Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [AJAX][PHP] - Przkeazanie zmiennej z jQuery do PHP
scorpion10
post 13.09.2021, 10:13:44
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 35
Pomógł: 0
Dołączył: 8.07.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


jak to jest z przekazaniem zmiennej z jQuery metoda Ajax do PHP ?

  1. url:'skrypt.php,'
  2. method:'POST',
  3. data:{zmienna:wartosc},
  4. success:(function(data){
  5.  
  6. $ ("#div-dane").html(data);
  7. console.log(data);
  8. });


ten fragment kodu powyżej pozwala mi wyswietlić wartość zmiennej w wybranym div lub consoli, ale w żaden sposób na stronie wskazanej w url: na której wyświetlana jest wartość nie mogę jej pobrać
i przypisać do nowej zmiennej np. $nowa_zmienna = $_POST['zmienna']; Jak powinien wyglądać kod który przekaże faktyczna wartość zmiennej, czy może ktoś podać przykład jak to zrobić ?
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 13.09.2021, 10:42:32
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6 049
Pomógł: 1042
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Na początek zrób sobie var_dump($_POST); w skrypt.php.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
scorpion10
post 13.09.2021, 11:41:14
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 35
Pomógł: 0
Dołączył: 8.07.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


dump-a mam właśnie null tego $_POST, ale na stronie we wskazanym div wartość zmiennej się wyświetla,a jednak fizycznie nie mogę nią dalej operować.
Gdzies popełniam błąd na pewno, albo ide nie ta droga tongue.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 13.09.2021, 12:01:07
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6 049
Pomógł: 1042
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W jaki sposób sprawdzasz dane? będa w odpowiedzi w zakładce sieć (narzędzia dev przeglądarki). POkaż cały kod tego ajax.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
scorpion10
post 13.09.2021, 13:51:45
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 35
Pomógł: 0
Dołączył: 8.07.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1.  
  2. $(document).ready(function(){
  3.  
  4. $(':input#namedns').on('change',function(){
  5. var sprawdz_dubel = $(this).val()
  6.  
  7.  
  8. var aj = $.ajax({
  9. url:'modules/JQ_ZmianaNazwyDns.php',
  10. type:'POST',
  11. data:{dbl:sprawdz_dubel},
  12.  
  13. success:(function(data){
  14.  
  15. $("#dubel_dns").html(data);
  16. console.log(data);
  17.  
  18. })
  19. });
  20. });
  21. });
  22.  
  23.  
  24.  


Go to the top of the page
+Quote Post
LowiczakPL
post 13.09.2021, 16:13:27
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 515
Pomógł: 54
Dołączył: 3.01.2016
Skąd: Łowicz

Ostrzeżenie: (0%)
-----


$('#namedns').on('change',function(){ ...

$.ajax({ ...

Ten post edytował LowiczakPL 13.09.2021, 16:14:04


--------------------
Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.10.2021 - 23:17