Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> Apache i MySQL na Windows [scanner]
silent
post 21.09.2004, 14:58:27
Post #21





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 127
Pomógł: 0
Dołączył: 18.08.2004
Skąd: Jastrzębie Zdrój

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Czyli warto troszkę się wysilić i pisać kod tak, żeby przy E_ALL nie wypisywało nic?
Z reguły sprowadza się to do sprawdzania istnienia zmiennej przed jej przyrównaniem do jakiejś wartości, bądź inicjalizacji w postaci przykładowo:
  1. <?php
  2.  
  3. $var=array();
  4. // przed
  5. $var[]='jakas wartosc';
  6.  
  7. //czy też:
  8.  
  9. $var='';
  10. // przed
  11. $var.='jakas wartosc';
  12.  
  13. ?>
Go to the top of the page
+Quote Post
wobst
post 21.09.2004, 20:57:54
Post #22





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 30
Pomógł: 0
Dołączył: 20.03.2004
Skąd: Poznań

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Przepraszam za wymądrzenia, zapewne macie rację. Kod prześlę oczywiście i będę bardzo rad jeżeli podpowiesz mi co jest nie tak (może na php się nie znam, ale za to wychodzi mi rymowanie).


--------------------
pozdrawiam
Wojtek Obst
Polski serwis o sushi | Polskie forum o sushi | sushi przepis
Go to the top of the page
+Quote Post
Oxy
post 16.12.2004, 13:23:23
Post #23





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 16.12.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


so:Win98
Apache: 2.0.50
php: 4.3.8


Dzięki za artykuł - jest generalnie ok smile.gif , z małym wyjątkiem... angrysmiley.gif
Wszystko poszło ok - udało mi się zainstalować i skonfiguraowac poprawnie wszystko. I do tego ku mojemu zaskoczeniu wszystko działało ! ...do momentu aż nie przyszło mi do głowy zabezpieczenie się przed intruzami (a co !), eehhh.. ten rażący napis na stronie powitalnej...

No to postanowiłem zmianić hasła dla roota - dokonując zmian zgodnie z opisem w pkt.5. phpMyAdmin.

W momencie odświeżenia strony okazało się że dostaję komunikat:

#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)

na stronie, bez okna logowania.
Dodatkowo sygnalizator uliczny pokazuje czerwone światło!

Sprawdziłem dokonane zmiany w pliku config.inc.php - wszystko zgodnie ze wskazówkami. Próbowałem wpisywać "na chama" hasło i usera w pliku konfiguracyjnym - niestety bez rezultatu.

Rozumiem, że w zw z tym że zmieniłem hasło na roota, nie moge się dostać do bazy, czyżby baza leżała (jak to sprawdzić)...?
Pytanie co jest nie tak - co jeszcze powinienem zrobić ? - ... a i może autor programu powinien dodać do artykułu smile.gif - chociażby na przyszłość, dla takich newbees jak ja winksmiley.jpg
Gdzie się podziało okno logowania?


--------------------
--
pozdrawiam
Oxy
Go to the top of the page
+Quote Post
scanner
post 16.12.2004, 13:48:01
Post #24





Grupa: Zarząd
Postów: 3 503
Pomógł: 28
Dołączył: 17.10.2002
Skąd: Wrocław




sprawdz co masz w linii:
  1. <?php
  2. $cfg['Servers'][$i]['auth_type']  = 'config'; // Authentication method (config, http or cookie based)? 
  3. ?>
Powinno być ustawione Cookie lub http


--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
Oxy
post 17.12.2004, 09:19:12
Post #25





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 16.12.2004

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzięki za szybką odp.
No właśnie w tej linii mam "cookie" !. Ale zmieniałem też na http - bez rezultatu.
Po zmianach restartowałem wszystko z Apachem włącznie.
Używam Opery 7.54, ale i na IE ten sam błąd - ciastka włączone na obydwu.

Dostałem się wczoraj do bazy MySQL'a. Hasła roota zatem sa ok.
Nie mogę jednak nadal uruchomić MySQL Admina sad.gif - czerwone światło i wciąż ten sam błąd #1045.

Poza tym jednym wszystko gra.
Jakieś sugestie ?

