sobie proste menu w css. Użyłem w nim polecenia "div:hover#przycisk1 { background-position: 0 20px; }". Tyle, że w IE jak zwykle to nie chce zadziałać. Jest jakiś sposób na poprawienie tego dla IE?


--------------------
(\.../)
(O.o)
(> <)
This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 21.01.2008, 10:58:20
Post #9





Grupa: Moderatorzy
Postów: 2 913
Pomógł: 267
Dołączył: 11.08.2005
Skąd: 127.0.0.1




IE ma to do siebie, że nie interpretuje pseudoklasy :hover dla elementów innych niż a. Poszukaj na google "css hover ie".


--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
--------------------
blog
Kuchnia Kopytka
www.wykangurzeni.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
mike
post 21.01.2008, 11:15:38
Post #10





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 7 494
Pomógł: 302
Dołączył: 31.03.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


1.
Kod
div#przycisk1:hover { background-position: 0 20px; }

2. Gotowiec: whatever:hover
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.12.2019 - 11:53