Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Co jest szybsze przy tysiącach rekordów? Jedna tabela czy kilka?
el maciaso
post 2.03.2016, 09:25:38
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 14
Pomógł: 0
Dołączył: 3.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Przepisuję od nowa istniejący już serwis który posiada dobrych kilka tysięcy rekordów (artykułów). W starej bazie informacje dla jednego artykułu był przechowywane w wielu tabelach. W nowej chcę wszystko co dotyczy artykułów trzymać w jednej tabeli. Nie jestem tylko pewny jednej rzeczy: każdy artykuł będzie mógł być przypisany do jednej z 3 podstawowych kategorii oraz do jednej bądź kilku podkategorii (ok 10). Czy szybsze przy tylu rekordach będzie wyszukiwanie i filtrowanie po różnych polach w tej samej tabeli czy takie kategorie lepiej jest umieścić w tabeli categories i przypisywać do nich artykuły poprzez tabelę post_categories za pomocą klucza?
Zależy mi na tym żeby czas zapytania był jak najkrótszy nawet jak będzie kilkadziesiąt tysięcy rekordów a będę chciał otrzymać wynik zapytania gdzie artykuł ma kategorię A, podkategorię B i C, autora D, datę dodania od X do Y, a tytuł zawiera frazę "lorem ipsum".
Go to the top of the page
+Quote Post
Crozin
post 2.03.2016, 09:40:42
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 6 476
Pomógł: 1306
Dołączył: 6.08.2006
Skąd: Kraków

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Przy liczbie raptem kilkudziesięciu tysięcy nie powinieneś mieć żadnych problemów z wydajnością. Powinieneś skupić się na poprawnej strukturze bazy.
1. Artykuły, kategorie i autorzy to osobne obiekty więc powinny być w osobnych tabelach.
2. Kategorie i podkategorie to jak domyślam się dokładnie ten sam typ obiektu jedynie w strukturze drzewiastej - powinno być w jednej tabeli. Co do samego drzewka w sieci jest od groma informacji na ten temat.
3. Artykuły i kategorie są powiązane klasyczną relacją wiele-do-wielu więc będziemy mieli dodatkową tabelę wyłącznie na potrzeby tej relacji, tak jak podałeś.
4. Jeżeli będziesz chciał wyszukiwać artykuły nie "w jednej z n kategorii" tylko "będące we wszystkich n kategoriach" od razu zapisz sobie w zakładkach mój post z innego wątku z dzisiaj: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...t&p=1186255

Ten post edytował Crozin 2.03.2016, 09:41:19
Go to the top of the page
+Quote Post
el maciaso
post 2.03.2016, 10:22:35
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 14
Pomógł: 0
Dołączył: 3.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Artykuły i autorzy bez wątpienia będą trzymane w osobnych tabelach, ale zastanawiam się czy jest sens robić kolejną dla dosłownie trzech kategorii. Prawdopodobnie nie będzie jednak podkategorii a tak jak pisałem będzie możliwość wyboru tylko jednej kategorii głównej. Czy nie będzie zatem lepiej jeśli utworzę kolumnę category i będę wpisywał 1, 2 lub 3 zamiast zaprzęgać w zapytanie dodatkową tabelę? Wiem, że przy paru tysiącach rekordów to nie będzie miało znaczenia ale nie jestem w stanie przewidzieć ich liczby za parę lat i wolę mieć to przewidziane.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 2.03.2016, 10:29:16
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 740
Pomógł: 5777
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
Wiem, że przy paru tysiącach rekordów to nie będzie miało znaczenia ale nie jestem w stanie przewidzieć ich liczby za parę lat i wolę mieć to przewidziane.
Z jednej strony sam piszesz ze nie wiesz co bedzie za pare lat, a zdrugiej strony sam ograniczasz strukture bazy i za pare lat bedzie z tym problem... Zrob raz a dobrze i za pare lat wszystko bedzie ok.
Raz a dobrze znaczy ze masz zrobic tak jak pisal Crozin


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
el maciaso
post 2.03.2016, 12:39:36
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 14
Pomógł: 0
Dołączył: 3.06.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Macie rację. Trzeba zrobić to w poprawny sposób, żeby później nie było problemów.
Domyślam się również, że wyrzucenie kategorii do osobnej tabeli nei będzie miało większego wpływu na szybkość.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 2.03.2016, 12:44:27
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 740
Pomógł: 5777
Dołączył: 27.12.2004




Cytat
Domyślam się również, że wyrzucenie kategorii do osobnej tabeli nei będzie miało większego wpływu na szybkość.
Nie bedzie mialo


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.10.2019 - 21:57