BTW - możecie polecić jakieś dobre darmowe narządko (edytor) do kodowania w SQLu, i do php ?
Dopiero zaczynam więc nie chciałbym wyważać otwartych drzwi smile.gif


--------------------
--
pozdrawiam
Oxy
Go to the top of the page
+Quote Post
Kizio
post 17.12.2004, 17:38:36
Post #26





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2
Pomógł: 0
Dołączył: 17.12.2004
Skąd: Rybnik

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam taki sam problem jak Oxy z PhpMyAdmin'em.
Jak wpisuje adres http://localhost/pma to widze pola do logowania i w Nazwie użytkownika wpisane "root" a w hasle nic, daje na zaloguj i wyskakuje mi komunikat:
Kod
#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)


Co robić? W config.inc.php mam ustawione logowanie cookie.

próbowałem wpisywac i config, i http i zawsze to samo.

Ten post edytował Kizio 17.12.2004, 17:41:59


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
kasma
post 27.03.2005, 10:54:15
Post #27





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 24.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Odpowiadając na poprzedni tutaj post najprawdopodobniej w pliku konfiguracyjnym phpMyadmina config.inc.php masz niewypełnioną linię:
$cfg['Servers'][$i]['password'] = '';
ta linia musi być uzupełniona o hasło = 'hasło_do_serwera';

Może jeszcze trochę bla, bla, bla - ponieważ też nie bardzo znalazłem odpowiedzi w nwcie na zabezpieczenie phpMyAdmina trybem uwierzytelniania 'config'

Zabezpieczyłem swojego phpMyAdmin-a przed całkowitym otwieraniem na innych kompach w spoób następujący

$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost';

$cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root';
$cfg['Servers'][$i]['password'] = 'hasło';

$cfg['Servers'][$i]['AllowRoot'] = TRUE;
$cfg['Servers'][$i]['AllowDeny']['order'] blank to not use = 'deny,allow';
$cfg['Servers'][$i]['AllowDeny']['rules'] blank for defaults = array(
'deny root from all',
'allow root from localhost',
'allow root from 192.168.0.10/255.255.255.0',
);

Są to najważniejsze linie konfiguracji dostępu roota - w końcu inni nie powinni nic tu zmieniać. Po co hasła!!

Krótkie wyjaśnienie:

$cfg['Servers'][$i]['host'] = 'localhost';
$cfg['Servers'][$i]['user'] = 'root';
$cfg['Servers'][$i]['password'] = 'hasło'; - wiadomo co to - bez wyjaśnienia

$cfg['Servers'][$i]['AllowRoot'] = TRUE; - czy root może się logować
$cfg['Servers'][$i]['AllowDeny']['order'] blank to not use = 'deny,allow'; - reguła (może metoda) zabezpieczenia, najpierw blokujemy, a następnie zezwalamy wybranym
A teraz reguły dostępu do root-a
$cfg['Servers'][$i]['AllowDeny']['rules'] blank for defaults = array(
'deny root from all', - zamykamy rota przed wszystkimi
'allow root from localhost', - pozwalamy logować się root-owi z maszyny lokalnej
'allow root from 192.168.0.10/255.255.255.0', - pozwalamy logować się root-owi z sieci z komputera o adresie 192.168.0.10
);


Nie muszę chyba tutaj mówić, że sieć w moim przypadku jest oparta o adresy IP. Nie wiem jak to by było gdyby adresy były przydzielane dynamicznie (nie mam gdzie tego sprawdzić) i nie chcę nikogo wprowadzać w błąd jak to by było w przypadku DHCP. Ale na pewno przy dhcp zadziałają te 2 reguły:
$cfg['Servers'][$i]['AllowDeny']['rules'] blank for defaults = array(
'deny root from all',
'allow root from localhost',
);

Dostęp będzie tylko w tym przypadku z maszyny lokalnej.

