Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Jak dodać kolor czcionki do zawartości zawartej w pliku .json?
sylwekb
post 13.09.2019, 10:28:31
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 124
Pomógł: 0
Dołączył: 12.01.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam
Chciałbym do mojego pliku .json dodać styl css kolor czcionki do treści reserviert np font-color: blue. Czy i jak mogę to najprościej zrobić?
W tej chwili po prostu jest czarna czcionka dla wyrazu reserviert.

Poniżej fragment kodu pliku .json

Kod
[ { "title": "Haus 1", "url": "/haus/", "usable_area": 143.9, "land_area":

253.7, "garage": false, "shed": true, "price": "410 000", "status": "Etappe 1 - reserviert" }, { ...... } ]
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.09.2019, 10:36:57
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 788
Pomógł: 5787
Dołączył: 27.12.2004




Masz na mysli ze na twojej stronie wyswietla on to slowo w kolorze czarnym a chesz by sie wyswietlalo w innym? To z json nie ma zadnego zwiazku


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
sylwekb
post 13.09.2019, 10:46:22
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 124
Pomógł: 0
Dołączył: 12.01.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wiem, że chodzi o styl css. Tylko, że jak w arkuszu stylu zmienię tą czcionkę z czarnej np na niebieską to zmienia wszystkie czcionki. Jak zatem zmienić kolor czcionki dla tego jednego wyrazu zawartego w pliku json? Czy jest jakaś składnia po dodaniu, której w pliku json umożliwi pokolorowanie tego jednego wyrazu na niebiesko?
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.09.2019, 11:11:03
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 788
Pomógł: 5787
Dołączył: 27.12.2004




Jedno z nas nie rozumie drugiego i nie wiek ktory kogo. Zadam ci wiec pare pytan i prosze odpowiedz na nie:

1) Otwierasz ten plik json bezposrednio w przegladarce?
2) A moze dane z tego pliku sa poprostu wyswietlane na twojej stronie?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
sylwekb
post 13.09.2019, 11:21:44
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 124
Pomógł: 0
Dołączył: 12.01.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dane są wyświetlane oczywiście na stronie www. Plik jest składnikiem Wordpressa. Aby zmienić cokolwiek tekstowego w tej bazie po prostu edytuję plik json z poziomu wordpressa.

http://sonnendomicil.at/

Zjedź na dół, pod filmami jest HÄUSERLISTE i tabela, która jest właśnie na stronie pokazana i jej dane są wyciągane plikiem .json

Chodzi o to aby tylko jeden wyraz reserviert pokolorować na niebiesko.

Mam nadzieję, że teraz dokładnie wszystko opisałem

Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.09.2019, 12:03:32
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 788
Pomógł: 5787
Dołączył: 27.12.2004




czyli to generalnie nie ma zadnego zwiazku z json i nie ma sensu o json nastepnym razem wspominac bo tylko wprowadzasz zamieszanie o co dokladnie ci chodzi. To tak na przyszlosc.

Zmiana ktora chcesz zrobic nie wiem czy jest mozliwa bo nie jestem specem od css i nie wiem czy mozna od tak sobie kawalek tekstu pokolorowac, ktory nie ma zadnych znacznikow - moze jakis css spec zna odpowiedz.

No chyba ,ze jestes w stanie tak zmodyfikowac ten tekst by zamiast
"Etappe 1 - reserviert"
bylo np
"Etappe 1 - <span class="jakas_klasa">reserviert</span>"

Jestes w stanie? Tabelka sie dobrze wyswietla po takie zmianie?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
sylwekb
post 13.09.2019, 12:24:53
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 124
Pomógł: 0
Dołączył: 12.01.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Właśnie to już przerabiałem i tabela wogóle się nie wyświetla. Może jest jakaś inna składnia, którą dodaje się bezpośrednio do treści zawartej w pliku .json, która umożliwiałaby dodanie dowolnego stylu dla dowolnego wyrazu ale nie mogę znaleźć w sieci.
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 13.09.2019, 12:32:49
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 559
Pomógł: 1515
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W jaki sposób dodajesz ten <span> do JSON'a?


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
sylwekb
post 13.09.2019, 13:15:31
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 124
Pomógł: 0
Dołączył: 12.01.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dodaję przez panel administracyjny Wordpressa edycja tam są pliki z rozszerzeniem json. Nie mam innej możliwości. Chyba, że jeszcze są na FTP-ie w plikach szablonu assets/data
Gdy zmieniam same wyrazy w tym pliku to wszystko działa bez problemu i pokazuje się w tabeli.

Ten post edytował sylwekb 13.09.2019, 13:18:59
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.09.2019, 13:19:03
Post #10





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 788
Pomógł: 5787
Dołączył: 27.12.2004




Ale escapujesz wartosci wkladane czy zywcem wrzucasz ?
Tu masz prosty edytor ktory zamieni ci wkladany tekst na poprawnie sformatowany
https://www.freeformatter.com/json-escape.html#ad-output


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
sylwekb
post 13.09.2019, 13:37:18
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 124
Pomógł: 0
Dołączył: 12.01.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Zrobiłem test z escapowaniem i teraz tabela się wyświetla ale pojawia się także przykładowy kod do css-a
<span style="color:red;">reserviert</span>
Jeszcze jakieś pomysły jak to ostylować w pliku json? Dziwne, że niby taka prosta rzecz a sprawia tyle problemów.

Ten post edytował sylwekb 13.09.2019, 13:49:02
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 13.09.2019, 14:01:12
Post #12





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 788
Pomógł: 5787
Dołączył: 27.12.2004




To nie dziwne. Poprostu autor wtyczki nie pozwala na wstrzykiwanie kodu html w tresci i tyle. Calkiem rozsadne zachowanie. Skad koles mial wiedziec, ze taki ktos jak ty bedzie tak wydziwial tongue.gif


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
sylwekb
post 13.09.2019, 14:05:55
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 124
Pomógł: 0
Dołączył: 12.01.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To nie ja wydziwiam tylko "Góra". Ma być kolor i już i trudno jest wytłumaczyć. Szukałem jak włączyć wyświetlanie tego htmla w Wordpressie ale nie mogę znaleźć. Wiem, że włączenie doklejania htmla może być niebezpieczne.

Ten post edytował sylwekb 13.09.2019, 14:15:42
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.11.2019 - 21:01