Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> PageSpeed Insights - Poprawienie szybkości działania strony
Malinaa
post 19.07.2016, 16:22:36
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 288
Pomógł: 3
Dołączył: 21.07.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam,
jestem na https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/
i wyświetla mi takie komunikaty.

Należy poprawić:
1. Wyeliminuj blokujący renderowanie kod JavaScript i CSS z części strony widocznej na ekranie
a) Usuń kod JavaScript blokujący renderowanie:
http://domena.pl/js/jquery.js
b ) Zoptymalizuj wyświetlanie CSS następujących URL-i:
http://domena.pl/css/style.css ...
2. Wykorzystaj pamięć podręczną przeglądarki
a) Skorzystaj z pamięci podręcznej przeglądarki w przypadku następujących zasobów:
http://domena.pl/css/style.css (data ważności nie określona) ...
Warto poprawić:
3. Włącz kompresję
a) Kompresja http://staticxx.facebook.com/connect/... pozwoliła zredukować rozmiar o 21,6 KB (66%).

Czy ktoś może mi powiedzieć jak poprawic te punkty,
np. Wykorzystaj pamięć podręczną przeglądarki - o co tutaj chodzi, może jakiś prosty przykład, gdzie, co jak?


--------------------
Połącz się z Internetem >>> Design by Malina
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 19.07.2016, 16:40:43
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 052
Pomógł: 1409
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Szybciej zajęło by Ci sprawdzenie w Google niż napisanie tego posta.
Go to the top of the page
+Quote Post
Malinaa
post 19.07.2016, 17:05:55
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 288
Pomógł: 3
Dołączył: 21.07.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Może... ale chciałem napisać i miałem nadzieję, ze trochę popiszemy na temat.


--------------------
Połącz się z Internetem >>> Design by Malina
Go to the top of the page
+Quote Post
Lion
post 19.07.2016, 19:37:48
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 146
Pomógł: 14
Dołączył: 23.02.2013

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jeśli chodzi o blokujący kod JavaScript to należy zrobić tak aby ładował się asynchronicznie lub po załadowaniu większości kodu strony. JQuery mógłbyś załadować z ich CDN. W wykorzystaniu pamięci podręcznej przeglądarki chodzi o to by podpowiedzieć przeglądarce aby nie sprawdzała zbyt często czy zmieniły się style/obrazki/inne stałe elementy strony. Kompresje włącza się po stronie serwera - odpowiedź HTTP jest pakowana przed wysłaniem jej do klienta.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Malinaa
post 21.07.2016, 21:03:06
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 288
Pomógł: 3
Dołączył: 21.07.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


1. Ładownie asynchroniczne kodu JavaScript. Jak to zrobić?
To co mogłem z JS wstawiałem przy tworzeniu strony na końcu.
2. Sprawdziłem przy załadowaniu strony z CDN bez różnicy.
3. Pamięć podręczna. Dodałem coś takiego w .htaccess czy tak jest dobrze?
Kod
### Wlaczenie kompresji
SetOutputFilter DEFLATE
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html

### Wykorzystanie pamieci podrecznej przegladarki
### Expire Headers
ExpiresActive On
ExpiresDefault "access plus 1 seconds"
ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 year"
ExpiresByType image/png "access plus 1 year"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 year"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access plus 1 year"
ExpiresByType text/css "access plus 604800 seconds"
ExpiresByType text/javascript "access plus 1 month"
ExpiresByType application/x-javascript "access plus 1 month"
ExpiresByType text/html "access plus 600 seconds"
ExpiresByType application/xhtml+xml "access plus 600 seconds"
### Cache-Control Headers
Header set Cache-Control "public"
Header set Cache-Control "private"
Header set Cache-Control "private, must-revalidate"



--------------------
Połącz się z Internetem >>> Design by Malina
Go to the top of the page
+Quote Post
wielorak80
post 4.08.2016, 13:40:42
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 4.08.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ja mam notoryczny błąd z CSS thumbsdownsmileyanim.gif . Ciągle zmniejszam pliki i pakuje style do jednego ale to nic nie daje , chyba coś źle robię. ALe przynajmniej udało mi się poprawić html i google już zadowolone wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
adam_per
post 17.09.2016, 09:30:55
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 20
Pomógł: 0
Dołączył: 1.03.2012

Ostrzeżenie: (0%)
-----


minify, spakowanie kodu, wyższa wersja php, optymalizacja - bezstratne minify grafik (może dużo pomóc), trzymanie grafiki u siebie lub jakkolwiek na szybkim serwerze, optymalizacja skryptów, reklam tak by pozniej sie ładowały (rozmieszczenie), unikać ciężkich templat, nadmiernego kodu - dobre praktyki mini css, blokadaa złego ruchu na stronie, gzip, jakieś sererowe rozwiązania optymalizacji www.

Ten post edytował adam_per 17.09.2016, 09:32:27


--------------------
niepełnosprawny http://www.niepelnosprawny.cba.pl; katalog najlepszych wybranych z internetu stron di4 http://katalog.di4.pl
Go to the top of the page
+Quote Post
dimitir
post 15.10.2016, 13:34:12
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 15.10.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Każdą stronę można doprowadzić do 100/100 punktów szybkości działania, ale nie zawsze się to opłaca. Na przykład ładowanie asynchroniczne może powodować problemy działania niektórych witryn. Ja moje strony mam na około 80-90 to powinno G zadowolić a strona działa bez problemów.
Go to the top of the page
+Quote Post
Mario80
post 30.10.2017, 13:15:35
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 30.10.2017

Ostrzeżenie: (10%)
X----


Nie ma co w 100 procentach opierać się na wyniku Google (za wszelką cenę). Nie raz widziałem próby optymalizacja na maxa np. późne wczytywanie głównego CSS'a i efekt był taki, że przez pierwsze sekundy byla pusta kartka z czcionką. Ktoś wszystkie css władował na dół strony...
Go to the top of the page
+Quote Post
Prodesigner
post 10.06.2018, 17:11:53
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 17.05.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Musisz wgrać style asynchronicznie, tzn tak aby podczas wgrywania się struktury html wgrywały razem z nim. Masz dwie opcje - jedna to tak jak tutaj w sekcji head strony Prodesigner. Opcja druga to wgrywasz style z atrybutem async, i tutaj musisz sprawdzać czy zawsze uruchamiają się jako pierwsze, gdyż może być to "randomowe" i mogą nastąpić konflikty z jQuery/Javascript.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.06.2018 - 13:39