Ten post edytował kasma 28.03.2005, 12:06:44


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
VGT
post 25.02.2006, 20:12:47
Post #28





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 63
Pomógł: 9
Dołączył: 19.11.2004
Skąd: Iława

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Na początek przepraszam za wykopanie tematu który od roku śpi sobie spokojnie, ale szczerze mówiąc wciąż jest to najlepszy materiał na jaki trafiłem w sieci pozwalający w miarę bezboleśnie przejść przez stawianie własnego serwera i za to duże podziękowania dla autora tekstu.
Przy właśnie postawionej u siebie konfiguracji (Apache 2.0.55, php 5.1.2, MySQL 4.1.8) wystąpiło po drodze kilka zmian względem artykułu, jednak nie były to różnice na tyle duże, abym nie mógł sobie poradzić.... ale:

Cytat
Teraz musimy skopiować kilka plików. Po lewej jest ścieżka skąd - po prawej dokąd. Ścieżki oczywiście bazują odpowiadają ścieżkom instalacji, którymi posługuje się w tym artykule.
a. C:\WebServer\php4\php.ini-recomended -> C:\Windows\php.ini
b. C:\WebServer\php4\php4ts.dll -> C:\WebServer\Apache2\bin
c. C:\WebServer\php4\dlls\iconv.dll -> C:\WebServer\Apache2\bin

Na tym etapie znalezienie dwóch pierwszych plików było możliwe, jednak nie znalazłem trzeciego pliku, ani żadnego choćby zbliżonego nazwą do niego. Mimo pominięcia tego pliku serwer działa i jak na razie nie pojawiają się żadne problemy.
Więc moje pytanie: Za co ten plik jest odpowiedzialny i czy w mojej wersji php powinienem skopiować jakiś inny plik?
Z góry dziękuję za wszelkie wyjaśnienia.
Go to the top of the page
+Quote Post
kasma
post 27.02.2006, 07:06:06
Post #29





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 24.03.2005

Ostrzeżenie: (0%)
-----


O ile dobrze pamiętam iconv.dll odpowiedzialny jest za obsługę jakiejś wężykowatej strony kodowej.
Reasumując.... Jeżeli używamy ludzkiego biggrin.gif języka kompletnie jest to nam niepotrzebne....


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
VGT
post 27.02.2006, 16:20:38
Post #30





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 63
Pomógł: 9
Dołączył: 19.11.2004
Skąd: Iława

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dzieki za odpowiedź. Po przeczytaniu Twojego postu sam jeszcze zacząłem dokładniej googlować za informacjami i okazało się, że najciemniej pod latarnia winksmiley.jpg
na stronie php.net jest informacja o tym module i z jednej z notek mozna sie dowiedziec, ze od wersji 5.0.1 biblioteka ta jest standardowo zaimplementowana. O ile wypowiedz jest wiarygodna, to raczej nie mam sie czego obawiac smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
misiek2k
post 23.10.2006, 09:41:28
Post #31





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1
Pomógł: 0
Dołączył: 23.10.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Hej, mam maly problem.

staralem sie skonfigurowac wszystko tak jak pokazane jest to w artykule na stronie, ale dla:

- Apache 2.2
- MySql 5.1.6
- php 4.4.4

wszystko pod WIN Xp SP2 PL, wszystkie aktualizacje.

Robie krok po kroku, po zainstalowaniu MySql i Apache wszystko ok. Ale mam problem w momencie gdy dodaje rzeczy zwiazane z PHP4. Przy restarcie Servera przez Apache Monitor, wyskakuje mi błąd. A dokładnie związany z dopisaniem tej linijki:

LoadModule php4_module "C:/WebServer/php4/sapi/php4apache2.dll"

wyskakuje iż " Nie można odnaleźć określonego modułu"

Help! smile.gif Czy moge prosic o pomoc dla takiego zestawu programikow, krok po kroku, bo moze robie cos zle. Dziekuje za wszelka pomoc

Ten post edytował misiek2k 23.10.2006, 10:01:19
Go to the top of the page
+Quote Post
revyag
post 23.10.2006, 15:42:40
Post #32





Grupa: Przyjaciele php.pl
Postów: 2 258
Pomógł: 16
Dołączył: 21.09.2004
Skąd: Kielce

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A napewno ta ściezka dostępu fizycznie na dysku istnieje ?
C:/WebServer/php4/sapi/php4apache2.dll


--------------------
-------------

------
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.10.2018 - 03:19